Chinees nieuwjaar 2024: jaar van de draak

Tips om rekening mee te houden en voorbeelden van internationale merken die aandacht besteden aan deze bijzondere viering, en hun marketingcampagnes hierop aanpassen

8 december 2023, 11:00 5251 x gelezen

Het Chinees Nieuwjaar van 2024, dat het jaar van de draak markeert, biedt unieke kansen voor marketeers om op een creatieve en respectvolle manier verbinding te maken met diverse doelgroepen en de Chinese cultuur. Het symbool van de draak als een teken van kracht, moed en geluk kan als inspiratie dienen voor marketingcampagnes die gericht zijn op het bevorderen van positiviteit en welvaart.

Wat eens een viering was binnen de Chinese gemeenschap, heeft zich uitgebreid naar een nationaal fenomeen dat door mensen van verschillende culturen wordt omarmd. Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest in China. Het wordt daar 15 dagen lang gevierd en is een eerbetoon aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden.

Stap in de betovering van het Chinees Nieuwjaar in Nederland, waar traditionele rituelen en culturele festiviteiten de steden verlevendigen. Iconische Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, bruisen van publieke evenementen die de rijke vieringen omarmen. Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op 10 februari 2024!

Tradities

Tijdens het Chinees Nieuwjaar, dat ook bekend staat als het Lentefestival, worden diverse traditionele gebruiken waargenomen. Het is een periode van intense familiebijeenkomsten en reünies, waar mensen lange afstanden afleggen om bij elkaar te zijn.

Rode enveloppen met geld, ook wel “hongbao” genoemd, worden vaak gegeven als symbolen van geluk en voorspoed, vooral door oudere familieleden aan jongere generaties.

Kleurrijke draken- en leeuwendansen sieren straten en pleinen en symboliseren geluk, kracht en voorspoed.

Tempelbezoeken voor gebeden en offers zijn ook gebruikelijk, evenals het uitvoeren van een grondige voorjaarsschoonmaak om het oude jaar af te sluiten en nieuwe kansen te verwelkomen.

Traditionele kleding, zoals Qipao en Hanfu, wordt gedragen, waarbij de kleuren rood en goud populair zijn vanwege hun symboliek.

Het eten van specifieke geluksvoedingsmiddelen, zoals vis, dumplings en nian gao, draagt bij aan de culinaire festiviteiten. Lantaarnfestivals met kleurrijke verlichting en paradeoptochten worden ook gehouden als onderdeel van de vieringen.

Deze rituelen weerspiegelen diepgewortelde culturele betekenissen en dragen bij aan de feestelijke atmosfeer van het Chinees Nieuwjaar.

Hoe kun je als marketeer inhaken op culturele evenementen als het Chinese nieuwjaar?

Elk jaar wordt geassocieerd met een van de 12 dieren van de Chinese dierenriem, die in een cyclus van 12 jaar worden herhaald. In het jaar 2024 staat de draak centraal. Het is belangrijk om respectvol en authentiek te zijn bij het inhaken op culturele evenementen als het Chinese Nieuwjaar.

Enkele tips en voorbeelden voor je marketingcampagnes:

 1. Ontwikkel speciale editie-producten of -diensten die geïnspireerd zijn op de draak. Dit kunnen limited edition items zijn, zoals kleding, accessoires, of zelfs speciale menu-items als je een horecamerk bent. Zorg ervoor dat het ontwerp en de kenmerken van het product de positieve eigenschappen van de draak weerspiegelen.
 2. Integreer traditionele gelukssymbolen zoals rode enveloppen, gouden munten en gelukskoekjes in marketingmaterialen. Dit kan de boodschap van voorspoed en welvaart versterken.
 3. Storytelling: vertel verhalen die aansluiten bij de symboliek van de draak. Deze verhalen kunnen de kernwaarden van je merk benadrukken en tegelijkertijd resoneren met de positieve energie van het draakjaar.
 4. Organiseer evenementen of ervaringen in Nederland die in lijn zijn met het Jaar van de Draak. Dit kan variëren van feestelijke bijeenkomsten tot educatieve ervaringen die de Chinese cultuur en tradities belichten.
 5. Werk samen met lokale kunstenaars of ontwerpers om unieke producten te creëren die zowel de draak als lokale kunst integreren. Dit kan de exclusiviteit van je merk vergroten en de lokale betrokkenheid stimuleren.
 6. Creëer thematische in-store ervaringen die klanten betrekken bij de viering van het Jaar van de Draak. Dit kan variëren van decoraties en speciale displays tot evenementen in de fysieke winkels.
 7. Creëer bundelaanbiedingen of promoties speciaal voor het Chinese Nieuwjaar. Dit kunnen kortingen, gratis verzending of andere voordelen zijn die klanten aantrekken om tijdens deze festiviteiten bij je webshop te winkelen.
 8. Schrijf blogartikelen of maak video’s die de betekenis van het Chinese Nieuwjaar en specifiek het Jaar van de Draak uitleggen. Dit kan educatieve content zijn die je merk verbindt met de cultuur en tradities.
 9. Pas je webshop of website aan: pas de visuele esthetiek van je website aan om de feestelijke sfeer van het Chinese Nieuwjaar weer te geven. Dit kan onder andere het gebruik van thematische kleuren, afbeeldingen en banners omvatten.
 10. Stimuleer interactie met je klanten via sociale media. Vraag hen bijvoorbeeld om foto’s te delen van hoe ze je producten tijdens het Chinese Nieuwjaar gebruiken. Dit creëert betrokkenheid en brengt een positieve sfeer met zich mee.

Merken die aandacht besteden aan Chinees nieuwjaar

Internationale merken die aandacht besteden aan deze bijzondere viering, en hun marketingcampagnes hierop aanpassen zijn:

 • Nike: Nike heeft in het verleden speciale edities van sneakers uitgebracht die zijn ontworpen rond het thema van het Chinese Nieuwjaar. Deze limited edition schoenen bevatten vaak symbolische elementen en kleuren die passen bij de festiviteiten.
 • MAC Cosmetics: MAC Cosmetics heeft in het verleden limited edition make-up collecties uitgebracht ter ere van het Chinese Nieuwjaar, vaak met speciale verpakkingen en kleuren die gerelateerd zijn aan de festiviteiten.
 • Apple: Apple heeft in het verleden speciale Chinese Nieuwjaar-edities van zijn producten uitgebracht, zoals iPhones. Daarnaast hebben ze digitale campagnes gevoerd waarin ze de creativiteit van gebruikers benadrukken door het delen van Chinese Nieuwjaarsvideo’s en foto’s gemaakt met Apple-producten.
 • Coca-Cola: Coca-Cola heeft vaak speciale edities van hun flessen en blikjes uitgebracht met thema’s rond het Chinese Nieuwjaar. Ze hebben ook commercials gelanceerd die inspelen op de familiale en feestelijke sfeer van het nieuwe jaar. Ze hebben ook deze speciale video gemaakt: https://youtu.be/Av9whlpb6DU?si=xs2BcBd3RYb5WLAO
 • McDonald’s: McDonald’s heeft in sommige landen speciale Chinese Nieuwjaar-menu’s geïntroduceerd met items die symbolisch zijn voor voorspoed en geluk. Ook hebben ze thematische decoraties in hun restaurants geïmplementeerd.
 • H&M: modeketens zoals H&M hebben in het verleden Chinese Nieuwjaar-collecties uitgebracht, met kledingstukken en accessoires die geïnspireerd zijn op traditionele Chinese ontwerpen en kleuren.
 • IKEA: IKEA heeft Chinese Nieuwjaar-promoties en campagnes gelanceerd, waarbij ze producten presenteren die geschikt zijn voor het vieren van de festiviteiten, zoals decoraties, servies en voedingswaren.
 • Starbucks: Starbucks past vaak zijn wereldwijde marketingstrategie aan en brengt speciale edities van drankjes, bekers en merchandise uit ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar.
 • Swarovski: Swarovski staat bekend om zijn kristallen sieraden en accessoires. Het merk heeft speciale edities gelanceerd, zoals kristallen beeldjes of sieraden, geïnspireerd op het Chinese Nieuwjaar.
 • Philips: Philips heeft campagnes gevoerd voor speciale editie verlichtingsproducten en huishoudelijke apparaten die zijn ontworpen met Chinese Nieuwjaarsmotieven. Dit omvat bijvoorbeeld decoratieve lampen en lichtslingers.
 • Carrera Y Carrera: Dit Spaanse juwelenmerk heeft elk jaar speciale sieraden en juwelen in het thema van Chinees Nieuwjaar. Het merk heeft een sterke aanwezigheid in de internationale markt en heeft veel erkenning gekregen voor zijn unieke ontwerpen en vakmanschap.
 • Swatch: het Zwitserse horlogemerk Swatch heeft Chinese Nieuwjaar-specifieke horloges uitgebracht met unieke ontwerpen en vaak met verwijzingen naar het zodiac-dier van dat jaar.
 • Lego: Lego Chinese New Year is een serie van Lego sets die zijn ontworpen om het Chinese nieuwjaar te vieren. De sets bevatten traditionele Chinese architectuur, kleding en symbolen die geassocieerd worden met het nieuwjaarsfeest. De sets zijn bedoeld om kinderen te helpen meer te leren over de Chinese cultuur en tradities.

Ik wens je een gelukkig Chinees Nieuwjaar en moge het komende jaar van de draak je voorspoed en overvloed brengen!

Gaby Tenda
Marketing specialistWebsite

Senior Marketing & Sales Manager | 15+ jaar ervaring | Expert in marketingstrategieën, SEO, SEA, linkbuilding en copywriting | (Ghost)producer in de muziekscene.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!