Campagne tegen roken slaat nauwelijks aan bij kinderen

Campagne tegen roken slaat nauwelijks aan bij kinderen
,

Campagnes om kinderen van het roken af te houden, hebben geen effect. Ondanks grootschalige overheidscampagnes neemt het aantal rokende jongeren niet af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM).

Onderzoekster M. Ausems volgde de effecten van antirookcampagnes gedurende 36 maanden op de hoogste groepen van 150 basisscholen in Nederland. Daar bleek de voorlichting geen enkel positief effect te hebben. Uit eenzelfde onderzoek bij een groot aantal brugklassen van VBO-scholen bleek dat de campagnes alleen op de korte termijn effect hadden, die op de langere termijn weer teniet werden gedaan.

Volgens Ausems komt dat door de “overkill” aan antirookcampagnes, die op de leerlingen worden losgelaten. “Dat werkt averechts, je moet zoiets doseren”, lichtte de onderzoekster maandag toe. Zij vindt het vooral belangrijk om leerlingen weerbaarder te maken tegen de sociale druk, het “meedoen”, dat tot roken leidt. Dat kan door voorlichting op maat te sturen aan de huisadressen van scholieren, vindt Ausems.

Zij ziet veel heil in zo’n persoonlijke aanpak, die dan wel begeleid moet worden door een school. Tijdens haar onderzoek bleek dat vooral leerlingen van het VBO, die nog niet eerder gerookt hadden, makkelijker de sigaret lieten liggen door deze aanpak, dan door voorlichting op school alleen.

(Bron: NU.nl)


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.