Bol.com koploper in nieuwe Twinkle100

22 september 2016, 12:00

Bol.com is aanvoerder van de nieuwe Twinkle100, het jaarlijkse overzicht over e-commerce in Nederland. De webwinkel staat met een omzet van 730 miljoen euro bovenaan de lijst met retailers, voor wehkamp, Zalando, Coolblue en Amazon. Travix is de grootste online reisverkoper in Nederland.

Dit artikel is geschreven door Arjan van Oosterhout, hoofdredacteur van Twinkle.

De negende Twinkle100 is vandaag gepresenteerd op Shopping Today in Utrecht. De redactie brengt daarin de 200 grootste online retailers en de 30 grootste online reisverkopers in Nederland in kaart op basis van hun online omzet in 2015.

Exit holdings

Vorig jaar was Ahold de leider van de Twinkle100. Eigenlijk doet het dat nog steeds, want Ahold-dochter bol.com staat bovenaan. Dit jaar is er echter voor gekozen om niet holdings als Ahold (o.a. bol.com, Albert Heijn, Atos en Gall & Gall) en RFS Holland Holding (o.a. wehkamp, Lacent, create2fit en fonQ) op te nemen in de lijst, maar ‘e-commerce-organisaties’. Daarbij is gekeken naar de digitale aansturing van bedrijven, naar kantoren, leveranciers, personeelswerving, etcetera.

Alleen bij Blokker is de omzet van de verschillende formules (o.a. Blokker, Bart Smit en Leenbakker) bij elkaar genomen, omdat de holding alle e-commerce-activiteiten heeft gebundeld in een aparte organisatie, Nextail.

Entree buitenland

Ook nieuw in de Twinkle100 is dat buitenlandse organisaties als Amazon en Net-a-Porter zijn opgenomen, ook als deze bedrijven geen Nederlandse bv hebben. Het vermelden van deze partijen geeft een beter beeld van de spelers die ertoe doen op de Nederlandse markt.

Retailers

Hieronder vindt u de 10 grootste online retailers in Nederland, met daarachter de omzet in miljoenen euro.

1. bol.com 730
2. wehkamp 540
3. Zalando 510
4. Coolblue 377
5. Amazon 320
6. Albert Heijn Online 300
7. Van Dijk Educatie 185
8. H&M 160
9. Media Markt 150
10. Nextail (Blokker Holding) 134

In de lijst met retailers staan e-commerce organisaties die tastbare producten verkopen, primair aan consumenten. Voor het eerst zijn ook bedrijven zonder Nederlandse vestiging genoteerd.

Reisverkopers

Hieronder vindt u de 5 grootste online reisverkopers in Nederland.

1. Travix 700
2. KLM 550
3. TUI 530
4. Sundio Group 408
5. Transavia 300

Niet alleen de allergrootste online verkopers profiteren van de aanhoudende groei van e-commerce, ook daaronder wordt goed geboerd. Om het middensegment goed in kaart te brengen hebben we dit jaar veel aandacht besteed aan de Tweede100, de lijst met retailers die buiten de top-100 vallen.

Lag de ondergrens voor opname vorig jaar nog op 1 miljoen euro, dit jaar sluit de lijst met retailers boven de 3 miljoen euro.

Samenwerking

De nieuwe Twinkle100 is tot stand gekomen in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Het Centre for Market Insights (CMI), het onderzoeksbureau van de opleiding Commerciële Economie en het lectoraat Online Ondernemen van de HvA, heeft het onafhankelijke onderzoek gecoördineerd. Studenten hebben alle websites aan een contentanalyse onderworpen, waarmee betaalmethoden, bezorgtarieven en keurmerken zijn geïnventariseerd.

MeasureWorks, SimilarWeb en Scooperz verrijkten de Twinkle100 met data over respectievelijk performance, traffic en social media. Ook is in de Twinkle100 een schat aan informatie over toeleveranciers te vinden.

De Twinkle100 is te bestellen op www.twinkle100.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de extra dikke editie van liefst332 pagina’s!

Twinkle is het grootste onafhankelijke kennis- en informatieplatform voor e-commerce ondernemers en professionals in Nederland. Met nieuws, achtergronden, praktijkcases, research en persoonlijke verhalen is Twinkle actueel en inspirerend. Het magazine van Twinkle verschijnt 10 keer per jaar in print en op tablet. De website, geoptimaliseerd voor smartphones, wordt dagelijks gevuld. Ieder jaar publiceert Twinkle de Twinkle100, een uitputtend overzicht van de grootste online retailers en reisorganisaties in Nederland.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!