Blognomics 07: The Day After

11 mei 2007, 03:45

Blognomics 07 (Fotografie: Marjolijn)

Gisteren vond voor het derde achtereenvolgende jaar het Blognomics congres plaats in de Amsterdamse RAI. Bijna 200 aanwezigen kregen een volgepakt middagprogramma gepresenteerd met interessante sprekers als Paul Molenaar (ilse media/Sanoma), Jetse Sprey (Versteeg Wigman Sprey Advocaten), Stef Kolman (Bliin), Gabe Mcintyre (Xolo.tv), Michael Nederlof (Skoeps), Olger Smit (OMD) en Peter Olsthoorn die een update gaven van waar we staan met media 2.0 (en weblogs in het bijzonder). Daarnaast nog een aantal panelsessies over politiek, traditionele media en weblogs.

Voor de regelmatige bezoeker van Marketingfacts werd er weinig nieuws verteld. Ik was zelf wel onder de indruk van de mogelijkheden van Bliin, een gratis applicatie om met behulp van GPS-navigatie mensen live volgbaar te maken op Google Maps. Bliin was eind vorig jaar één van de digitale pioniers die een subsidie kregen voor verdere ontwikkeling. Jammer dat de mogelijkheden van Bliin onvoldoende uit de verf kwamen tijdens de presentatie van Stef Kolman.

De middag kende opvallend weinig stevige inhoudelijke discussies tussen oude en nieuwe media (ondanks de aanwezigheid van Geenstijl in één van de pannels). De enige uitzondering was de verontwaardiging die ontstond nadat Olger Smit van mediabureau OMD een aantal onthullingen deed over hoe weblogs zijn te beinvloeden met advertentiegelden. Zowel Maarten Reijnders als Laurens Verhagen hebben daar inmiddels al over geschreven. Voor sommigen was ook de mededeling van PvdA-kamerlid Martijn van Dam dat veel bloggende politici niet zelf hun weblog bijhouden een openbaring. Zo blijkt ook de weblog van SP-fractieleider Jan Marijnissen niet door hemzelf maar door ghostwriters te worden bijgehouden. Cyril Snijders had hierover gisteravond al een stuk geplaatst op de website van DAG!

Inmiddels druppelen de verslagen van Blognomics binnen en heb ik inmiddels postings gezien van Stijn, Frank en Marjolijn. Ook op Flickr is de stroom aan foto’s gestart en vinden we prachtige foto’s gemaakt door o.a. Guido van Nispen, Marjolijn Kamphuis en Henk-Jan Winkeldermaat. Persoonlijk hoogtepunt was zonder enige twijfel de ontmoeting van een groot aantal twitteraars. Jammer dat uitgerekend gisteren Twitter een flinke vertraging had als gevolg van serverupgrades.

Guido en Krijn, nogmaals dank voor de uitnodiging en complimenten met een geslaagde middag. Wellicht volgend jaar iets meer ruimte maken voor inhoudelijke discussies en vooral ook het netwerken!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

33 Reacties

  media

  Dank voor de update Edo en leuk je gisteren even te hebben gesproken!


  11 mei 2007 om 04:11
  traffic4u

  @Marco: gerucht heb ik ook gehoord…..


  11 mei 2007 om 04:16
  wesseling

  @Marco WiFi was van zodanige kwalitiet dat live streamen nagenoeg niet mogelijk was. Wel even gedaan (en direct een aantal kijkers), dus de behoefte was er wel. Blogpanel heb ik wel volledig opgenomen en ben ik nu aan het uploaden op vpod.tv. Dat duurt even (280MB).

  Het twitteren houdt overigens wel af van bloggen. Grappig om te zien dat haast niemand tijdens de conferentie heeft geblogd…


  11 mei 2007 om 04:19
  wesseling

  @Marco en Gert-Jan. Paul Molenaar gaf aan maandag a.s. met een overname naar buiten te komen. We zullen zien.


  11 mei 2007 om 04:21
  mangold

  Grappige foto. ’t Lijkt net alsof Frank en Dominique zitten te slapen…


  11 mei 2007 om 05:05
  Paul Molenaar

  @Allen: die speculaties kloppen in ieder geval niet… Meer kan ik er nu niet over zeggen.


  11 mei 2007 om 05:25
  J. de Bruin

  Goed: 10 Euro op schoolbank, 5 op vinden.nl . Wie pakt ‘m op?


  11 mei 2007 om 05:55
  spelvout

  pannel = panel


  11 mei 2007 om 07:35
  Jonathan Marks

  Indeed it was a shame that Bliin was not at all clear about what they’re doing. Ideally you would have had someone interview him to pull out the essentials and ask him about the business plan. Same with some of the other speakers – focus more on case studies than generalities. Amazed and disappointed by the Dutch politicians, blogs are just another PR outlet and clearly have little value in building a conversation. Its the old broadcast model. Olger proved that entertainment blogs have no scruples at all. They have the 20,000 Euro Guarantee… you give us 20,000 euro and we’ll write anything you want, guaranteed. But if you’re trying to build a trust into the site, that kind of practice is the beginning of the end. It would have been better if panelists had been told to bring a case study with them, or to react to a controversial statement – Dutch Authors rights legislation will be dead in 3 years; discuss. Less speakers, more interaction (which means more of a “lagerhuis” layout to the chairs. Classrooms are dead (boring).


  11 mei 2007 om 08:04
  Petra de Boevere

  Alleen mannen in dat forum? Waren er überhaupt vrouwelijke sprekers? Zijn er geen vrouwen bezig met web 2.0? Hebben ze niets te vertellen?

  Valt me zomaar op als ik deze foto zie.


  11 mei 2007 om 08:07
  Elmine Wijnia

  @Petra: inderdaad geen enkele vrouw op het podium gister. Wat wel een vooruitgang is: het aantal vrouwen in de zaal was aanzienlijk meer dan twee jaar geleden. Wellicht volgend jaar ook eindelijk een vrouwelijke spreker??


  11 mei 2007 om 08:21
  Jonathan Marks

  The afternoon needed not just a female speaker, but a successful Web 2.0 female entrepreneur. And they are out there.


  11 mei 2007 om 09:04
  Kasper Katje

  Dat velen het ontmoeten van mede-twitteraars als hoogtepunt van de dag zien zegt genoeg lijkt me…


  11 mei 2007 om 09:34
  Stijn

  Toen ik gister thuis kwam leek het me wel gepast om even een blog te schrijven over Blognomics op mijn hyves-page. Niet wetende dat ik al na enkele uren door andere websites gevonden zou zijn. Hartstikke leuk in ieder geval!

  Ik vond het een erg interessant congres, wat mij het meeste opviel is te lezen in mn blog;)


  11 mei 2007 om 09:51
  Marjolijn Kamphuis

  @Kasper: Leuke mensen IRL ontmoeten is altijd een hoogtepunt, en bovendien geloof ik dat de borrels bij elk congres als beste onderdeel gewaardeerd worden, dus zo veelzeggend is dat niet.

  @Petra & Elmine: Volgend jaar een lagerhuis opstelling waarin wij het met z’n drieën opnemen tegen de gevestigde mannenbloggers? Of de bloggers tegen de journalisten? Of de twitteraars versus de niet twitteraars?

  Ik zeg: Felix Meritis volgend jaar en debatteren met die 100 aanwezigen, als ik die behoefte zo inderdaad juist inschat. Maakt ook een hele interessante livestream overigens, de Vara is er groot mee geworden. Betaalmodule ervoor, voor 3 euro kijkt iedereen thuis mee en worden de streamkosten ook direct gedekt. We zullen dat evenementje eens even ver-web-twee-punt-nullen.. 😉


  11 mei 2007 om 11:37
  Kasper Katje

  Als je dan ‘innovatief’ bezig wilt zijn en to the point dan kun je dus de panels cq het hele congres achterwege laten en ergens gaan borrelen en dan thuis weer verder twitteren over de borrel…

  Om het bij dit congres en weblogs te houden: wat is behalve de borrel blijven hangen als nuttig bij jullie als bezoekers en panelleden? Wat valt er te praten over weblogs, wat voor spectaculaire veranderingen hebben we gezien het afgelopen jaar? Volgens mij bar weinig.


  11 mei 2007 om 11:44
  Petra de Boevere

  @Marjolijn: Count me in!!!

  We moeten af van alleen mannen die denken dat zij de blogcultuur zijn. Niet alleen hier maar ook bv in een jury van de Dutch Bloggies.


  11 mei 2007 om 12:09
  amsterdamant

  Go Girls Go!


  11 mei 2007 om 15:36
  loket

  “200 aanwezigen” en bij Flickr zie ik “We found 940 photos matching Blognomics” . . .

  staat iedereen er dan gemiddeld 4,7 keer op?

  jammer dat ik er niet bij was wegens Amelandse verplichtngen, maar leek me zeker de moeite waard. zeker qua networking!


  11 mei 2007 om 19:08
  chi666

  Boos? Nee, teleurgesteld.


  11 mei 2007 om 20:31
  media

  Net de reacties bij Frank-ly gelezen waarbij vooral Frank, Jeroen en Bas discussie voeren over de vraag of het panel van webloggers niet wat diverser had gemoeten. Tja, misschien wel maar wat volgens mij een veel belangrijker discussiepunt is in deze is dat er onvoldoende vuur kwam uit de slotdiscussie.

  Waarom geen heftige(re) discussie over de ethiek? Ik had graag eea willen vertellen over de Vodafone-case en had graag de discussie willen aangaan of adverteerders nu wel of niet moet adverteren op Geenstijl en hoever je kunt gaan in betaalde postings. Waarom geen discussie over de businessmodellen? Blognomics zou m.i. voor een belangrijk deel daarover moeten gaan. De advertentie- en sponsorinkomsten zijn leuk meegenomen maar waar het echt om draait is leadgeneratie. Verder was ik graag de discussie aangegaan met de traditionele media die vanuit print of vanuit whatever denkt een cross-mediaal concept neer te zetten maar daarin de communicatie met en tussen de lezers (of beter: gebruikers) totaal vergeet. Die relaties maken het verschil in benadering in media 1.0 en media 2.0. Maar in plaats daarvan bleven we helaas steken in het voorstelrondje en een non-discussie over techniek. En toen was de tijd op en gingen we borrelen. Gelukkig kwam daar weer een beetje het vuur naar boven toen er een meter bier werd gehaald door Maarten 😉


  11 mei 2007 om 21:04
  M Roelofs

  Voor de volledigheid: ik vermoed dat dit de peetvader van mijn dochter is, Maarten Lens Fitzgerald. Die is vaker schuldig aan zulks gedrag..


  12 mei 2007 om 04:18
  Elmine Wijnia

  @Marjolijn: goed plan meer debat, maar ik zou het dan niet onder de vlag van Blognomics doen. Hoe zo’n hekel ik persoonlijk heb aan DbPP (death by powerpoint), ook dat heeft zijn functie. Als iemand de handschoen oppakt om een dergelijk event te organiseren, ben ik zeker van de partij.

  @Marco: ik denk dat de meeste mensen in de zaal murw waren na een middag vol presentaties. De behoefte aan drinken danwel eten is dan groter dan de behoefte te discussiëren. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom de discussie wel op gang kwam onder het genot van een biertje. 😉

  Ik weet hoe moeilijk het is een programma samen te stellen waar er een balans is tussen presentaties en discussies. Het was voor mij voorafgaand aan Blognomics volstrekt helder dat er geen tijd zou zijn voor debat. De panels hadden wellicht interactiever gekund, als er op een andere manier gemodereerd zou worden, maar ook dat is een kunst op zich.

  De onderwerpen die je noemt zijn zeker een discussie waard. Ik denk dat je met die onderwerpen wel een middag debat moet kunnen vullen. Voel ik hier een nieuw event aankomen??


  12 mei 2007 om 05:04
  Pansy

  Hi guys. Life is divided into the horrible and the miserable.

  I am from Andorra and learning to write in English, give true I wrote the following sentence: “Germany airfares cheap germany flights and airline tickets out of thailand to germany, siamhotel.”

  Regards 🙂 Pansy.


  14 maart 2009 om 11:13
  Richardml

  cialis 5mg cost you cannot post new topics in this forum

  buy cialis online safe pharmacy sites for cialis

  – order cialis online


  25 juni 2014 om 01:55
  WilliamSt

  cialis 10 mg 4 tablet most users ever online was

  generic cialis cialis and alcohol consumption password

  – cialis 20 mg 12 table registered users


  26 juni 2014 om 04:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!