Bedrijven spammen nog niet verboden

2 oktober 2003, 05:46

Het sturen van ongevraagde e-mailreclame aan Nederlandse bedrijven wordt niet strenger aangepakt. Het voorstel hiertoe van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam blijkt in strijd met Europese regels en is ingetrokken.

Op de wet waarin spam geregeld wordt (Telecommunicatiewet) had Van Dam vier wijzigingen voorgesteld. Hij wil dat spam een economisch delict wordt waarop een boete van 4500 euro staat, het sturen van spam aan bedrijven moest ook strafbaar worden, de verzender van reclame moet aantonen dat de ontvanger er vooraf om gevraagd heeft en verder wilde Van Dam ook dat er bij telemarketing de vraag voorgelegd zou worden of iemand in de toekomst nog opnieuw benaderd wil worden.

Van deze aanscherpingen heeft een belangrijk element – het verbod op het sturen van spam aan bedrijven – het niet gehaald. Een groot deel van de spam die verstuurd wordt komt echter terecht op zakelijke e-mailadressen. Verschillende studies tonen aan dat bedrijven veel financi?le schade lijden als gevolg van spam, aangezien medewerkers veel tijd kwijt zijn met het verwijderen van de ongevraagde reclame.

“Ik kan alleen op steun vanuit de Kamer rekenen als ik mijn amendent iets afzwak”, schrijft Van Dam op zijn website. “Volgens de Europese regels mag een bedrijf wel ongevraagd mails sturen aan zijn bestaande of voormalige klanten. Liever zou ik dat niet toelaten. Door mijn voorstel te wijzigen kan echter het strenge spamverbod worden gerealiseerd. Dat heb ik er wel voor over.”

Bron: Emerce

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!