Bas van der Veldt, CEO van Afas Software: “Stop met mailen, we zijn niet te koop!”

13 februari 2018, 13:23

Bas van der Veldt leidt Afas Software door ‘zo min mogelijk leiding te geven’. Hij onderschrijft het credo van zijn vader: ondernemen is entertainen. De ‘big hairy audacious goal’ van Afas gaat voor hen verder dan software: “We willen Nederland beter laten ondernemen. Beter, leuker, efficiënter, winstgevender maar ook meer MVO. Daarbij is software ons middel.”

Het nieuwe Afas Experience Center, met een theater van 850 plaatsen, staat in de steigers. Dat is straks dé plek om het ‘beter ondernemen’-ideaal te propageren. Volgens Van der Veldt zijn slechte bedrijven een oorzaak van stress, burn-out en depressie: “Dat komt bovenal doordat we organisaties in Nederland hebben waar je vooral heel droevig van wordt. Dat moet dus anders. Het is onze droom om dat voor elkaar te krijgen.”

Niet bezuinigen op klanten

Een circustheater en een muziekzaal met Afas erop en een foundation die vier procent van de winst in goede doelen stopt. Dat kost geld, maar dat deert het familiebedrijf niet. “Er zit niemand bij ons die zich afvraagt: ‘Hé, maar dat kost geld! Moeten we daar misschien eens mee stoppen?’ Op het moment dat je gaat bezuinigen op je klanten, op je medewerkers en daar geen liefde meer in stopt, dan is dat het begin van uiteindelijk een einde. Dat willen wij niet.”

“Bezuinigen op je klanten en medewerkers is het begin van het einde”

Volgens Van der Veldt is verkoop van het bedrijf nog lang geen optie. “Dus al die private equity firma’s die mij elke week een mailtje sturen: hou op daarmee!” Voor het geld hoeft Afas Software het niet te doen. “Sterker nog: dat geven we met bakken uit aan het goede doel. We willen gewoon dat 99 procent van ons vermogen weg is bij leven en zo denken alle aandeelhouders erover.”

Van der Veldt omschrijft het bedrijf als een hobby. “We hoeven het allang niet meer voor het geld te doen. Het is een feest om dat pand binnen te lopen, het is een feest om met klanten te mogen sparren. We doen het niet voor het geld.”

Eindbaas en boegbeeld

Bas van der Veldt is de algemeen directeur en tevens het boegbeeld van Afas Software. Op jonge leeftijd is hij begonnen bij het bedrijf. Tijdens zijn studie Bedrijfsinformatie-systemen aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij zich de ICT-wereld eigen gemaakt. Begonnen als productmanager heeft hij zich bij Afas razendsnel ontwikkeld tot directeur productdevelopment, waarbij hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van alle profit-producten. Met ingang van 2008 is hij CEO en eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Afas.

Van der Veldt is een veelgevraagd spreker met regelmatig pittige presentaties waarbij hij de aanwezigen én zichzelf een spiegel voorhoudt. Met zijn scherpe uitspraken en revolutionaire toekomstvisie weet hij menig heilig huisje omver te schoppen op het gebied van ICT, Enterprise Resource Planning (ERP), marketing, E-HRM, innovatie en leiderschap.

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!