‘Banner blindness’ bestaat nog steeds

‘Banner blindness’ bestaat nog steeds

De term ‘banner blindness’ is niet nieuw. Onze aller usability goeroe Jakob Nielsen heeft middels een onderzoek nog eens bekeken hoe het zit met ‘banner blindness’. In zijn onderzoek hebben gebruikers een webpagina snel gescand (Baseballlibrary.com), een webpagina gedeeltelijk gelezen en een webpagina volledig gelezen. Het onderzoek laat niet zien hoeveel testdeelnemers er hebben deelgenomen aan de studie. Daarnaast is de opdracht die zij mee hebben gekregen onbekend.

De legenda is als volgt:
• Rode kleur is het meest bekeken
• Gele kleur is minder goed bekeken
• Blauwe kleur is het minst bekeken
• Grijze kleur is helemaal niet bekeken

De advertenties zijn omkaderd met een groene kleur nadat het onderzoek is uitgevoerd.

De tweede webpagina is gedeeltelijk gelezen:

De derde webpagina is volledig gelezen:

 

In de verschillende webpagina’s is te zien dat de omkaderde advertenties nauwelijks zijn bekeken. Zowel bij het snel scannen als het lezen van de content worden advertenties genegeerd. Zelfs al de advertenties onderdeel zijn van de content en bij het design lijken te horen, worden genegeerd. Uitingen die lijken op een advertentie worden vaak genegeerd. Naar animated advertenties wordt eerder gekeken. Bewegingen trekken dan immers de aandacht. In hoeverre gebruikers naar advertenties kijken is afhankelijk van de taak die zij meekrijgen bij het bezoeken van een site. Dit is zeer belangrijk. Verkeerde conclusies worden anders snel getrokken. Gebruikers die namelijk een duidelijke opdracht meekrijgen, zullen zich namelijk focussen op het bereiken van zijn/haar doel. Daarbij worden banners en andere reclame-uitingen zeer vaak genegeerd. Wanneer gebruikers een zogenaamde vrije surfopdracht krijgen en gaan kijken naar zaken die hen interesseren, zullen reclame-uitingen meer aandacht krijgen. Een duidelijke focus en doel ontbreken dan, maar kunnen gaandeweg de opdracht wel gaan ontstaan.

 


DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Dit fenomeen is redelijk af te vangen mar wellicht niet op de meest nette manier.

    Stel je hebt 3 banners op een website, dan maak je 1 banner daarvan opvallend als banner.
    Deze word (onbewust) opgemerkt als banner en genegeerd.
    Hierdoor zullen de minder opvallende banners (zoals de tekstversie van Adsense) niet zo snel gekenmerkt worden als advertenties.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.