Bank biedt geen rente maar koffie

Bank biedt geen rente maar koffie

De Rabobank begint met een proef waarbij klanten geen rente krijgen op hun spaargeld maar pakken koffie. Spaarders ondersteunen op die manier koffieboeren in Honduras, Peru en Ethiopi? die de koffie gaan leveren.

Wie meedoet, moet drie jaar lang een vast bedrag van 925 euro per jaar sparen. In plaats van 3,5 procent rente krijgt een spaarder twaalf pakken koffie. ,,We kopen van het geld dat we als rente zouden uitkeren koffie bij de kleine boeren’‘, aldus een woordvoerder van de Rabobank zaterdag.

De bank zegt ongeveer 2,5 keer de prijs op de wereldmarkt te betalen. Die ligt op 55 dollar per 46 kilo, historisch laag. De koffie van de bank heeft het Max Havelaar-keurmerk, waarmee een bepaalde minimumprijs is gegarandeerd voor de boeren.

Afzetmarkt

Het plan is bedacht door een lokale bank die via het fonds van goede doelen van de Rabobank in aanraking was gekomen met kleine, zelfstandige koffieboeren in Honduras. De boertjes kregen hulp bij de oprichting van een co?peratie. Toen dat was geregeld, zochten ze een afzetmarkt.

De proef begint bij veertien van de 350 lokale Rabobanken. Bij voldoende succes zal de koffiespaarrekening bij alle banken worden aangeboden. Dan krijgen ook zakelijke klanten de mogelijkheid om mee te doen. Volgens de woordvoerder blijft de bank in eerste instantie koffie uitkeren. Bananen en chocola van Max Havelaar-cacao zijn nog niet overwogen.

Bron:
http://www.planet.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.