Bank biedt geen rente maar koffie

28 mei 2003, 05:33

De Rabobank begint met een proef waarbij klanten geen rente krijgen op hun spaargeld maar pakken koffie. Spaarders ondersteunen op die manier koffieboeren in Honduras, Peru en Ethiopi? die de koffie gaan leveren.

Wie meedoet, moet drie jaar lang een vast bedrag van 925 euro per jaar sparen. In plaats van 3,5 procent rente krijgt een spaarder twaalf pakken koffie. ,,We kopen van het geld dat we als rente zouden uitkeren koffie bij de kleine boeren’‘, aldus een woordvoerder van de Rabobank zaterdag.

De bank zegt ongeveer 2,5 keer de prijs op de wereldmarkt te betalen. Die ligt op 55 dollar per 46 kilo, historisch laag. De koffie van de bank heeft het Max Havelaar-keurmerk, waarmee een bepaalde minimumprijs is gegarandeerd voor de boeren.

Afzetmarkt

Het plan is bedacht door een lokale bank die via het fonds van goede doelen van de Rabobank in aanraking was gekomen met kleine, zelfstandige koffieboeren in Honduras. De boertjes kregen hulp bij de oprichting van een co?peratie. Toen dat was geregeld, zochten ze een afzetmarkt.

De proef begint bij veertien van de 350 lokale Rabobanken. Bij voldoende succes zal de koffiespaarrekening bij alle banken worden aangeboden. Dan krijgen ook zakelijke klanten de mogelijkheid om mee te doen. Volgens de woordvoerder blijft de bank in eerste instantie koffie uitkeren. Bananen en chocola van Max Havelaar-cacao zijn nog niet overwogen.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!