B2B-marketeer blijft ondanks crises focussen op merkbouwen – toch?

'Het stopzetten van advertentie-uitgaven kan op korte termijn een kostenbesparende maatregel lijken, maar de meeste marketeers weten dat het herstellen van deze maatregel op de lange termijn duurder uitpakt.'

28 oktober 2022, 08:42 1700 x gelezen

Hoewel ongeveer de helft (48%) van de Nederlandse B2B-marketeers aangeeft dat hun budgetten op de een of andere manier zijn beïnvloed door de huidige economische omstandigheden blijft de meerderheid (70%) optimistisch over hun marketingstrategie voor de komende 6 maanden.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van LinkedIn, naar eigen zeggen ’s werelds grootste professionele netwerk en B2B-advertentieplatform.

Er staat ons volgens het platform ‘een onzekere tijd te wachten waardoor bedrijven voor grote uitdagingen komen te staan.’ Tal van economische problemen vallen momenteel samen, zoals de afnemende economische groei, de aanhoudende energiecrisis en de hoge inflatie. Ook in Nederland neemt de onzekerheid toe, aldus DNB.

LinkedIn’s wereldwijde B2B Marketer Sentiment studie, die 1.700+ B2B-marketing managers wereldwijd heeft ondervraagd, laat zien dat B2B-marketeers zich tijdens deze onzekere tijd graag concentreren op het opbouwen van merken.

Meer dan twee derde (72%) zegt de uitgaven op dit gebied de komende zes maanden op peil te houden of te verhogen. De meest genoemde reden is dat B2B-marketeers geloven dat een sterk merk de verkoop op lange termijn ondersteunt (55%). Opvallend is dat Nederland de enige Europese markt is waar het aandeel dat een stijging in uitgaven verwacht (22%), groter is dan het aandeel dat een daling verwacht (20%), al zij het nipt.

Inzicht in marketing-ROI verbeteren om toekomstige budgetten te versterken

Uit het onderzoek blijkt dat – nu B2B-marketeers meer moeten doen met minder – het bewijzen van de effectiviteit van marketing aan invloedrijke stakeholders in de organisatie van cruciaal belang is. Van de bedrijven waar de budgetten zijn verlaagd, zegt bijna 1 op de 4 (23%) dat het bedrijf de ROI van B2B-marketing niet begrijpt. Hetzelfde percentage geeft aan dat het meten van de effectiviteit van campagnes en het aantonen van de ROI van marketinginvesteringen momenteel hun grootste uitdaging is. Het belang om de ROI te verduidelijken, wordt onderstreept doordat bijna driekwart (72%) van de B2B-marketingprofessionals gelooft dat bedrijven die hun marketinguitgaven handhaven of verhogen tijdens perioden van economische onzekerheid sneller herstellen.

Wanneer gevraagd wordt welke campagnedoelstellingen in de komende zes maanden overwogen worden voor de B2B-marketingcampagnes, staat het stimuleren van bestaande en/of nieuwe klantrelaties stipt op één met 50%. Daarnaast vindt ruim één op de drie het ook belangrijk om te laten zien hoe ze klanten helpen in deze tijd (39%). Het aantonen dat een merk duurzaamheid serieus neemt, komt op de derde plek (36%).

Huidige situatie dwingt om te investeren in het opbouwen van vertrouwen met klanten

B2B-marketeers zien deze tijd als een kans om te investeren in het opbouwen van relaties en vertrouwen met klanten (28%), en een mogelijkheid om hun creativiteit uit te dagen om groei te ondersteunen (18%). Volgens marketingmanagers staat creativiteit bovenaan de lijst van vaardigheden die marketeers nodig hebben om zich door deze onzekerheid te navigeren (60%).

Marcel Molenaar (foto boven), director LinkedIn Marketing Solutions Benelux: ‘Er staat ons een onzekere tijd te wachten. Het is goed om te zien dat B2B-marketeers desondanks optimistisch blijven over hun strategieën. Het stopzetten van advertentie-uitgaven kan op korte termijn een kostenbesparende maatregel lijken, maar de meeste marketeers weten dat het herstellen van deze maatregel op de lange termijn duurder uitpakt. Het is daarom – juist nu – belangrijk om actief te blijven wanneer concurrenten zich mogelijk terugtrekken en zo de aandacht te pakken die vrij komt, die zorgt voor behoud van het merk en optimalisatie van de conversie. Met de juiste tools kan de ROI van deze activiteiten altijd aangetoond worden.’

Dit artikel verscheen eerder op MarketingTribune.nl. 

Sjaak Hoogkamer
Hoofdredacteur bij MarketingTribune

Sjaak Hoogkamer is al ruim 30 jaar actief in de communicatiewereld. Als geschoold journalist heeft hij alle disciplines in het communicatievak doorlopen: van copywriter tot PR consultant en van hoofdredacteur tot communicatiemanager. Altijd met een sterke redactionele en creatieve focus. Hij is sinds maart 2013 hoofdredacteur van MarketingTribune.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!