Snapchat wordt steeds meer een augmented reality-platform

16 juni 2020, 09:00

Alles wat je moet weten over de Snap Partner Summit 2020

Snapchat is een augmented reality-plaform. Dat zei CEO Evan Spiegel donderdag 11 juni tijdens de Snap Partner Summit. Op de, vanwege de coronacrisis, virtuele bijeenkomst kondigde hij en CTO Bobby Murphy en verschillende nieuwe features aan, zoals Happening Now, Voice Scan, een aangepaste actionbar en natuurlijk nieuwe AR-mogelijkheden. Wat die inhouden, lees je hier.

Een gave bijkomstigheid: na inschrijving van de Snap Partner Summit ontving je een Snapcode die toegang gaf tot je virtuele Summit Badge

Dat Evan Spiegel Snapchat een ‘augmented reality-platform’ noemt, geeft aan dat Snapchat duidelijk bezig is om zich verder te onderscheiden van de rest van de social-mediaplatforms.

Snaps nieuwe actionbar

In februari werd het al getest, maar de feature wordt definitief uitgerold naar alle Snapchat-gebruikers in de wereld: een actionbar. Hiermee lijkt Snapchat eindelijk gehoor te geven aan een duidelijke navigatie. Met deze actionbar kun je eenvoudig navigeren naar places, chats, camera, stories en discover.

De nieuwe actionbar van Snapchat maakt de app overzichtelijker

Stickers plaatsen en Topics volgen

Binnenkort is het ook mogelijk om stickers te plaatsen op je Snaps die volgbaar zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een sticker waarin #OddlySatisfying staat, dan kunnen gebruikers die #OddlySatisfying als ‘Topic’ volgen, de Snap zien.

Stickers plaatsen en Topics volgen

Doorontwikkeling Snapchat Lens Studio

Doordat Snapchat gebouwen en landschappen herkent, is het nu mogelijk om in de app op deze gebouweneen mooi kunstwerk te maken. Deze kunstwerken kunnen andere gebruikers ook zien in de app.

Je omgeving schilderen in de app. Het resultaat is zichtbaar voor anderen

Daarnaast heeft Lens Studio een nieuwe muzieksectie wat een tikkeltje lijkt op TikTok. Met speciale lenses kun je meezingen met je favoriete liedjes. Ook heeft Spectacles tegenwoordig AR-mogelijkheden en is Snapchat bezig met het ontwikkelen van een Try On Lens waarmee je bijvoorbeeld virtueel schoenen kunt aanpassen.

Uitbreiding Snapchat-scanoptie

Op dit moment heeft de scanoptie van Snapchat de mogelijkheid om muziek te herkennen (Shazam) en producten te zoeken (Amazon). Binnenkort wordt dit uitgebreid met het identificeren van planten en bomen, hondenrassen en een nutrition scanner waarmee je de kwaliteit van de ingrediënten van een product kunt ontdekken. Ook werkt Snapchat samen met merken als Louis Vuitton. Wanneer je het LV-logo scant, zie je bijvoorbeeld de nieuwste collectie door middel van AR.

Hondenrassen herkennen door een foto van een hond te maken

Daarnaast wordt de scanoptie uitgebreid met Voice Scan. Hiermee kun je Snapchat met je stem bedienen . Wanneer je bijvoorbeeld ‘Hey Snapchat, make my hair pink’ zegt, gebeurt er dit:

Voice Scan in Snapchat: bedienen met je stem

Nieuw: Snapchat Happening Now

Happening Now is een sectie in Discover waar het laatste nieuws, events en het weerbericht wordt weergegeven. Voor Happening Now is Snap intensieve samenwerkingen aangegaan met grote namen zoals The Washington Post, NBC News, ESPN, E! News, Daily Mail en BuzzFeed News.

Happening Now in Snapchat Discover

Nieuwe toepassingen in Snapchat Originals

Volgens Snap is het aantal shows in Snapchat Originals met 35 procent gegroeid en wordt er twee keer zoveel tijd besteed aan het kijken van de shows als vorig jaar. Daarom wordt het aantal Snapchat Originals weer uitgebreid en zullen ook AR-toepassingen worden toegepast. Zo kun je binnenkort met de show ‘Move It’ leren dansen. De custom motion tracking Lenses volgt alle bewegingen van de gebruiker.

Nieuw: Snap Minis – The next small thing

Snap Minis zijn volledige apps maar dan in een miniversie binnen Snapchat. Snapchat heeft een aantal Snap Minis ontwikkeld met verschillende partners. Zo kun je met Snap Minis je eigen timetable plannen voor Coachella, samen mediteren met Headspace, kaartjes voor de bioscoop kopen met Atom en daarmee zelfs je stoelen kiezen, trailers kijken en apart afrekenen. Ook kunnen Amerikanen zich registreren om te stemmen met een Snap Mini.

Bitmoji for Games en nieuwe Snap Games

Volgens het platform besteden gebruikers minimaal twintig minuten aan het spelen van de game Bitmoji Party. Dit is een spel dat lijkt op Mario Party en speel je met je vrienden of met willekeurige personen.

In de app worden videoadvertenties gezien, waarmee Snapchat zijn geld verdient

In de app worden videoadvertenties gezien, waarmee Snapchat zijn geld verdient. Er zijn op dit moment een aantal spellen beschikbaar en die zullen in de komende maanden uitgebreid worden.

Nieuwe Snap Games worden in de komende maanden uitgerold

Binnenkort wordt het mogelijk om de Bitmoji die jou representeert te gebruiken als avatar in third-party games. Dat zou betekenen dat je console games en/of PC games allemaal met hetzelfde ‘poppetje’ kunt spelen omdat Bitmoji niet afhankelijk is van een platform en overal gebruikt kan worden.

Het was een Summit vol met aankondigingen van nieuwe features en gave ontwikkelingen op het gebied van AR. Wanneer al deze nieuwe functies uit worden gerold in Nederland is nog niet bekend. Maar ik zit er met smart op te wachten! Wat jullie?

Alice Kaal
Social media specialist bij Social Media Huis

Alice is verslingerd aan Social Media en alles wat ermee te maken heeft. Ze was werkzaam in verschillende branches zoals retail, muziek en transport en past die opgedane kennis toe als Digital Marketeer bij Endoor | ROC van Twente. Daarnaast biedt ze haar social media en content kennis ter beschikking aan met haar eigen bedrijf Social Media Huis.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!