Ali Niknam (oprichter bunq): “Ik ben gewoon een nerd die de wereld beter wil maken”

Ali Niknam (oprichter bunq): “Ik ben gewoon een nerd die de wereld beter wil maken”

Een van de spannende spelers in de bancaire wereld is bunq. Oppernerd Ali Niknam, oprichter en enig aandeelhouder: "Hoeveel code ik zelf heb geschreven? In de backend is misschien nog een kwart van mijn hand. We hebben laatst geteld en er zitten ongeveer 4,5 miljoen regels code in."

Waarom startte deze tech-expert bunq? "Van veel dingen die worden verzonnen en die worden gedaan wordt de effectiviteit nooit gemeten. Ze kijken niet of het wel echt werkt. Wat er fout is aan de bankwereld, is dat er veel monocultuur is. Voor bunq, en ook naast bunq, bestaat er eigenlijk geen diversiteit. Iedereen doet min of meer hetzelfde, de ervaring bij de banken is min of meer hetzelfde en de mensen die er werken zijn min of meer hetzelfde."

"Daardoor krijg je dat de excessen – of ze nou positief of negatief zijn – ook allemaal hetzelfde zijn en uitvergroot worden. Wat ons betreft is er te veel van hetzelfde."

"Wij proberen anders te zijn en anders te doen. De oplossingen die wij bieden zijn heel anders. We hebben vanaf het begin af aan gezegd dat we alleen mobiele telefoons willen ondersteunen. We willen ook anders zijn in ons verdienmodel. Wij willen geen geld verdienen met jouw geld. Dat vinden we raar."

Verhaal beter vertellen

Hoe gaat het met bunq? Ali: "Met bunq als product gaat het heel goed. We hebben van de week een geweldige innovatie gelanceerd: dual pin. Dat houdt in dat je met één pinpas verschillende pincodes kunt gebruiken om van verschillende bankrekeningen af te schrijven."

"Qua product en schare volgers doen we het heel erg goed. Ik denk dat we ons verhaal beter moeten vertellen. De kern van dat verhaal is – en het is altijd geweest en dat we dat nooit mogen vergeten – om iets nieuws neer te zetten. Om een alternatief te zijn. Om een nieuwe visie op het hele financiële stelsel te bewerkstelligen."
 
Wat is het businessmodel? "We hebben een subscription model met vaste fees. Er is wel iets veranderd: in het begin hebben we betalen naar gebruik geïntroduceerd, maar we merkten dat al die dingen heel ingewikkeld werden. Dus we hebben het weer eenvoudig naar een vast maandbedrag vertaald."

Ali Niknam

Ali Niknam (35) bouwde met TransIP het grootste domeinnaam- en hostingbedrijf van Nederland. In 2015 richtte hij bunq op. De Nederlandse bankensector kreeg met de startup bunq voor het eerst in jaren een nieuwe concurrent. Het IT-bedrijf met bancaire ambities werkte tot nu toe in de luwte, maar staat klaar om betalingsverkeer aan consumenten te gaan verlenen.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.