Ali Niknam (oprichter bunq): “Ik ben gewoon een nerd die de wereld beter wil maken”

10 oktober 2017, 13:00

Een van de spannende spelers in de bancaire wereld is bunq. Oppernerd Ali Niknam, oprichter en enig aandeelhouder: “Hoeveel code ik zelf heb geschreven? In de backend is misschien nog een kwart van mijn hand. We hebben laatst geteld en er zitten ongeveer 4,5 miljoen regels code in.”

Waarom startte deze tech-expert bunq? “Van veel dingen die worden verzonnen en die worden gedaan wordt de effectiviteit nooit gemeten. Ze kijken niet of het wel echt werkt. Wat er fout is aan de bankwereld, is dat er veel monocultuur is. Voor bunq, en ook naast bunq, bestaat er eigenlijk geen diversiteit. Iedereen doet min of meer hetzelfde, de ervaring bij de banken is min of meer hetzelfde en de mensen die er werken zijn min of meer hetzelfde.”

“Daardoor krijg je dat de excessen – of ze nou positief of negatief zijn – ook allemaal hetzelfde zijn en uitvergroot worden. Wat ons betreft is er te veel van hetzelfde.”

“Wij proberen anders te zijn en anders te doen. De oplossingen die wij bieden zijn heel anders. We hebben vanaf het begin af aan gezegd dat we alleen mobiele telefoons willen ondersteunen. We willen ook anders zijn in ons verdienmodel. Wij willen geen geld verdienen met jouw geld. Dat vinden we raar.”

Verhaal beter vertellen

Hoe gaat het met bunq? Ali: “Met bunq als product gaat het heel goed. We hebben van de week een geweldige innovatie gelanceerd: dual pin. Dat houdt in dat je met één pinpas verschillende pincodes kunt gebruiken om van verschillende bankrekeningen af te schrijven.”

“Qua product en schare volgers doen we het heel erg goed. Ik denk dat we ons verhaal beter moeten vertellen. De kern van dat verhaal is – en het is altijd geweest en dat we dat nooit mogen vergeten – om iets nieuws neer te zetten. Om een alternatief te zijn. Om een nieuwe visie op het hele financiële stelsel te bewerkstelligen.”

Wat is het businessmodel? “We hebben een subscription model met vaste fees. Er is wel iets veranderd: in het begin hebben we betalen naar gebruik geïntroduceerd, maar we merkten dat al die dingen heel ingewikkeld werden. Dus we hebben het weer eenvoudig naar een vast maandbedrag vertaald.”

Ali Niknam

Ali Niknam (35) bouwde met TransIP het grootste domeinnaam- en hostingbedrijf van Nederland. In 2015 richtte hij bunq op. De Nederlandse bankensector kreeg met de startup bunq voor het eerst in jaren een nieuwe concurrent. Het IT-bedrijf met bancaire ambities werkte tot nu toe in de luwte, maar staat klaar om betalingsverkeer aan consumenten te gaan verlenen.

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!