Aldi heeft door AI gecreëerde nieuwe reclamestem

Aldi heeft een nieuwe stem voor zijn radio- en tv-reclames. Deze voice-over is gecreëerd door AI op basis van het stemgeluid van tien medewerkers van de discounter.

12 april 2024, 13:00 1467 x gelezen

De nieuwe stem is vanaf nu te horen in de radio en tv-reclames. Het idee voor dit creatieve proces komt voort uit het voortdurende streven van Aldi naar efficiëntie, en dus kostenbesparing. Mariëlle Rooswinkel, Managing Director Marketing & Communications bij Aldi in Nederland: ‘Als discounter zijn we altijd op zoek naar manieren om de dagelijkse boodschappen voor onze klanten zo goedkoop mogelijk te maken. Daar is deze stem een mooi voorbeeld van. We besparen hiermee zowel tijd als kosten. Onze klant profiteert daarvan. En het leuke hieraan is ook nog dat de collega’s uit de winkels, distributiecentrum en van kantoor enorm trots zijn op het feit dat zij samen de nieuwe stem vormen.’

Onze nieuwe stem is nooit verkouden en altijd beschikbaar

De radio- en tv-reclames waarin de nieuwe stem te horen is, zijn het eerste resultaat van de samenwerking tussen Aldi en Joe Public Amsterdam. Ook die samenwerking komt voort uit de doelstelling zo efficiënt mogelijk te werken. Waar de discounter voorheen met drie verschillende bureaus werkte voor de marketingcommunicatie via verschillende kanalen, zijn al deze activiteiten nu ondergebracht bij één bureau.

Aldi aan het woord

Antoine Houtsma, Managing Director bij Joe Public Amsterdam: “Aldi is als uitvinder van discount altijd bezig met dingen slimmer, efficiënter en dus goedkoper op te lossen. Daar kwam kunstmatige intelligentie om de hoek kijken. Geluidsstudio Soundcircus pitchte ons een tijdje geleden hun zelf ontwikkelde AI-tool die door intensieve training de Nederlandse taal heeft geleerd. En waarmee je op basis van een aantal stemmen een nieuw, uniek stemgeluid kunt creëren. Het probleem was nog een beetje op basis van welke stemmen je dat doet, dit in verband met buy-out constructies. Toen kwamen we op het idee om als basis de stemmen van eigen medewerkers te gebruiken. Dat was eigenlijk de doorbraak waardoor Aldi dit nu als eerste Nederlandse adverteerder kon gaan doen. Met een stem die niet alleen bij ALDI past, maar ook daadwerkelijk ALDI ís.” Mariëlle Rooswinkel: “En onze nieuwe stem is nooit verkouden en altijd beschikbaar.”

Michiel van Zaane
Senior redacteur bij BBP Media

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!