7 Ditches TV: Lieke Lamb, trendwatcher, waarom de crisis tot 2020 duurt

7 Ditches TV: Lieke Lamb, trendwatcher, waarom de crisis tot 2020 duurt

Het einde van het jaar nadert, dus tijd voor een bespiegelend gesprek over wat ons de volgend jaren te wachten staat. Met wie kunnen we dat beter doen dan met trendwatcher Lieke Lamb. Ze vertelt over het feit dat we eigenlijk niet meer in een crisis zitten, maar in een transitiefase. Ook gaat ze in op een van de social trends in 2013, die van de social authorities. Hoe vind je autoriteit op het web en hoe betrouwbaar is deze? Lieke: 'Bijvoorbeeld bloggers, die nemen meer en meer de rol van normale media over, maar laten zich nog heel makkelijk omkopen met gadgets, hoe betrouwbaar ben je dan?' Ook praat ze over de toekomst van de journalistiek, over het belang van duurzaamheid en met name de betekenis daarvan en uit ze haar kritiek op de politiek als het gaat om innovatie. Over de menselijke maat en de razendsnelle technologische ontwikkelingen daarnaast, en over het belang van het openstaan voor nieuwe dingen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • De economie staat op de afgrond van instorten, leuk koetjes en kalfjes gesprek maar zo simpel een van de meest ingewikkelde issues bespreken bewijst hoe weinig van waarde deze uitspraken zijn. Men weet nog niet eens wat er eind dit jaar staat te gebeuren maar mevrouw meld wel even dat we in een transitiefase zitten. Ik heb nieuws voor je, daar zit je altijd in want niks staat vast en al helemaal niet een economie.

  geplaatst op
 • Voor mijn 5 social media trends 2013 zie : http://www.marketingfacts.nl/berichten/5-social-media-trends-2013-met-trendstrateeg-liekelamb/

  geplaatst op
 • @Jay Dat er nooit iets vaststaat kan ik je niet anders dan gelijk in geven. Dat je altijd in een transitie fase zit is een kwestie van definitie. Je zal niet kunnen ontkennen dat de laatste jaren er een heel duidelijke breuk is geweest met de fase ervoor en dat er modellen en wetmatigheden die lange tijd als norm golden volledig aan het verschuiven zijn.

  geplaatst op
 • Ik deel de mening van Lieke Lamb volledig dat we in een grote transitie zitten. In 2002 leerde ik over de cycli van kondratief, mijn eerste opmerking was "o dus in 2010 zitten we in een crisis"; de eerste signalen van transitie kwamen echter al in 2008. Een dergelijk zware winter duurt normaal lang, minimaal 5 jaar. We zitten inde transitie naar de 6e kondratief cyclus: http://wdeheij.blogspot.nl/2009/11/innovatie-management-deel-1-kondratiev.html Ik schrijf op dit moment een lang artikel over de vraag 'wat zijn de nieuwe economieën/ technologieen in deze cyclus' (die ongeveer 25 tot 30 jaar bloei opleveren. Kijk vanaf slide 14: http://www.slideshare.net/deheij/slideshare-november-2012

  Mijn stelling is: ICT is 'uit' en is een commodity geworden. Net zoals auto's en chemie.

  geplaatst op
 • Deel de analyses van mevrouw Lamb totaal niet. Het geeft maar weer eens aan hoe weinig inzicht men heeft ten aanzien van de oorzaken van de huidige crisis. Namelijk het element rente in ons huidige monetaire/financiële systeem is één van de grootste veroorzakers van de crisis. Wiskundig gezien wordt het systeem uiteindelijk onhoudbaar (exponentiële functie).
  Daarnaast hebben zaken als de oplopende staatschulden, schulden van particulieren en fraude/corruptie in de financiële sector in samenwerking met de politiek alles in een stroomversnelling gebracht.
  Ook ons pensioenstelsel wordt onhoudbaar vanwege de babyboomers enzerzijds leven zij langen en anderzijds zijn er minder werkenden die de pensioenpot moeten vullen.
  Eveneens staan we voor tal van andere uitdagingen met name op het gebied van het milieu, zoals de vergiftiging van onze planeet door olierampen, kernrampen, plastic soup, pesticiden, chemtrails, chemicaliën verwerkt in ons voedsel en onze lichaamsverzorgingsproducten etc.
  Eveneens hebben we te maken met peak-oil, peak-steenkool, overbevissing, verstoring van de voedselketen.
  Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ik zou een boek vol kunnen schrijven.

  geplaatst op
 • Oops, was vergeten te vermelden dat mijn prognose is ten aanzien van de financiële crisis dat het einde van de Amerikaanse (petro)dollar voor 2017 zal plaatsvinden en daarmee alle andere fiduciaire geldsystemen ook wereldwijd zullen imploderen. Een mandje van (Edel)metalen, zoals goud, zilver, koper en platinum zullen wederom als geld bij burgers gaan functioneren. Edelmetalen zijn namelijk de enige echte wereldreserve munt. Alle fiduciaire geldsystemen imploderen uiteindelijk. Dit hebben we kunnen zien met de val van het Romeinse Rijk, ten tijde van Ghengis Kahn, de Franse Revolutie, de Hyperinflatie in Duitsland in de jaren '20 en onlangs nog in 2008 in Zimbabwe.
  Eveneens zou mevrouw Lamb moeten weten dat sowieso 2020 te vroeg is voor herstel, wanneer je zaken vanuit een historisch perspectief bekijkt. denk daarbij bijvoorbeeld aan de Kondratieff-golf.
  Mevrouw Lamb zegt dat de mens ook weer meer autonomie zal krijgen. Nou, ik denk het niet. In rap tempo raken we onze autonomie/vrijheden kwijt door wetgeving.
  Had ik het al gehad over de geld verslinden de oorlogen in het Midden-oosten? ...nevermind.. tevens denk ik dat we een nieuw koude oorlog met Rusland en China zullen gaan zien naarmate de geldsystemen imploderen. De aandacht verleggen van de burgers is wat machterhebbers doen om in het zadel te blijven. Verdeel en heers!

  geplaatst op
 • Als ik de bovenstaande reacties samenvat zou een vernieuwd monetair systeem als 6de kondratieff een oplossing zijn. Of is dit te kort door de bocht?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.