60 procent Nederlandse huishoudens heeft een internetaansluiting

2 augustus 2004, 05:32

Nagenoeg 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een internetaansluiting. Het aandeel huishoudens met een breedbandaansluiting (kabel of ADSL) nam toe van 24 procent in 2002 tot 34 procent in 2003. Internet wordt vooral gebruikt om te e-mailen en om naar specifieke informatie te zoeken zo blijkt uit het Permanent Onderzoek Leefsituatie van het CBS (n=25.000).

Breedbandinternet wint terrein

De opmars van het internet in Nederlandse huishoudens zet zich verder voort. In 2003 beschikten bijna zes op de tien huishoudens over een computer met internetaansluiting, vier keer zo veel als in 1998. Kabel- en andere breedbandinternetverbindingen winnen terrein.

Huishoudens met computer met internet

Huishoudens met computer met internet

Meer huishoudens met breedbandinternet

Het aandeel huishoudens met een breedbandaansluiting nam toe van 24 procent in 2002 tot 34 procent in 2003. Het aandeel huishoudens met een analoge inbelverbinding daalde van 60 procent in 2002 naar 50 procent in 2003.

Huishoudens met internet naar type internetverbinding

Huishoudens met internet naar type internetverbinding

Nederlander langer achter de computer

In 2003 gebruikten zeven op de tien Nederlanders van twaalf jaar en ouder regelmatig een computer. Dit kan thuis zijn geweest, op het werk, op school of elders. Gemiddeld zat de computergebruiker 15 uur per week achter de machine. Dat is ??n uur langer dan in 2002.

Zeven uur per week on line

Zes op de tien personen gingen in 2003 regelmatig het internet op. De internetter was gemiddeld 7 uur per week on line. Ook dit is gemiddeld ??n uur langer dan in 2002.

Vrijwel alle jongeren van 12-17 jaar gebruiken regelmatig een computer, bijna negen op de tien zijn regelmatig on line. Dat wordt minder naarmate de leeftijd hoger ligt. Van de 75-plussers zit een op de tien regelmatig achter de computer, een op de twintig gebruikt het internet.

Computer- en internetgebruikers naar leeftijd, 2003

Computer- en internetgebruikers naar leeftijd, 2003

Bij mannen is het aandeel computergebruikers en internetters iets groter dan bij vrouwen. Opleiding speelt ook een rol. Hoe hoger de opleiding, hoe groter het aandeel computergebruikers en internetters.

E-mailen en informatie zoeken

Internet wordt vooral gebruikt om te e-mailen en om naar specifieke informatie te zoeken. Een op de vijf internetters bezoekt sites van de overheid. Een kwart koopt en bestelt wel eens goederen of diensten on line, vooral vakanties en boeken.

Internetgebruik naar activiteit, 2003

Internetgebruik naar activiteit, 2003

Bron:

http://www.cbs.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    Aardig om deze cijfers te vergelijken met Zuid-Korea: “South Korea has 60% of households online, while 11 million homes, almost one third of the total, use broadband.” (bron: BBC). Oftewel, deze cijfers voor Nederland en Zuid-Korea zijn nagenoeg hetzelfde!


    2 augustus 2004 om 06:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!