ReclameReview: Cruyff Sports

17 maart 2010, 09:45

In de nieuwe commerccial van Cruyff Sports, het nieuwe merk van Johan Cruijff, is bewust niet gekozen voor Eredivisiespelers maar voor twee jongens van de straat, Soufiane Touzani en Kenan Rathinho. Deze topvoetballers zijn de nieuwe gezichten Cruyff Sports. Geweldig om deze twee straatvoetbalkunstenaars aan het werk te zien. Maar wat is nou het onderscheidend vermogen van Cruyff Sports ten opzichte van bijvoorbeeld Nike of Adidas?

Credits:

Bureau: DC

Account: Josien Dragt

Camera: Gregg Telussa

Creative director: Martijn Rietveld

Klant: Dave Hendriks, Ferenc van der Vlies

Muziek: Tuur Hendrikx

Regisseur: Eelko Ferwerda

De doelstelling:

Naamsbekendheid van Cruyff Sports verhogen.

De uitwerking:

Voor Cruyff Sports, het nieuwe merk van Johan Cruijff, ontwikkelde DC een printcampagne, website en online commercial. De eigenzinnigheid van het merk vroeg om een afwijkende aanpak. Voor deze campagne is dan ook bewust niet gekozen voor eredivisie spelers maar voor twee jongens van de straat, Soufiane Touzani en Kenan Rathinho. Deze topvoetballers zijn de nieuwe gezichten Cruyff Sports. Straatvoetbal, zaalvoetbal en freestyle – het pure voetbal dat zij uitstralen en beheersen heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor het merk om deze twee supertalenten onder contract te nemen. Saillant detail: in de online commercial laat de jonge Cruyff zelf nog even zijn gezicht zien.

Het oordeel:

Geweldig om deze twee straatvoetbalkunstenaars aan het werk te zien. Maar wat is nou het onderscheidend vermogen van Cruyff Sports ten opzichte van bijvoorbeeld Nike of Adidas? Ik zie namelijk vooral veel overeenkomsten in de commercial: mooie voetbalbeelden, bijna dansachtige choreografie, het voetbalveld/plein als heröïsch strijdperk, etc. Ik had graag iets meer van de eigenzinnigheid gezien die het merk Cruyff Sports claimt. Het feit dat Johan Cruijff zelf ook nog te zien is, in zijn jonge jaren nog wel, voegt naar mijn mening helemaal niets toe. Als je hem nou zelf zag goochelen met de bal was het een ander verhaal. Maar nu wordt hij er een beetje met de haren bijgesleept. We weten wel dat Cruyff Sports het merk is van Johan Cruijff. Zijn naam alleen is beroemd genoeg om dat uit te dragen.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!