PR is een prachtig instrument en één van de meest effectieve manieren om je als bedrijf te onderscheiden in de markt. Redactionele aandacht is effectiever dan advertenties, je wordt als bedrijf serieus genomen en zet jezelf op de kaart. Toch kom ik regelmatig marketingmanagers tegen die teleurgesteld zijn in PR. Het is niet het wondermiddel gebleken waar ze naar op zoek waren en de investering in een bureau of campagne heeft zich niet terugbetaald.
Vaak ligt dit niet aan de interne PR-verantwoordelijke, of aan het externe bureau dat is ingehuurd, maar aan een verkeerde verwachting en/of een verkeerde timing. PR kan een enorm effectief onderdeel van de marketingmix zijn, maar een bedrijf moet er wel klaar voor zijn en weten waar het aan begint. Ik heb veel campagnes zien falen en bijna altijd zijn de redenen dezelfde. Om de belangrijkste op te noemen:
1. Tijd: PR kost tijd en energie en dit wordt vaak onderschat. Een PR-campagne is geen advertentiecampagne die je eenmalig in gang zet en die je hooguit nog een beetje moet bijsturen. Je kunt niet eenvoudigweg een bureau inhuren en achterover leunen of een consultant aannemen die het in zijn eentje moet oplossen. PR is een continu arbeidsintensief proces. Persberichten moeten worden goedgekeurd, er moet op nieuws gereageerd worden met een opinie en er moeten blogposts en artikelen geschreven worden op basis van input van de diverse experts in het bedrijf. PR werkt alleen als het management, woordvoerders en experts in het bedrijf bereid zijn er tijd voor vrij te maken om input en feedback te leveren.
2. Nieuws: Voor een volwaardige PR-campagne moet er genoeg te melden zijn. Een bedrijf met een beperkt producten- of dienstenaanbod, waar weinig innovatie plaatsvindt, en dat niet sterk groeit, heeft waarschijnlijk niet heel veel nieuws te brengen. Tenzij er experts in het bedrijf zijn met een sterke opinie of een visie op de markt, heeft het weinig zin om aan een PR-campagne te beginnen.
3. Mindset: Er moet de juiste mentaliteit zijn en bereidheid om zaken te delen. Soms betekent dit het delen van kennis en waardevolle informatie, die mogelijk door concurrenten gelezen zal worden. Of je kwetsbaar opstellen omdat je een mening of visie deelt die wellicht niet door iedereen gedeeld zal worden. Je moet bereid zijn om openheid van zaken te geven en jezelf een beetje bloot te geven. Als je dat niet durft, dan is PR niet geschikt voor je organisatie.
Zijn bovenstaande zaken wel aanwezig, dan zal niets een goede PR-campagne nog in de weg staan. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een beetje geduld. Een imago als opiniemaker is niet in een week neergezet. In het begin zal je relaties moeten opbouwen en zal niet iedereen staan te springen om je content. Pas na een aanloopperiode zal je regelmatig in de media gaan verschijnen en als men proactief om je mening komt vragen, dan heb je pas echt succes geboekt.