Aangezien de augurken in de comments hier op Marketingfacts een meester zijn in het afplassen van goeroes, maar zelf vaak de expertisestatus hebben van een eerstejaars student aan de opleiding voor toekomstige werkeloosheid, heb ik dit weekend maar eens een onvervalst lesje ‘hoe word ik een echte goeroe’ opgetikt. Het helpt natuurlijk zeer als je à la Pierre de Wind de uitstraling hebt alsof je elk moment ontvoerd kan worden door buitenaardse wezens omdat ze denken dat je ontsnapt bent van hun planeet X52, maar meer nog volg je een aantal scherpe richtlijnen die hieronder door mij beschreven worden. Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt, mits je van nature ook beschikt over persoonlijkheid.
Thumbnail: sapojump (CC 2.0)
Onliners, tegeltjewijsheden en open deuren
Praat in oneliners. Wat een goede oneliner is, moet je zelf maar Googelen. Ik versta daar niet onder: het herhalen van citaten van Deepak Chopra of andere wijsgeren avant la lettre. Nee, zeg iets origineels. Als je nou niet origineel bent, en die kans is vrij groot, doe dan het volgende. Neem een tegeltjeswijsheid en voeg daar een extra dimensie aan toe. Of zeg iets oenigs dat dan heel slim lijkt. Een beetje zoals Cruijf, zeg maar: om te scoren moet je schieten. Trap een open deur nog een tikkie verder open (die zin op zich is al een goed voorbeeld, vat je ‘em?). Een goede Elvis-quote transformeren doet het ook altijd lekker, aldus Joep Zijp van Zin:
Ambition is a dream with a V8 engine.
Bufferen en cureren
Zelf twitteren? Doe toch niet zo mal! Daar huur je een stagiair voor in, die allerlei lekkere Google Reader feedjes in Buffer of Crowdbooster plaatst op het ideale tijdstip. Twitter je in het Engels, doe dan even nadenken over de tijdszones wil je? Thomas Marzano verklapte dat hij zijn zelfbenoemde Kloutzak-überstatus geheel en al te danken heeft aan dat wonderlijke tooltje, Buffer. Met meerdere online personas voor de verschillende expertisedoeleinden heeft hij het cureren op doelgroep naar een extra niveau gebracht. Ik zou mijn baan opzeggen en lekker betaald spreker worden, maar goed. Zelluf weten. Thomas!
Crowdsource alles
Zelf bloggen? Doe toch niet zo raar! Gewoon op een zaterdagmiddag een goeroescheet via Twitter laten, gaan lunchen bij Dimitri’s Boterhammen met moeder de vrouw, en een uur later liggen er diverse pareltjes op je te wachten. Een aantal gaat hieronder de revue passeren. Heel meta!

Synoniem voor goeroe
Ik maak een beginnersfout: zeg nooit goeroe, maar guru. Dat staat internationaal. En je hebt meer ruimte in je bio, aldus Henk Boshove. Bedenk een goed synoniem voor ‘goeroe’, aldus Chantal Sukel. Dit zijn er alvast een paar: serial entrepeneur, expert, pro, consultant, strateeg, (kleuren)coach, spreker, en dat dan geschreven als hashtag natuurlijk! Op de foto met een mic in je hand (bedankt Chris Hanselaar). Nog beter; zo’n voorzetbeugelmic!
Blauwe jurk
Een elementair onderdeel van het ultieme gurudom is de kledij. Minstens een daarvan moet pijn doen aan je ogen, aldus CopyDimitri (trouwens een briljante copygoeroe Twitter-ID in zichzelf). Liefst in de vorm van een blauwe jurk, of de mannelijke equivalent, zoals Nathalie Vreeburg oppert. Aangezien een beetje goeroegedrag mij niet vreemd is, hieronder een foto van mijn goeroeschoenen (Cordwainers, gekocht bij Dungelmann). Dat je er dan bij vermeldt welke briljante winkel het desbetreffende kledingstuk/schoen aangeschaft is, hoort uiteraard bij de pose. Een kale kop, gek kapsel of moeilijke bril doen de rest. Buitenissig gedrag zoals paalzitten in de woestijn is van harte aan te raden.

Let op uw woorden!
Taal is de grote vriend van de goeroe. Alles is 2.0, dan wel 6.0, en de taalvondst maakt het allemaal toch net wat smeuïger. Probeer het ‘domme publiek’ te overdonderen met woorden. Maak het zo onbegrijpelijk mogelijk. Bullshitbingo ligt de goeroe voorin de mond bestorven; denk aan #webcare, #relevantie. #authenticiteit, #trendingtopic, #etcetera. Uiteraard reageert de goeroe nergens op; de echte goeroe ageert zich de pestpleuris!
Een boek is het nieuwe blog
Wie schrijft, blijft. Ik zou er van willen maken: wie schrijft, blaat. Enfin. Pas met een mooie vermelding op Managementboek.nl kun je Ben Tiggelaar - primus inter pari - naar de kroon steken. Maar pas wel op voor de valkuil, door Anton-Jan Thijssen al eens mooi beschreven en door Jos Govaart nog maar weer eens aangehaald, vrij naar de meesterlijke reclameslogan breek de dag, tik een eitje: schrijf een boek, word een guru!

Koop: hoe schrijf ik een boek! (Haha, uitverkocht!)
Bloggen is het nieuwe schrijven is het nieuwe blaten
Bloggen is het nieuwe blaten, ook al bestaat het fenomeen toch al weer dik tien jaar. Elke jandoedel met een beetje aardige pen komt al een heel eind. Trouwens, wat rot het. Interpunctie is voor losers. Als je maar goed op je SEO let, en voor de rest Mashable en Techcrunch overpent. Groepsbloggen is het trouwens helemaal: lekker anderen het werk laten doen en zelf de AdSense binnenharken ;-).
Be the first
Altijd de eerste zijn, laat als eerste je penis erectus zien op Chatroulette. lanceer je pasgeborene op Path 2.0, hack je boek in elkaar via Evernote en doe alsof je de godvergeten ontdekker/bedenker/co-founder bent van Instagram. Lukt het niet omdat je geen iPhone hebt - ongoeroeachtig gedrag trouwens - of omdat je van Google niet op G+ mag, zeik de dienst dan tot op het bot af om welke willekeurige reden dan ook. Vooral zinnen als: “de user experience is niet optimaal want… ” Jajalalala.
Maak van je blog een whitepaper een workshop een lezing
Een goeroe zonder lezingen is als een stinkdier zonder geur. Hack daarom je blog om in een whitepaper, maak van die whitepaper een slideshare (vrij naar Jos Govaart wederom). Je hebt zo een driedelige workshopcyclus, waarna je als spreker geïnviteerd wordt op dat lelijke geco-sponsorde marketinggelulgala van het jaar-verkiezing. Een echte goeroe vraagt trouwens óf geen geld voor zijn/haar verhaal, ofzo absurd veel dat het wel goed MOET zijn. Vergeet niet te beginnen met het filmpje van die eenzame danser! Als het maar CC 2.0 bij elkaar geschraapt is, want copyright is voor *losers*. Elk voorbeeld dient gevolgd te worden met: “Dat merk ik zelf ook, want…” Want de goeroe praat natuurlijk en altijd voornamelijk vooral over zichzelf.
Make it until you fake it!
Jaja, het is fake it till you make it, maar hebben we niet opgelet een aantal regels eerder? Juist. Een personeelsadvertentie voor een goeroe zou luiden: gezocht, goeroe. Praktijkervaring niet vereist. Het gaat erom dat je zelf gelooft dat je guru bent, dan volgt die ene gekke danser vanzelf.
Disclaimer: enige overeenkomst met de werkelijkheid ligt buiten de verantwoordelijkheid van de auteur. Jijbakken wordt bestraft met een reply in CAPS LOCK. Graag uw authentiek zelfverklaarde goeroegedrag in het commentaarveld hieronder, ik ben namelijk echt reuzebenieuwd welk gedrag ik vergeten ben, wie zich waar aan schuldig maakt, naming en shaming; daar zitten we op te wachten!