The Social Interview: Innovatieve recruitment via Facebook

The Social Interview: Innovatieve recruitment via Facebook
, ING Groep
@evr

Diegene die al eens een vacature online hebben gezet, weten dat je vaak een berg aan reacties binnenkrijgt die niet voldoen. Vervolgens ga je in gesprek met aantal kandidaten. Kandidaten die de functie graag willen en zich hoe dan ook verkopen. Aan recruiters de schone taak om tot de kern door te dringen en de juiste voorstelling van zaken te verkrijgen. Vandaag de dag kan social daar een handje bij helpen. Natuurlijk kun je als recruiter de sociale profielen van kandidaten langslopen, maar het kan ook anders en innovatiever….

Als onderdeel van het sollicitatieproces voor stageplaatsen vroeg Digital Advertising Agency R/GA toestemming aan de kandidaten om een 3-tal vragen op hun eigen facebook wall te mogen plaatsen, die vervolgens door hun facebookvrienden kon worden beantwoord. Daar waar (zo wordt in onderstaande video uitgelegd) je in een 1:1 interview de werkelijkheid nog wel wat kunt verdraaien, wordt het een stuk lastiger om je vrienden dat te laten doen in een transparante open omgeving.

Zeker een mooie innovatie die als aanvulling de recruiter zeker kan helpen. Voor (zoals in deze case) een stageplek bij ook nog eens een Digital Agency prima inzetbaar, maar voor sollicitaties vanuit een bestaande baan wordt toch een stukje lastiger. Kandidaten zullen vaak niet graag hun huidige werkgever laten weten dat ze aan het solliciteren zijn.

Desondanks een mooie innovatie inzet van social! Welke organisatie maakt er een Nederlandse case van?


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Slim gedaan. Wel een beetje onverbloemd. Lijkt een beetje op het vroegere hospiteren op een studentenkamer. Dan zat je in een kringetje en moest je over jezelf vertellen. Wat daarbij komt is dat anderen ook nog eens mogen antwoorden over jou.

  geplaatst op
 • Volgens mij was het zinvoller geweest om dat via LinkedIn te doen - nu krijg je net zo hard de drink-buddies die gaan antwoorden.... en ook zij zullen niet antwoorden: "He's a crack-head!"
  Dus je hebt er net zo veel aan als iemand zelf vragen.

  Ik denk dat dit meer een PR ding is dan iets anders

  geplaatst op
 • Leuk idee maar niet heel praktisch! Stel nu dat je huidige werkgever deze berichtjes 'toevallig' tegenkomt op je Facebook pagina...

  geplaatst op
 • Verdomd leuk gevonden. Wij gebruiken Facebook op allerlei manieren om te rekruteren: ads, virale, pages, infiltratie... maar het op die manier in zetten als selectie tool is knap. En de viraal branding krijg je er gratis bij.

  geplaatst op
 • Zou dit zelf nooit toelaten... Facebook is bij mij afgeschermd met de reden juist daar lekker alles neer te kunnen plempsen wat ik wil zonder dat ik bang ben dat het gaan zwerven of in verkeerde handen komt. Laat ik echt geen onbekende recruiter vragen op stellen. Prive is prive, gaat niemand wat aan.

  Zit je ook nog eens met je collega's of zelfs werkgever zelf... stel dat die ook op je facebook staan? Zullen ze leuk vinden, zo'n recruiter....

  nee, niet echt over nagedacht als je het mij vraagt. Zoals iemand al zegt, zou eerder gebruik maken van Linkedin... kijk daar naar recommendations e.d.

  geplaatst op
 • @corinne daar is wel goed over nagedacht, hoor. Zoals in artikel aangeven gaat het hier om stagiairs en dan heb je geen probleem met huidige werkgevers die meelezen. Vind het een mooie manier om in dit geval de juiste kandidaten voor een digital agency binnen te krijgen, maar vanuit een bestaande baan wordt het inderdaad lastiger.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.