5 tips om YouTube video’s beter vindbaar te maken

5 tips om YouTube video’s beter vindbaar te maken

Na Google is YouTube de grootste zoekmachine ter wereld. Voor ik begin aan vijf tips even een aantal (indrukwekkende) cijfers:

- Elke dag worden meer dan drie miljard video’s bekeken
- Elke minuut wordt er 48 uur aan videomateriaal geüpload.
- YouTube wordt elke maand bezocht door 800 miljoen unieke gebruikers
(bekijk voor meer statistieken deze blog)

YouTube wordt geregeld ingezet als promotiekanaal, zodat naast uw website ook uw video’s beter worden gevonden en bekeken. Hierbij 5 tips om uw YouTube video’s beter vindbaar te maken.

1. Zorg dat u video’s aan het publiek aanbiedt

Als bedrijf wil men graag gevonden worden en sommige individuen willen graag hun talent vertonen. De eerste tip is dan ook een open deur:  als er video’s beschikbaar zijn of u wilt bedrijfsfilms gaan maken, zet het materiaal op YouTube. De concurrent staat er wel dus u wilt ook aanwezig zijn, net als in een winkelstraat. Daarnaast is YouTube een kanaal dat zeer budgetefficiënt kan worden ingezet en veel verschil kan maken voor bedrijven en individuen. Neem als voorbeeld Esmee Denters die ontdekt is op YouTube door Justin Timberlake en hier haar eerste nummer voor hem zingt (23.000.000+ keer bekeken). Of deze Bavaria variant op een heel bekende reclame van Heineken, die op zijn beurt ook geen verkeerde filmpjes op het internet weet te krijgen. Wanneer Sociale Media als YouTube op een goede manier worden ingezet, kunnen ze veel betekenen voor een bedrijf of individu.

2. Zorg voor volledige informatie

Om de vindbaarheid te vergroten en zo relevant mogelijke zoekmachine resultaten terug te geven aan de gebruiker, is het belangrijk om te zorgen voor een uitgebreide omschrijving. Zie ook dit artikel van Remco Bron die beschrijft hoe titels, beschrijvingen en links bijdragen aan de vindbaarheid. De titel is een van de belangrijkste elementen. In de zoekresultaten zal YouTube een titel afbreken na 50 tekens. Voor de gebruiker is het daarnaast belangrijk dat de titel als eerste beschrijft waar de video over gaat, alvorens bijvoorbeeld de bedrijfsnaam te vermelden. Een voorbeeld van een goede titel is:

Handleiding YouTube titel schrijven - Expand Online

Het schrijven van een goede titel zorgt voor zowel een betere organische vindbaarheid in de YouTube zoekmachine als voor een hogere CTR. Verder zijn er nog een aantal zaken belangrijk voor de verbeterde vindbaarheid van video’s:

- De bestandsnaam van de video die u wilt uploaden moet het gewenste zoekwoord bevatten;
- De titel van de video dient het gewenste zoekwoord te bevatten;
- De beschrijving van de video dient zoekwoorden te bevatten:
- En tot slot dient u de zoekwoorden ook in de ‘tags’ aan te geven.

Indien u nog verder wilt gaan met het vindbaar maken van video’s, kunt u ook gaan ‘linkbuilden’ met YouTube Videos. Een voorbeeld kan zijn het delen van uw video via sociale media of blogs. Deze kunnen een link bevatten naar de video. Een andere mogelijkheid is het reageren op video’s binnen YouTube met een linkje naar uw eigen video.  Het reageren zorgt er ook voor dat lezers van uw reactie wellicht geïnteresseerd zijn ook uw video te bekijken.

3. Adverteer video’s in de zoekresultaten

YouTube biedt, net als Google AdWords, de mogelijkheid uw eigen video’s als gesponsorde koppeling weer te geven. Hiermee komt u gesponsorde koppeling als eerste resultaat bij een bepaalde zoekopdracht. Uit ervaring van Expand Online blijkt dat hier klikprijzen tussen de 12 en 30 ct mogelijk zijn. Afhankelijk van de video, de relevantie voor de gebruiker en de efficiënte inkoop van zoekwoorden zijn bovendien CTR’s van 2% mogelijk. Dit maakt YouTube een uiterst betaalbaar branding medium. Stel, ik wil een auto kopen en informatie inwinnen over een Seat Ibiza ecomotive, vanwege het belastingvoordeel. U kunt op YouTube op zoek gaan naar een test van deze auto.  De zoekopdracht “seat ibiza ecomotive review’’ levert de volgende resultaten:

Volkswagen adverteert slim met hun Think Blue propositie die u wellicht doet denken de Seat eens te vergelijken met een Volkswagen Polo. Opel daarentegen adverteert met een (prijzige banner voor een) Zafira Tourer, een gezinsauto in een andere prijsklasse. Slim adverteren in YouTube kan zorgen voor een hogere attentiewaarde en uiteindelijk ook voor conversies. Houd er rekening mee dat YouTube twee advertentieplatformen kent, namelijk via YouTube zelf of via Adwords.

4. Adverteer video’s in het display netwerk en target YouTube video’s op verschillende manieren

YouTube biedt de adverteerder erg veel targeting mogelijkheden. Probeer daarom van alle mogelijkheden gebruik te maken. Zo kan ‘interesse targeting’ ervoor zorgen dat uw video’s terecht komen bij totaal andere informatie als waar de gebruiker naar keek en toch relevant kan zijn voor diezelfde gebruiker. Daarnaast kunt u ‘remarketing’ inzetten om bezoekers die uw site hebben verlaten alsnog een boodschap mee te geven. Ook kan ‘Placement Targeting’ interessant zijn om te adverteren bij specifieke video’s waarvan u zeker weet dat de doelgroep deze bekijkt.
Naast het promoten van video’s zijn er mogelijkheden om video’s in het Display Netwerk van Google te promoten en om websites via banners te promoten in YouTube. Deze manier van adverteren kan in Google AdWords worden ingesteld.

5. Zorg dat de video relevant is en beschrijf waar deze over gaat

Op YouTube is enorm veel zoekvolume waardoor de kans groot is dat uw video bekeken wordt. Wel is het belangrijk dat u zorgt voor een goede video die uitbeeldt wat hij belooft en waarin een beschrijving is opgenomen van de inhoud. Op Marketingfacts schreef Remi van Beekum al een uitgebreid artikel over hoe je je video kunt optimaliseren voor het web en je doelgroep. In de beschrijving kunnen, zoals eerder besproken, keywords worden geplaatst die de inhoud van de video beschrijven en de vindbaarheid vergroten.
Deze 5 tips veranderen YouTube niet in een heilige graal, maar vormen wel een goede basis om te starten met het verbeteren van uw zichtbaarheid op YouTube.

Deze blogpost is geschreven door Steven Koopmans van Expand Online.


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Weet u hoe ik een beschrijving maak die altijd blijft zo dat ik niet steeds deze pagina op hoef te zoeken en op nieuw alles moet typen?

  alvast bedankt

  geplaatst op
 • Siebe kan je iets specifieker zijn?

  Heb je het over de beschrijving van een video? Die zou niet zonder reden/actie moeten veranderen.

  En ik begrijp niet wat deze pagina er mee van doen heeft?

  geplaatst op
 • Op youtube kun je een beschrijving aan je video toe voegen maar hoe maak ik een standaard beschrijving die bij al mijn video's te zien zijn.

  geplaatst op
 • Hi Siebe,

  Voor zover ik weet kan dat niet. YouTube wil dat elke video een eigen (unieke) beschrijving krijgt.

  geplaatst op
 • http://m.youtube.com/channel/UC8iTvIKXkS-fETHoeZV2S5g

  Voetbal VI Junior

  geplaatst op
 • Beste Marketingfacts, nou is mijn muziek niet echt mainstream popmuziek. Maar hoe haal ik het maximale uit mijn youtubekanaal? Moet ik nog ergens extra tags toevoegen of pakkende kernwoorden? En waar precies dan?

  Mvg. Edwin Paat

  https://www.youtube.com/channel/UCssPr9q8FCya6GXx8mCK7Ig/videos

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.