IAB publiceert richtlijnen sociale expertise: dagen van zelfbenoemde guru’s geteld

10 november 2011, 14:40

Tegenwoordig weet iedereen wel ‘iets’ van social media. Er zijn duizenden mensen die zich online profileren als ‘social media goeroes’ en experts, maar hoe weet je als bedrijf nu welke je hebben? Daartoe lanceert IAB Taskforce Social vandaag de definitieve richtlijnen die dienen als handvatten om de juiste partij te selecteren.

De Taskforce Social van het IAB heeft hiertoe tien richtlijnen opgesteld. Elke richtlijn is voorzien van een vraag die aan een “request for proposal” kan worden toegevoegd. John Meulemans, voorzitter van IAB Taskforce Social;

“Met deze richtlijnen willen we merken en organisaties helpen een goede beslissing te nemen als het gaat om het inzetten van de juiste expertise. Op dit moment zijn er veel partijen die zich expert noemen, maar buiten hun eigen aanwezigheid op de diverse social media platformen geen enkele praktijkervaring hebben. En dat kan slecht uitpakken voor een merk.”

IAB heeft binnen social media een tiental expertisegebieden vastgelegd. Grofweg is er een onderscheid te maken tussen de volgende gebieden:

• Strategie;

• Brandmonitoring / Research;

• Webcare / Customer support;

• Community management;

• Buzz & PR;

• Campagnes / Merk-­?activatie;

• Marketing & Sales;

• Innovatie / Crowdsourcing ;

• Interne social media;

• Specifiek: communities, weblogs, Twitter, Facebook, LinkedIn etc.

Social media richtlijnen

Hieronder kun je de richtlijnen bekijken, of download ze van de site van het IAB (PDF).

Wat vinden jullie van de richtlijnen? Gaan deze helpen bij de wildgroei aan social media experts?

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

14 Reacties

    Jan Willem Alphenaar

    Ze hebben ook meteen maar de ROI van Social Media gedefinieerd


    10 november 2011 om 19:35
    hansss

    Ik help het jullie hopen 🙂


    10 november 2011 om 20:38
    rickmans

    Ah van zelfbenoemde expert naar IAB benoemde expert, wat een vooruitgang :). Wel handig om expert te kunnen worden aan de hand van een checklist :).


    10 november 2011 om 20:47
    abine

    Tuurlijk, dat heeft het bij de SEO en affiliate richtlijnen toch ook gedaan?


    11 november 2011 om 05:29
    erikjan

    Rond 2005 lanceerde we al met 22 collega marketeers & sales collega’s internationale voorlichting en campagnes waarin Social Media was verwerkt. Xing heette in die tijd nog zelfs OpenBC en Second Life was wel degelijk een succes in die tijd.

    *** Wat een lacher dit initiatief ***

    Zeker artikel 8:-) Nu gaan vast alle zelfbenoemde Social Media Experts lid worden van dit nieuwe initiatief.Organisaties die RFP’s maken hebben reeds dit “lijstje” verwerkt en wat voegt een artikel 8 als lid te zijn van het IAB in vredesnaam toe!

    Mijn advies aan bedrijven die in zee willen gaan met een adviseur op social media gebied of iemand willen werven start vaak heel simpel:

    * check zijn/haar profiel op linkedin (check klantreferenties)

    * heeft men ooit gewerkt of een project van minimaal 6 maanden gedaan voor een groter bedrijf waar processen en politiek een dagdageljkse rol spelen;;

    * pas op als men een “gecertificeerd” social media expert is;

    * kijk of men referenties heeft van langer dan 3 jaar geleden tot nu

    * vraag het individu: leg eens in twee zinnen uit hoe dialoogmarketing de afgelopen 20 jaar is veranderd en waarom

    * check of het twitter account is opgebouwd door follower tools of authentiek (veel so named experts hebben accountnaamwijzigen gedaan of laten marketingtools het werk doen)

    * kijk of degene als profiel “Social Media Expert” (zelfbenoemd) heeft staan, dan is het vaak al oppassen;

    * zet Google alerts een paar weken aan en vermaak je:-)

    Alvast een goed weekend vrienden!


    11 november 2011 om 06:12
    GianluigiCuccureddu

    Business first, social media second (als het van toepassing is).

    Social media is hier als uitgangspunt genomen, wat bijdraagt aan de incorrecte benadering van deze tools/techs/cultuur.

    Bijv.

    “Wat wil de organisatie met de aangetrokken social media expertise bereiken?”

    Dat is stap twee, waarbij eerst de business challenge is geïdentificeerd en mogelijkerwijs door sociale media ondersteund/verrijkt kan worden.


    11 november 2011 om 07:18
    Henk Jansen

    Ik heb sowieso een hekel aan guru’s met tig jaar ervaring. Richtlijnen zijn wel aardig handvat.


    11 november 2011 om 08:22
    John Meulemans

    Leuke reacties. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat we vanuit het IAB slechts proberen een beetje de hype er uit proberen te halen. Kijk gewoon naar iemand zijn ervaring, niet naar followers of titels.

    Hier op MF mag iedereen dan een sterke mening over het onderwerp hebben, maar als jij vaak bij klanten zit weet je ook dat enige duiding erg kan helpen.

    Ik bedoel, kijk alleen eens hoeveel men grijpt naar het middel (FB, Twitter) en niet na denkt over de manier waarop het de business fundamenteel verandert, of kijk eens hoe monitoring soms wordt uitgevoerd met erbarmelijke tools die nauwelijks waardevolle inzichten verschaffen voor het merk.

    Wat dat betreft goede feedback van @erikjan. Was leuk geweest deze eerder te hebben gehad toen iedereen nog input kon geven, nemen we dus mee in versie drie. Waarvan we overigens hopen dat ‘ie niet meer nodig zal zijn omdat het allemaal business-as-usual is geworden.


    11 november 2011 om 08:25
    erikjan

    @john bel me gerust voor nog meer diepgang


    11 november 2011 om 09:28
    michelhendriks

    Erik Jan: ik begrijp je frustratie, maar “leg eens in twee zinnen uit hoe dialoogmarketing de afgelopen 20 jaar is veranderd en waarom” is natuurlijk ook onzinnig.

    Het toetsen van iemands expertise blijft lastig, zeker niet alleen voor een veelbesproken onderwerp als social media. Als je een externe expert in de arm wilt nemen, is het in ieder geval belangrijk om te weten wat je wilt. Dat stelt je in staat om te vragen naar doelgerichte ervaring en resultaten, waarmee je al iets van houvast hebt.


    11 november 2011 om 09:58
    Annelies Verhelst

    @erikjan Ja joh, we zullen iedereen met een mening die meer diepgang behoeft even nabellen ;-)…Als je iets bij wilt dragen aan toekomstige initiatieven op dit vlak kun je beter een keer langskomen op een vergadering van de Taskforce Social (11 januari) en zo een constructieve bijdrage leveren. Dan kun je ook direct discussiëren met de andere leden en zo kunnen we eventuele volgende versies wellicht nog scherper samenstellen.

    Ik lees hier overigens boelveel gemorrel van mensen die zo te lezen amper de eerste paar regels gelezen hebben en al helemaal niet lijken te begrijpen hoe dit ingestoken wordt. Dus, wat Michel zegt: zo is het! Het is een houvast (en daarmee dus alleen maar een richtlijn en geen zo-moet-het) om erachter te komen welke vragen je moet stellen (aan jezelf en aan anderen) als je iemand in de arm wilt nemen op dat vlak.

    Als veroorzaker van het opstellen van deze richtlijnen ligt dit mij redelijk nauw aan het hart, feedback is welkom, maar doe het even genuanceerd en inhoudelijk, dat is een stuk constructiever dan iets als ‘onzin’ afdoen omdat het kan of omdat de definitie van de ROI je niet bevalt (pun intended). JW, ook jij bent welkom op onze volgende vergadering om die ROI even uit de doeken te doen, misschien weet jij het wel, als echte social media goeroe.


    11 november 2011 om 11:06
    Annelies Verhelst

    Vroeger kon je reacties hier nog aanpassen. Ik bedoelde eigenlijk: JW, “misschien weet jij het nog beter”. Kunnen we die definitie in de volgende versie ook aanscherpen.


    11 november 2011 om 11:08
    Chris Hanselaar

    Het mag duidelijk zijn dat met deze richtlijnen de zelfbenoemde expert buiten spel staat. Ik vind dat prima als het gaat om de zelf-typering als expert. Daarentegen denk ik wel dat de richtlijnen suggereren dat er zoiets als een expert kan bestaan op dit gebied. Hier durft ik echter te twijfelen:

    -het vakgebied is jong

    -lessons learned zijn vaak erg algemeen (‘ maak contact, wees persoonlijk” )

    -het tempo van ontwikkelingen, met name als gevolg van een beter begrip van de mogelijkheden van API is nu hoog en we zitten dus in een continu en supersnel leerproces.

    Bovendien moeten we ook weer nuchter blijven:

    -veel principes uit de social media zijn gewone contactprincipes die met name in de sales boekjes goed is omschreven door de overeenkomst van beide kanalen: persoonlijk en interactief

    -veel zog. social media metrics zijn gewone online marketing metrix.

    Echte revoluties komen m.i. pas als we betere correlaties kunnen vaststellen tussen specifieke kerngetallen waardoor we social media KPI krijgen. En hier zijn we met huidige technieken nog redelijk ver van weg.


    11 november 2011 om 13:33
    iscoop

    Social media experts zijn toch zo erg 2008, niet (ironie)? Toch wel een beetje een grappige en trieste evolutie vind ik persoonlijk, vooral dat zoiets nodig is. Zijn bedrijven dan zo dom dat ze zelf niet weten wie zijn of haar vak kent en wie niet? Is het dan echt nodig om nietszeggende parameters in het leven te roepen als het aantal bezochte congressen (kom snel naar het mijne als dat zo is)? En moeten we social media blijven benaderen alsof het een apart en netjes afgebakend fenomeen is? Zonde van de zendtijd.


    14 november 2011 om 13:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!