Gebruik eigen apparaten zeer populair onder werknemers

8 november 2011, 05:21

Niet alleen thuis, maar ook op kantoor gebruiken we steeds meer apparaten. Recent onderzoek van Forrester (n=4.985) onder Amerikaanse kenniswerkers laat zien dat 8% al gebruikt maakt van zowel een desktop PC, laptop, smartphone als een tablet. Daarbij gebeurt het steeds vaker dat medewerkers privé-apparaten op het werk gebruiken, dat wordt ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt hierin voorop: drie op de tien werknemers gebruikt een eigen smartphone, laptop, tablet, netbook of PC voor werkdoeleinden. Over twee jaar is dat percentage naar verwachting toegenomen tot 37 procent. Dat blijkt uit internationaal onderzoek Citrix onder 700 bedrijven.

De reeks over Het Nieuwe Werken wordt mogelijk gemaakt door Projectplace, een online tool voor efficiënte samenwerking en communicatie. Met Projectplace kun je onder andere overleggen met teamleden, documenten delen, afspraken inplannen en online meetings organiseren. Lees hier verder over wat er allemaal mogelijk is met Projectplace.

Steeds meer apparaten

Van de Amerikaanse kenniswerkers maakt 4 op de 5 nog altijd gebruik van een desktop PC. De helft van de werknemers maakt daarnaast gebruik van een laptop voor werk. Daarnaast beschikt 1 op de 3 over een smartphone. Voor een apparaat wat je niet direct nodig hebt op werk, zijn tablets nog vrij veel aanwezig in het bedrijfsleven.

Tablets zijn vooral populair onder werknemers die veel reizen en onderweg willen werken. Mobiele apparaten (laptops, tablets en smartphones) worden naast kantoor veel thuis en bij klanten gebruikt. Veel van de werknemers kiezen zelf welke smartphone ze voor werk gebruiken. Bijna de helft van hen heeft hier alle vrijheid in. Drie op de tien zegt de mogelijkheid te hebben om een smartphone te kiezen uit een door de werkgever opgestelde lijst.

Bring your own

Er zijn hierbij steeds meer werknemers die gebruik maken van privé apparaten. Over het algemeen duurt vrij lang voordat bedrijven nieuwe technologieën durven te omarmen. Een Bring-Your-Own beleid stelt bedrijven in staat om op een eenvoudige wijze nieuwe technologieën te importeren. Andere redenen om privé-apparaten toe te staan zijn:

  • Het aantrekken en behouden van talent

  • Productievere en mobielere werknemers

  • Hogere werknemerstevredenheid

  • Minder IT-kosten

“Grofweg zijn er twee redenen om BYO te omarmen in een organisatie”, aldus Rob van der Hoeven, Area Vice President bij Citrix Benelux. “Eén van die redenen is het bijhouden van de snelle ontwikkeling in consumenten-IT – ook wel consumerization genoemd. De CIO’s die vooruit denken gebruiken BYO om talent aan te trekken, een flexibele werkomgeving mogelijk te maken en om de productiviteit te verhogen.”

Nederland koploper

Het Nederlandse bedrijfsleven loopt hierbij voorop. Drie op de tien werknemers gebruikt een eigen smartphone, laptop, tablet, netbook of PC voor werkdoeleinden. Dat blijkt onderzoek van Citrix onder bedrijven in Australië, Canada, Duitsland, India, VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Alleen India doet het beter dan Nederland: op dit moment neemt 34 procent daar een eigen apparaat mee naar kantoor, over twee jaar is dat 38 procent.

Beleid

Bijna alle organisaties (92%) in het onderzoek tellen één of meerdere werknemers die gebruik maken van privé-apparaten op het werk. Echter, slechts 44 procent van de organisaties heeft een beleid ten aanzien van BYO. Wel zegt 94% van plan te zijn om binnen twee jaar een formeel BYO-beleid op te stellen.

Ondersteuning

Niet elke werknemer kan even makkelijk privé apparaten gebruiken. Mobiele werkers hebben er het minst moeite mee, meer dan 6 op de 10 maakt gebruik van BYO. Kantoormedewerkers en thuiswerkers krijgen ook vaak de mogelijkheid gebruik te maken van eigen apparatuur. Het gebeurt echter niet vaak dat een organisatie BYO voor de hele organisatie beschikbaar maakt.

Ook worden niet altijd alle apparaten ondersteund. PC’s en laptops worden door de helft van de organisaties ondersteund, werknemers met tablets worden relatief vaak teleurgesteld. Hoewel de plannen voor 2013 er zonnig uitzien, is de apparaat-onafhankelijke ondersteuning echter nog ver weg.

Free lunch

Bedrijven zien in BYO ook kansen om op IT kosten te besparen. In Nederland leveren werkgevers vaker dan gemiddeld geen financiële bijdrage. Bijna 40 procent van de Nederlandse werknemers betaalt haar apparaten uit eigen zak. Minder dan 1 op de 3 werkgevers vergoed alles, wereldwijd is dat bijna de helft.

Voordelen

Onderzoek van Intel (PDF) laat zien dat werknemers flexibeler zijn en vaker op non-conventionele tijden en locaties werken. Daarnaast gebruiken kenniswerkers hun smartphones en sociale netwerken om zakenrelaties te onderhouden. Vanwege de toegenomen productiviteit houden werknemers daarnaast 51 minuten per werkdag over, die weer ergens anders aan besteed kunnen worden. Het is een vooroordeel dat mobiele werkers vooral jonge werknemers zij. Zes op de tien Gen Y‘ers en de helft van de 30-plussers gelooft dat technologische ze efficiënter en productiever maakt. Ander onderzoek wijst uit dat voor jonge professionals en studenten sociale media en het gebruik van eigen apparaten belangrijker is dan het hoogte van het salaris.

Dit artikel is onderdeel van een redactionele samenwerking met Projectplace over Het Nieuwe Werken.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!