Facebook neemt nieuwsfeed op de schop; meer controle voor gebruikers

Facebook neemt nieuwsfeed op de schop; meer controle voor gebruikers

Sinds vorige week heeft Facebook stapsgewijs enkele grote veranderingen doorgevoerd aan de weergave van de nieuwsfeed. Waar Facebook voorheen onderscheid maakte tussen Top News (belangrijkste nieuws op basis van EdgeRank) en Recent (updates in chronologische volgorde), is dat nu verweven tot 1 hybride vorm. Bij het openen van de newsfeed verschijnen nu eerst enkele “top stories”, topberichten op basis van de EdgeRank. Die worden gevolgd door berichten in chronologische volgorde. Hoe frequenter je Facebook bezoekt, hoe eerder je berichten in chronologische volgorde ziet staan.

Ticket

Daarnaast heeft Facebook nu officieel de ticker uitgerold. De ticket is een kolom in de rechterzijde van het scherm waar in real-time updates van je vrienden worden weergegeven.  Het is ook mogelijk om direct op de updates te reageren. In de app settings van Facebook kun je aangeven welke van jouw updates in de ticker mogen verschijnen.

Meer controle over newsfeed

Met de subscribe knop geeft Facebook de gebruiker meer controle over wat er in hun nieuwsfeed verschijnt. Met de subscribe knop kun je:
- Bepalen welke updates je van anderen ziet in je nieuwsoverzicht.
- Updates ontvangen van mensen waar je geen vrienden mee bent.
- Jouw updates laten verschijnen in het nieuwsoverzicht van mensen waar je geen vrienden mee bent.

Leren van Google+: meer aandacht voor lijsten

De populariteit van

Google +‘s

Diaspora‘s circles is Facebook ook niet ontgaan en heeft binnen haar platform meer aandacht geschonken aan wie je een update verzend. Onder elke update, foto of vraag die je plaatst staat met wie de update wordt gedeeld. Je zelf lijsten aanmaken met leden, standaard bijvoorbeeld vrienden, familie, je woonplaats of je bedrijf.

Meer

Daarnaast zijn er nog vele kleine veranderingen doorgevoerd. Naast het visuele re-design geeft Facebook nu foto-updates groter weer. Daarnaast geeft het bij status updates met link aan hoeveel anderen de link ook hebben gedeeld. Ook voegt Facebook actiever updates samen over gelijke onderwerpen. Facebook schenkt daarnaast een prominentere positie aan het taggen van personen en plaatsen, die nu dynamisch bij de update worden weergegeven.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Nog meer opties, nog meer mogelijkheden, nog meer de kans dat een groot aantal gebruikers af gaat haken....

  geplaatst op
 • Ben het met Henk eens dat de hoeveelheid opties en instellingen inmiddels onwerkbare vormen begint aan te nemen.

  Je hebt de illusie van meer controle nu, wat je precies te zien krijgt kun je nog steeds niet volledig zelf bepalen. De algoritmes daarachter blijven obscuur. Bovendien is het niet mogelijk om bepaalde 'widgets' uit te schakelen (die Ticker bijvoorbeeld). Vrij storend.

  geplaatst op
 • En er komt nog veel meer aan vanaf het Facebook front morgen tijdens de Facebook F8...

  geplaatst op
 • Uhm... MEER controle? Niet voor de gebruiker: Facebook krijgt nu juist meer controle over de nieuwsfeed, omdat de edgerank belangrijker wordt door de afschaffing van de aparte tab met 'recent news'.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.