#PICNIC11 Denk na voor je innoveert

14 september 2011, 12:29

STOP met innoveren. Innovatie is verschrikkelijk, zo begon Ben Hammersley zijn presentatie op Picnic. Ben leeft in de toekomst, zo stelt hij, en in de toekomst is powerpoint bij wet verboden. Dus een verhaal zonder een slide, zonder visuele ondersteuning, maar met een mooie duidelijke boodschap. Vanaf het begin der tijden, in ieder geval zolang als we het vastleggen, is innovatie iets wat we verschrikkelijk vinden. De eerste ballet uitvoering in Parijs leidde tot rellen en het afbranden van het theater. Ballet was een verschrikkelijke innovatie voor smakeloze mensen. De wals was een verschrikkelijke dans en moest volgens velen verboden worden voor vrouwen. Die zouden op het eind spontaan zwanger zijn na zo’n seksistische dans. Innovatie is verschrikkelijk. Stop met innoveren.

Innovatie is onvermijdelijk

Het verhaal is echter ook dat innovatie onvermijdelijk is. Innovatie gebeurt hoe dan ook. Moore’s law is hier mede debet aan. Elke 18 maanden verdubbeld de computerkracht tegen dezelfde kosten. De implicatie hiervan is dat alles waarvan we nu denken: dat kan niet, dat gebeurt niet, dat werkt nog niet goed genoeg, dat over een tijdje wel doet. Voor politici houdt dit in dat de telefoon waarmee ze bellen als ze na 8 jaar ‘in office’, de politiek verlaten 64 keer zo krachtig is dan degene waarmee ze gekozen werden. Bedenk eens wat het inhoudt van de computer op je bureau als je ergens op je 25e begint en op je 40e daadwerkelijk iets mag betekenen in het bedrijf.

Alles wat we kunnen bedenken, of bijna alles, zal ooit waarheid worden. Innovatie gebeurt, of we het nu willen of niet.

Nadenken

Het probleem van innovatie is echter dat de grote massa van de mensen, laten we ze de maatschappij noemen, er niet klaar voor is. De reden hiervoor is dat de maatschappij vaak niet weet wat ze er mee moeten. Hoe het in het beeld van de maatschappij past. Eén van de redenen hiervan is dat we ook zelden of nooit stilstaan bij de vraag waar we met de maatschappij heen willen. Picnic gaat dit jaar met name over het ontwerpen van steden, dus hoe willen we dat onze steden functioneren? Laten we daar eerst een beeld van vormen voor we de innovaties een plek geven.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere zaken, zoals privacy. Laten we eens nadenken over de vraag wat we er mee willen en dan de innovaties op zijn plek laten vallen.

Het stoppen met innoveren is natuurlijk een utopie, innovatie is niet te stoppen. Maar nadenken over de fundamenten waar je heen wilt met je maatschappij, of misschien in het klein met je bedrijf, voor je besluit of innovaties goed of slecht zijn is iets dat we vaker zouden moeten doen, aldus Hammersly.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

1 Reactie

    Jan Willem Alphenaar

    Ben was ook meteen de leukste spreker van dag 1.


    15 september 2011 om 03:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!