Facebook wordt steeds vaker gebruikt door merken om een community op te bouwen. Bij Isobar merken we dat er een behoorlijke groei zit in het aantal merken dat op Facebook aanwezig is of wil zijn. Met al die merken op Facebook, worden er ook meer en meer activaties (winacties) georganiseerd. Niets mis mee, een winactie is een goede manier om (in elk geval tijdelijk) meer engagement te creëren en meer verkeer naar je pagina te trekken. Maar, niet alle winacties mogen zomaar! Sterker: als je je niet aan de regels houdt, bestaat de kans dat Facebook je pagina offline haalt. Daarom leggen wij graag even haarfijn uit hoe het zit met al die regels op Facebook.
Hoe het niet moet
Zeker voor grote merken is het belangrijk dat de pagina volgens de richtlijnen van Facebook is opgebouwd; je wilt immers niet dat zo’n pagina offline wordt gehaald! Helaas zien we het regelmatig verkeerd gaan. Zo had Margriet een winactie waarbij er gereageerd moest worden op een notitie en MSI had een actie waarbij gereageerd moest worden op de wall-post.

Je voelt hem vast al: dat mag dus niet. We zetten daarom even voor je op een rij wat er nog meer niet mag.
In de basis komt het erop neer dat je bij winacties
geen
gebruik mag maken van de functies die Facebook zelf biedt. Dus:
- geen ‘like dit bericht en maak kans’
- geen ‘reageer op dit bericht en maak kans’
- geen ‘post een bericht op onze wall’
- geen ‘tag een foto’
- geen ‘post een foto’
- geen ‘like deze foto en degene met de meeste likes wint’
- geen ‘onder de poll stemmers wordt iets verloot’
Verder mag je ook niet:
- op de wall posten wie er gewonnen heeft met een verwijzing naar het profiel van de winnaar
- je prikbord (wall) voor iedereen behalve fans afsluiten
Wat mag je dan nog wel?
- een tabblad exclusief voor fans beschikbaar maken
- in dat tabblad een app bouwen (via iframe)
- in die app prijsvragen houden
- vragen om een e-mail te sturen met bijv bepaald onderwerp of antwoord
- als voorwaarde stellen dat een andere pagina geliked wordt
- verwijzen naar een actie op een extern platform zoals Twitter, ter promotie daarvan
- uitnodiging voor deelname aan wedstrijd op iemands wall posten via app

En hoe zit het met privacy?
Er is één ding waarmee je sowieso rekening moet houden: de https-verbinding van de Facebookgebruikers. Nu is het nog zo dat Facebookgebruikers de keuze hebben om via HTTPS of gewoon http Facebook te gebruiken, maar vanaf dit najaar stelt Facebook alle accounts zo in dat iedereen veilig via https surft. Iedereen die nu via https surft stuit in tabbladen met acties wel eens op een vreemde melding, namelijk dat ze tijdelijk hun https-verbinding uit moeten zetten. Bij de volgende keer inloggen staat het dan wel weer terug op https, maar het komt voor dat iemand soms weken niet uitlogt en die surft dan vrolijk onveilig verder op Facebook. Behalve dat die melding storend is, kan het ook invloed hebben op het aantal mensen dat meedoet aan een Facebookactie. Hoe los je dat op? Regel een beveiligd servercertificaat voor de server waarop je actiepagina draait (die pagina die in dat iframe in de tab terechtkomt). De meeste hostingproviders bieden de optie om zo’n certificaat redelijk goedkoop aan te schaffen.
Behalve de richtlijnen die van Facebook afkomstig zijn hebben wij in Nederland nog te maken met allerlei wetgevingen rondom privacy. Maar waar moet je dan rekening mee houden wat de wet en Facebook betreft?
- Vraag alleen om gegevens die nodig zijn om de winactie in goede banen te leiden
- Informeer de fan over het gebruik van zijn gegevens bijvoorbeeld via de algemene voorwaarden die je meeneemt bij je actie
- Vinkjes voor akkoord met actievoorwaarden of andere akkoorden en toestemmingen moeten standaard UIT staan
- Je mag de e-mailadressen die je verzamelt één keer mailen met de vraag of ze nieuwsbrieven willen ontvangen van iets dat niets met de wedstrijd te maken heeft.
Los hiervan moet je nog rekening houden met de hoogte van de prijzen die je verloot omdat je bij bepaalde bedragen onder de kansspelwet kunt gaan vallen en soms ook verplicht reglementen voor deelname moet hebben.
Zo zie je maar: een Facebookactie houden is niet altijd even makkelijk. Toch is het écht mogelijk (want ook wij organiseren voor onze klantcommunities met enige regelmaat succesvolle acties). We hopen dat je hiermee wat handvatten hebt om zelf een leuke en goede winactie te houden, maar als je nog vragen hebt over wat wel en niet kan op Facebook, vraag het dan gerust in de comments!