Sociaal netwerk gedrag wereldwijd

23 juni 2011, 10:10

Zo nu en dan komt er een toffe visualisatie voorbij die je niet kunt laten schieten. Zo stuitte ik vanochtend op de “Global Map of Social Networking 2011”: een infographic die sociale netwerk activiteit plot op een wereldkaart. Ook Nederland is opgenomen. Volgens de cijfers, gebaseerd op onderzoek van Trendstream, zijn er 6.3 miljoen actieve sociale netwerkgebruikers, maar doen we niet veel aan content sharing en berichten/emails sturen.

Opvallend is dat Nederland qua gebruikspenetratie dus onder het gemiddelde scoort, wat veel onderzoeken tegenspreekt (zowel bereik als gebruik).

Als we kijken naar het gebruik zien we dat opkomende markten erg actief zijn op sociale netwerken. Ze zijn actief in berichtverkeer, het delen van content en betrokken in groepen. Hoewel de activiteit in ontwikkelde landen vaak min of meer gelijk is, valt er wel onderscheid te maken in type gebruik. Zo zijn gebruikers in Noord-Amerika, Canada, Japan, Zuid Korea en EU landen vaak actieve mailers of content delers, maar niet beide.

GlobalWebIndex spreekt zelf van tegenstrijdige resultaten wanneer men kijkt naar de verdeling per activiteit. Het is algemeen aanvaard dat mensen actief zijn op sociale netwerken voor de interactie met vrienden bekenden. De daadwerkelijke gebruikersacties wijzen er echter op dat gebruikers drukker zijn met het delen van content. Daarnaast concludeert het dat het social media gebruik tussen verschillende netwerken (Facebook, Orkut, Qzone) weinig verschilt.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!