GadgetReview: Gocal Android TV

22 juni 2011, 07:14

Er wordt veel gesproken over de integratie tussen de TV en internet. Denk aan initiatieven als Google TV, Boxee, YuiXX, AppleTV en Samsung SmartTV. Veel van deze initiatieven zijn echter nog niet of beperkt beschikbaar. In de tussentijd kun je video’s, muziek, apps en internet gebruiken met de Gocal Android TV. Het apparaat is een mediaspeler die draait op een aangepaste versie van Google’s Android 2.2. Een leuke oplossing? Dat bekijken we in deze review.

Alhoewel er nog geen Google TV beschikbaar is betekent dat niet dat er geen apps beschikbaar zijn die leuk dienst kunnen doen op een mediaspeler. Daar heeft Gocal van gebruik gemaakt en een mediaspeler ontwikkeld die draait op het Android besturingssysteem.

Wil jij een Gocal Android TV box winnen? We verloten onder alle followers van de Marketingfacts Twitter account (@marketingtwit) een Gocal Android TV! We maken de winnaar vrijdag bekend!

Features & Design

Wat allereerst opvalt is dat het apparaat zeer klein is. Het apparaat beschikt niet over een DVD of BluRay speler en harde schijf en dat scheelt in ruimte. Voor interne opslag is er 2GB flashgeheugen aanwezig. Naast dat het gewicht meevalt ziet de mediaspeler er qua design ook best goed uit. Het is bekleed met een zwarte coatinglaag zoals je die bijvoorbeeld ook bij veel Samsung producten ziet.

Aan de achterzijde van het apparaat zit een ethernet aansluiting evenals de aansluiting voor de 220v adapter. Als je geen internet kabel hebt kun je hem ook gewoon via de WiFi in het netwerk hangen. Aan de zijkant zit een microSD sleuf waarin maximaal 32 GB aan geheugen is in te hangen. Er zijn daarnaast 3 USB aansluitingen aanwezig, 2 aan de voorkant en 1 aan de achterkant. Daarmee kun je bijvoorbeeld een muis en toetsenbord aansluiten, maar ook een externe harde schijf.

Verder is er bij het apparaat een witte afstandsbediening geleverd en een HDMI kabel voor de aansluiting met de TV. De afstandsbediening oogt eenvoudig en to-the-point.

Software

Als je het apparaat opstart (~15-20 seconden) kom je in het Android 2.2 homescreen in landscape stand. Het is een hele grappige ervaring om zo’n mega smartphone op je TV te zien, iets wat je normaal altijd zo klein in je hand hebt. Voor mij als Android gebruiker (beschik momenteel over een Nexus S met Android 2.3.4) voelt het systeem daardoor direct vertrouwd.

Op het homescreen zijn al enige apps, een klok en een kalender toegevoegd. Zoals je gewend bent met Android kun je direct je Google account syncen met het apparaat. Met de bijgeleverde afstandsbediening bestuur ik de cursor op het scherm en kan ik middels slide bewegingen door de verschillende schermen bladeren. De standaard apps zoals YouTube en de Android Market zijn aanwezig. Ik benadruk hier nog even dat de apps niet geoptimaliseerd zijn voor deze schermgrootte en het type apparaat, de applicaties zijn standaard grotendeels afgestemd op smartphone formaten en de tablet apps en widgets beginnen nu wat op te komen. Daar komt bij dat niet alle apps beschikbaar zijn omdat er bijvoorbeeld geen GPS en tilt sensor aanwezig is.

Voor het browsen met internet beschikt de speler over een aangepaste versie van Chrome. Zo te zien wordt hij door alle websites die ik op het apparaat bezoek gezien als een desktop browser (ik krijg dus geen smartphone of tablet layout te zien). Wat het grote voordeel is van Android, is dat je direct al de beschikking hebt over heel veel apps. Zo kan ik me prima vermaken met het volgen van tweets met de Twitter app, en ook heb ik toegang tot Facebook.

Wat daarnaast cool is, is dat ik ook gewoon lekker Angry Birds kan spelen… een 42 inch TV. Een leuke ervaring. Omdat de precisie hier iets minder van belang is, is dit met de afstandsbediening prima te spelen. Ook andere games als Guns ‘n’ Glory & Paper Toss doen het leuk. Door de afstandsbediening krijgt het geheel een Wii-gevoel.

Wat leuk is voor de echte nerds onder ons (guilty) is dat je middels allerlei apps en widgets de interface geheel naar eigen wens kunt inrichten. Net als de Nexus S wordt de Gocal Android TV qua interface redelijk kaal geleverd. Voor de Nexus S heeft dit als voordeel dat je direct naar de nieuwste Android versie kunt updaten. Nadeel is dat de interface daardoor minder gebruikersvriendelijk is. Voor nerds maar dat niet zo uit en kun je het naar alle lust zelf inrichten. Zo zijn vanwege de resolutie de app icoontjes zeer groot. Met bijvoorbeeld LauncherPro kun je zelf bepalen hoeveel icoontjes je kwijt kunt op het homescreen. [/nerdmode].

Bediening

Wie wel eens op een Wii speelt herkent direct het probleem dat het best lastig is om goed menuknoppen aan te kunnen klikken. Omdat het lastig is om je hand heel stil te houden klik ik regelmatig op de verkeerde buttons. Dit is met name vervelend als je tekst moet ingeven, zoals bij het typen van een webadres of het zoeken op YouTube. Overigens blijft dit altijd een probleem met de bediening van mediaspelers. Op mijn Popcorn Hour C-200 duurt het ook uren eer ik met het analoge pad een url heb ingevoerd. Ik heb nog een draadloos USB toetsenbord liggen en dat scheelt een hoop. Gocal levert overigens zelf (tegen bijbetaling) ook draadloze muis/toetsenbord sets waarmee de Android TV te besturen is.

Daast de tiltsensor zijn de volgende knoppen aanwezig op de afstandsbediening: home (homescreen), volume up/down, menu, zoeken, afspelen en volgende/vorige.

Media

Zoals gezegd heeft het apparaat 1080p video output. Nou moet ik wel zeggen dat ik die 1080p niet overal in terug zie. Als ik eigen 1080p video’s afspeel is de kwaliteit top. De standaardformaten worden nagenoeg allemaal ondersteund. Het afspelen van enkele XviD en H.264 video’s gaat zonder problemen. Wel is de interface niet zo scherp als zou kunnen met 1080p, en ook full hd YouTube video’s zijn van minder kwaliteit, maar grote kans dat dit door YouTube zelf komt. Maar dan ben ik wel een behoorlijke videofiel. Voor de gemiddelde gebruiker is de kwaliteit meer dan voldoende. Wat ook leuk is, is dat je makkelijk aan een grotere groep mensen foto’s kunt laten zien. Wat wel een groot minpunt is, is dat network shares niet toegankelijk zijn. Dit is op dit moment het nadeel van Android als mediaspeler, omdat Android, net als andere besturingssystemen, geen netwerk toegang ondersteunt. Dit vind ik erg jammer, met het oog op “connected homes” is het zeer interessant om met je smartphone, tablet of in dit geval mediaspeler toegang de hebben tot alle bestanden die er in je netwerk hangen.

Conclusie

Al met al is het apparaat zeker een leuke tussenoplossing voordat de connected tv strijd losbarst. Tof is dat je direct de beschikking hebt over een groot deel van de apps dat aanwezig is in de Android Market. Video’s in hoge kwaliteit afspelen, even een website bezoeken, de vakantie foto’s bekijken of Angry Birds spelen, het kan allemaal. Nadeel is dat er toch nog enkele kleine foutjes inzitten en dat de besturing met alleen de afstandsbediening niet altijd even makkelijk is. Ook is het jammer dat je geen toegang hebt tot network shares.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

    Pascal Nijboer

    Voor wie geïnteresseerd is:

    Voor resellers http://www.GOCAL.nl

    en voor consumenten: http://www.TouchCreators.com


    22 juni 2011 om 09:19
    Annelies Verhelst

    Er is wel een app om met Android je netwerk te benaderen 🙂 Gebruik zelf ES File Explorer en die kan ook mn NAS benaderen en direct files afspelen :).

    Verder lijkt t me een tof apparaat, maar zal nog wel beetje doorontwikkeld moeten worden qua Android-dingen.


    23 juni 2011 om 07:56
    richardotto2000

    Hoe zit dat met Uitzending Gemist? Is dat een beetje te gebruiken op dit aparaat?


    24 juni 2011 om 18:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!