Facebook slinkt in Amerika, Canada en Verenigd Koninkrijk

Facebook slinkt in Amerika, Canada en Verenigd Koninkrijk

Vorige week berichtten we al dat er voor het eerst meer Europeanen dan Amerikanen lid zijn. In diezelfde grafiek was al een lichte daling te zien van het aantal Amerikaanse gebruikers. Nu heeft Inside Facebook meer data gepubliceerd over de gebruikersaantallen per land. Hieruit blijkt dat het aantal Amerikaanse gebruikers met 6 miljoen is afgenomen tijdens de maand mei. Begin mei waren er nog 155.2 miljoen Amerikaanse gebruikers, aan het einde van de maand 149.4 miljoen. Het is voor het eerst dat het aantal Amerikaanse gebruikers is afgenomen.

Niet alleen in Amerika is het aantal gebruikers afgenomen. Ook is Facebook 1.52 miljoen Canadese gebruikers kwijtgeraakt. Het sociale netwerk telt nu 16.6 miljoen gebruikers, dat is een daling van 8%. Daarnaast verloor de site 100,000 gebruikers in zowel het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Rusland. Het totaal aantal gebruikers is met 1.7 procent toegenomen, met dank aan de sterke groei in landen waarin social networking later is opgekomen, zoals Mexico en Brazilië.

Toch is de daling van gebruikers slecht nieuws voor Facebook. Het wijst op een het punt van verzadiging. In Nederland is een vergelijkbaar effect zichtbaar bij Hyves. Volgens Hyves melden er nog wel dagelijks zo’n 3.000 bezoekers een accounts aan op Hyves. Tegelijkertijd is het bewust dat het niet veel meer kan groeien en focust dan ook op het verlengen van de verblijfsduur. Op dit moment zijn er 5,5 miljoen actieve Nederlandse gebruikers per maand.

Er wordt veel gespeculeerd over mogelijke oorzaken. Facebook zelf zegt over de berichtgeving:

From time to time, we see stories about Facebook losing users in some regions. Some of these reports use data extracted from our advertising tool, which provides broad estimates on the reach of Facebook ads and isn’t designed to be a source for tracking the overall growth of Facebook. We are very pleased with our growth and with the way people are engaged with Facebook. More than 50% of our active users log on to Facebook on any given day.”

Oftewel de door Inside Facebook gebruikte data is niet exact genoeg om voorspellingen mee te doen. De laatste officiële cijfers, wereldwijd 500 miljoen gebruikers, dateren echter van juli vorig jaar. Ondertussen blijven de geruchten gonzen. Inside Facebook wijdt de afname aan het seizoen. Wellicht is het zo dat het einde van de schooljaar er voor zorgt dat leerlingen/studenten hun account opzeggen. Maar ook Inside Facebook zelf ziet dat de groei in verschillende landen inzakt zodra 50 procent van de bevolking is bereikt. Anderen roepen dat Facebook wellicht oude en al jaren niet gebruikte accounts heeft verwijderd. De woordvoerder van Facebook beveelt de statistieken van comScore aan. Volgens de laatste cijfers van mei 2011 was het Amerikaanse ledenaantal in mei 157 miljoen, een toename van 3 miljoen ten opzichte van de maand ervoor.

Feit blijft dat in het afgelopen jaar Facebook in nog meer landen (8 om precies te zijn) het grootste sociale netwerk is. Op dit moment is Facebook de grootste in 119 van de 134 geanalyseerde landen. Vergeleken met vorig jaar heeft Facebook onder andere de concurrentie in Portugal, Mexico, Syrië en Iran verslagen. Ook in Nederland loopt Facebook steeds verder in op Hyves. In Brazilië komt Facebook steeds dichter bij Orkut.

In Rusland is een het aantal gebruikers dus juist verder afgenomen, daar domineren de lokale sociale netwerken VKontakte en Odnoklassniki.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.