Het begon als elk ander zomerfeest met veel voorpret; het Royal Beach Concert. Via Facebook werden alvast foto’s van artiesten gedeeld, om de bezoekers op te warmen. De organisatie had enkele grote nationale en internationale artiesten naar Nederland gehaald, onder andere Do, Golden Earring, Bryan Adams en Elton John. De stemming sloeg echter om toen de organisatie aankondigde dat het concert verplaatst zou worden van 4 juni naar 27 augustus, en de organisatie aankondigde geen geld terug te geven. De Facebook pagina veranderde al snel in een klaagmuur met meer dan duizend reacties.
Update: Niet lang nadat dit artikel op de wall van het concert werd geplaatst heeft de organisatie de Facebook wall gesloten voor berichten van fans. Op dit moment zijn dus alleen de berichten van de organisatie nog zichtbaar. Zo heeft de organisatie in één klap de discussie doodgeslagen. Daarnaast betuigt organisator Bob Reiche in een persoonlijk bericht zijn spijt over de hele situatie op de website van Royal Beach Concert.
In eerste instantie reageerde de organisatie nog op de klachten. Het beloofde excuses aan de bezoekers. Ook maakte het bekend te zoeken naar een alternatieve locatie, gedacht werd er aan het Malieveld in Den Haag. Dat viel logischerwijs niet in goede aard, omdat de bezoekers immers kaarten hadden gekocht voor een strandfeest. Daarnaast gaven artiesten, onder andere Brian Adams aan, niet te komen en adviseerde bezoekers om hun geld terug te vragen.
En dat zorgde voor de meeste opwinding: het niet vergoeden van gekochte kaartjes zorgde voor de meeste frustratie. Wat volgde was een sociale community die gezamenlijk de juridisch uitpluist wat er mogelijk is. Zo werden er ook klachtenbrieven gedeeld door de Facebook fans. Dat de oorzaak van de verplaatsing al een jaar bekend was bij de organisatie, zorgde alleen maar voor meer boze tweets.
Waar de organisatie in eerste instantie nog inging op de tweets, bleef het na 26 mei doodstil. Inmiddels zijn er meer dan duizend wall posts en reacties geplaatst. Deze case vertoont sterke gelijkenissen met de Transavia case, waarin om organisatorische keuzes rondom een contest de stemming op de Facebook pagina van omsloeg.
De grote vraag: had de organisatie de escalatie via social media kunnen beperken, en zo ja, hoe?
Tip door @clementmarc