Samsung verkoopt meeste mobieltjes in West-Europa

6 mei 2011, 08:45

Volgende de laatste cijfers van IDC heeft Samsung in het eerste kwartaal 2011 Nokia van de troon gestoten in de verkoop van mobieltjes in West-Europa. Mede door het succes van de Galaxy toestellen nam het marktaandeel met 5 procent toe tot 29 procent. Daarmee is Samsung nu de grootste leverancier in West-Europa, waarbij het Nokia voorbij streeft. Nokia was al sinds de jaren 90 steevast marktleider. Het marktaandeel van Nokia zakte met 8 procent tot 28 procent.

Apple volgt met enige afstand, met een marktaandeel van 10 procent. HTC en RIM hebben beiden een marktaandeel van 8 procent.

Nokia

Het verliezen van het marktleiderschap is kenmerkend voor de negatieve spiraal waar Nokia zich in bevindt. Het marktaandeel slinkt al enige tijd, en recentelijk verscheen Nokia in het nieuws omdat het bekend maakte te stoppen met het eigen Symbian en overschakelde naar Windows Phone 7 van Microsoft. Het verlies in marktaandeel is vooral te denken aan de slechte positie in de smartphone markt. Nokia heeft nog altijd een sterke positie in opkomende markten.

Smartphones

Ook wat betreft de smartphone markt is Nokia geen marktleider meer. Het marktaandeel van Nokia zakte ten opzichte van vorig jaar van 41 procent naar 20 procent. Apple heeft het stokje overgenomen als marktleider. IDC analyst Francisco Jeronimo zegt hierover:

“These results show how volatile this market is and how important it is not to underestimate the trends. Nokia is one of the most recognized and appreciated brands in Europe, but Samsung was the one understanding the trends first and moving faster,” he said.

Samsung schakelde snel over naar touch screen toestellen, waar Nokia terughoudender was. Daarnaast zet het Koreaanse bedrijf sterk in op Google’s Android, en heeft het veel mid-range toestellen uitgebracht.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Mark Werkman

    Een wonder dat Nokia nog in die lijst staat, ze produceren slechte telefoons met gedateerde OS. Jarenlang waren ze oppermachtig maar door laksheid zijn ze ingehaald door oa Samsung.


    6 mei 2011 om 09:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!