Stel: je ziet twee van je eigen boeken voorbij komen op televisie. Het lijkt er in jouw ogen op, dat het door BNN in de serie “Je zal het maar hebben” wordt weggegeven aan Tineke, die het syndroom van Sjorgen heeft: een ongeneeselijke auto-imuumziekte. Dat blijkt niet zo te zijn: bij BNN mogen ze geen boeken weggeven en bij navraag via social media bij Tineke blijkt dat ze zelf geen geld had om de boeken te kopen. De scene lijkt dus gefaked en daar is nu iedereen op Twitter heel boos over. Vooral omdat BNN niet thuis geeft via social media. Want dat kan natuurlijk niet.
De column van Hedwych van Groenendaal “Hoe BNN door de mand valt door sociale media” is heel duidelijk. Schandalig dat BNN dit soort zaken in scene zet en belachelijk dat ze een meisje die het al zeer moeilijk heeft met een chronische ziekte niet helpen aan een paar boeken. Het erge is verder de communicatie: BNN geeft niet thuis op social media en naar Tineke schijnen ze het ook niet heel netjes te hebben opgelost met slappe excuustelefoontjes.
Feiten
Nou…..Uit het filmpje blijkt helemaal niet dat BNN de boeken geeft. Uit het filmpje zou je ook kunnen opmaken dat Tineke die boeken zelf heeft gekocht. In het filmpje laat BNN het keurig in het midden allemaal. Dat moeten ze kennelijk, omdat ze niet mogen sponsoren. Dat het niet zo handig is dat ze niet mogen sponsoren en dat ze daar heel misschien iets slims op moeten hadden verzinnen, helemaal gezien het RealLife karakter van deze vorm van tv maken, dat zal iedereen eens zijn. Vanaf 22:27 in het filmpje zie je dat Tineke 2 webdesign boeken van Hedwych
Boos
Dat Hedwych boos is, snap ik. Dat Tineke het allemaal ook niet zo heel erg leuk vindt, snap ik ook. En als je kijkt naar wat het allemaal los maakt op Twitter (ik vraag me serieus af wie van de twitteraars die de boel aan het retweeten zijn op dit moment de moeite hebben genomen om de uitzending te bekijken) dan is de damage done.
Stretchen
Als je échte mensen met échte problemen in échte programma’s gaat opnemen als tv-makers, dan kún je niet meer faken. Tenminste, dat zou je kunnen zeggen, want het komt zoals het er nu naar uitziet, als een boemerang terug. En als je daar vervolgens niet transparant, open en eerlijk over bent met een professioneel statement (ik geloof dat het akelig stil is vanuit de kant van BNN), dan wordt het allemaal nog erger. Social media als Twitter zijn genadeloos, snel en ongenuanceerd. Dat wordt waarschijnlijk schromelijk onderschat door BNN. Maar ik kan me voorstellen dat ze daar zich van geen kwaad bewust zijn.