ReclameReview: LOI (Bram Moszkowicz)

19 januari 2011, 12:55

Hij is al een paar weken oud, maar ik wilde de commercial van LOI met Bram Moszkowicz toch nog even bespreken hier op Marketingfacts. Gewoon, omdat hij zo mooi refereert aan de commercial die de bekendste advocaat van Nederland jaren geleden opnam voor Centraal Beheer. En dat Mr. Bram niet te beroerd is voor een flinke dosis zelfspot.

Credits:

Bureau: N=5

Productie: Czar

Postproductie: The Ambassadors

Account: Lidewij Baneke, Tamara Schelvis

Creatie: Jeroen van der Sluis, Lukas van de Ven

D.O.P.: Wouter Westendorp

Editor: Marc Bechtold

Geluid: Ed Mijaard

Klant: Marcel Bierenbroodspot, Jan Jelle Bouma, Jos van Eijken

Producer: Hein Scheffer

Regie: Bart Timmer

RTV: Françoise Tanis

Strategie: Dennis van Egmond

De doelstelling:

Laten zien dat Nederland steeds slimmer wordt dankzij LOI.

De uitwerking:

In de laatste uiting van de LOI krijgt reclamegeschiedenis een onaangenaam staartje voor Mr. Bram Moszkowicz. Heel Nederland wordt dankzij de Leidse afstandsopleider steeds slimmer, dus niets blijft bij het oude.

Het oordeel:

Meesterlijk gedaan! (Excuses voor de woordgrap.) In een bijna-kopie van de commercial die Centraal Beheer in 1999 uitzond met vader en zoon Moszkowicz is het nu de strafpleiter die een aanrijding veroorzaakt. De bestuurder van de tractor die hij aanrijdt voelt ineens artikel 6:162 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek opkomen. Met precies dezelfde beweging in de nek die we kennen uit de commercial van ruim 11 jaar geleden. Respect ook voor de strafpleiter die het aandurfde om ja te zeggen tegen het aanbod om in deze commercial zichzelf voor schut te zetten. Eerlijk is eerlijk: hij is niet zo hilarisch als de versie van Centraal Beheer, maar hij past wel helemaal binnen de campagne van LOI. Daarom vind ik hem toch zeker wel geslaagd.

Trouwens, voor de mensen die zich afvragen wat dat wetsartikel nu precies inhoudt, hier de tekst daarvan:

“Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid? van een rechtvaardigingsgrond. “

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Hardcopy

  @andersfloor Goed punt.

  Ik dacht door deze post terug aan de eerste keer dat ik de commercial van Centraal Beheer met vader en zoon Moszkowicz zag. Dat was in 1999 in een bioscoop in Rotterdam. Geen idee welke film het was, maar de zaal was in ieder geval gevuld met tieners. Samen met mijn twee medestudenten (ook van de opleiding Communicatie) lag ik dubbel om de commercial. Maar de meeste tieners in de zaal lachten niet. Zij hadden geen idee wie die twee mannen waren. Tja, zo blijkt maar dat je toch wel een bepaald referentiekader nodig hebt voor sommige commercials. Subtiliteit werkt dus niet altijd. 😉

  (ja, ik weet dat tieners niet direct de doelgroep zijn van de commercials, maar toch)


  19 januari 2011 om 13:37
  Oli4b

  Die jongens van Amstel doen nu het zelfde voor BOB, is dat een trend …


  19 januari 2011 om 13:46
  Hardcopy

  Twee van de drie Amstel-jongens deden het eerder (in 2004) ook al voor Bavaria. Dat was natuurlijk de ultieme overstap.


  19 januari 2011 om 13:51
  Anders

  @davidbrinks – klopt wat je zegt, maar misschien was dat ook en een stuk extra kracht van die reclame: de fun-factor en brille wordt nog eens extra verhoogd doordat je als kijker beseft dat sommige anderen ‘m niet zullen begrijpen.

  Die overstap van de Jongens van Amstel naar Bavaria was destijds echt briljant, de huidige commercial van BOB vind daar gewoon een slap aftreksel van, een tamelijk inspiratieloze nageboorte.


  19 januari 2011 om 14:05
  Peter

  Ik vind het juist ook wel oké dat ze de tekst zeggen. Hiermee geven ze namelijk aan dat ze, ook al zijn ze geen beroemde advocaat maar een simpele boer op een trekker, weten waar ze over praten.


  19 januari 2011 om 14:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!