De spiegel als display

22 december 2010, 08:56

In een drieluik bericht ik over een aantal innovaties van de nabije toekomst. Deze week deel 1, waarin ik de spiegel als display onder de loep neem. Allereerst doen we even een stapje terug. Waarom die interesse in de spiegel als touch display? Er zijn twee simpele redenen: 1, je kunt jezelf erin zien, en 2, gebruikers staan elke ochtend een aanzienlijke tijd voor de spiegel.

De spiegel als ochtendritueel

Deze vaststelling leidt ook meteen tot de eerste toepassing. Omdat er ’s ochtends een tijd (deels passief) voor de spiegel wordt door gebracht, biedt dit een platform waar andere toepassingen aan verbonden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan andere ochtendrituelen zoals het lezen van het nieuws. Terwijl je voor de spiegel staat slide je door de laatste nieuwsberichten. Als je een bericht interessant vindt, kun je deze natuurlijk direct delen met je sociale netwerk. Een andere handige functie is de agenda. Even de agenda doorbladeren om te zien wat er vandaag op het programma staat. Ook weer- en file/ov/vliegtuig-informatie is van belang voor de rest van de dag. Is er zoals vandaag 5-10 centimeter sneeuw gevallen en staan er lange files? Misschien dan alvast de afspraak van 10 uur verzetten. Daarnaast zal je er ook TV op kunnen kijken, en browsen en sociale netwerken zijn ook mogelijk.

Gezondheid & hygiëne

De andere unieke feature van de spiegel is wellicht nog interessanter: het feit dat je jezelf erin kunt zien. Het gebruiksmoment van de spiegel is er een van verzorging van je lichaam: tanden poetsen, gericht wassen, je haar doen, etc. Door middel van de screen technology in de spiegel zijn hier nog veel meer mogelijkheden. De ingebouwde camera herkent de gebruikers. Sensors in de vloer meten alle zaken die een beetje geavanceerde weegschaal van tegenwoordig meet (gewicht, vocht- en vetgehalte, etc), en de resultaten hiervan worden op de spiegel geprojecteerd. Direct wordt er een grafiek gegenereerd van het verloop van je gewicht over de afgelopen maand. Zit je in toenemende groei? Alvast maar een extra bezoekje aan de fitness inplannen in de agenda. Daarnaast kunnen toekomstige self-check apparaten worden ingebouwd zodat ook die gegevens kunnen worden uitgelezen. Denk aan het meten van je hartslag, het tellen van je grijze haren en het gegevens uitlezen van een pacemaker. “Ik adviseer u om uw gezichtshaar vandaag te scheren”.

Het projecteren van een display op een spiegel is mogelijk gemaakt door LED technologie, specifiek OLED. Dat staat voor organic light emitting diode. Omdat met OLED een transparant display mogelijk is, kan de spiegel nog als zodanig worden gebruikt. Natuurlijk is de gehele spiegel met touch te bedienen. Daarnaast is de spiegel vanzelfsprekend verbonden met internet, zodat het alle gegevens kan synchroniseren met je account in de cloud. Zo heb je overal toegang tot je gegevens.

Hoever is de technologie?

De eerste keer dat ik hoorde van de spiegel als display was dat van Philips. In 2006 kwamen zij naar buiten met “In Touch”. Door middel van deze spiegel met touchscreen oppervlak kunnen gebruikers notities en tekeningen maken, en deze met een simpele swipe delen met hun sociale netwerk. Ook was het mogelijk foto’s en video te maken en deze te delen, en kun je er mee SMS’en/MMS’en. De doelgroep was mensen die moeite hebben met geavanceerde technologie, zoals ouderen. Daarnaast het gezin als geheel die zo in hun drukke bestaan elkaar makkelijk op de hoogte kan houden. Het apparaat valt nog het best te vergelijken met een digitale prikbord waarbij gezinsleden informatie en a/v materiaal voor elkaar kunnen achterlaten.

Het Italiaanse Stocco heeft ook een touch mirror ontwikkeld. De spiegel bevat een geïntegreerde radio, klok en barometer (heh?). Ook heeft het apparaat een ingebouwde MP3-speler.

Het meest ver in deze ontwikkeling is de Cybertecture Mirror uit Hong Kong. Deze spiegel kent veel van de mogelijkheden die ik hierboven heb genoemd. Gebruikers kunnen email lezen, weersvoorspellingen bekijken, hun gezondheid meten en ook TV kijken. Ook kan er informatie zoals vliegtijden worden afgelezen. Tevens exporteert het apparaat al je gegevens naar een online account. Opvallend genoeg is de spiegel niet te bedienen met touch, maar met een afstandsbediening. Want, en zo redeneert Cyberecture wellicht terecht, anders wordt je spiegel erg snel vuil. Enkele specificaties: 32 inch display op 37 inch spiegel, draait op Linux, 100mbps ethernet + b/g/n WiFI, 8GB storage en er kunnen tot 30 applicaties worden gedownload.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Ashraf

  Touchscreen op de spiegel? Ik hoop dat je er een doekje bij krijgt. Misschien is het handig om een spiegel te maken die zichzelf schoonmaakt. Dan wil ik er ook zo een.


  22 december 2010 om 11:27
  Anne

  Die Chinezen zijn zo gek nog niet.. Vette vingers op je spiegel gaat inderdaad irriteren. De afstandbediening is zeker een goede oplossing! Al zou ik persoonlijk de voorkeur geven aan een kleine touchscreentje naast de spiegel/op de muur. Tenslotte heb je (de meeste vrouwen zullen dit beamen) je wastafel of dressoir meestal al vol liggen met spullen. Daarnaast kan zo schermpje niet vallen, gaan de batterijen niet leeg en raak je m niet kwijt..

  Ik vraag me wel af of je er wel wat op ziet wanneer je felle lampen aan hebt (die vrij vaak boven een spiegel hangen).

  Vooral de mp3speler, het weer, een prikbordfunctie en agenda lijken mij erg praktische functies. Ook zou ik er graag een filmpje op willen kijken vanuit bad 🙂 Ik zou het erg tof vinden wanneer deze leuke gadget snel en betaalbaar op de Nederlandse markt komt!


  2 januari 2011 om 20:59
  GOCAL

  De Cybertecture mirror is voor Europa via http://www.GOCAL.nl te bestellen.


  24 januari 2011 om 20:52
  Fats

  Great stuff. I wonder about laying the entire blame on the left, however. I think there are too many power interests that span left and right, and foster the turmoil. On imgimration, for example, the right likes the cheap labor and the left likes the political support. But mostly you make trenchant comments that are seen almost nowhere else.


  11 juli 2016 om 23:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!