Culios: Met je iPad in de keuken!

20 december 2010, 18:06

In september 2009 is Culios.nl (Culios staat voor Culinaire OnderSteuning) gelanceerd, een site dat zich richt op bewust- en op maat koken. Bezoekers, die zich aanmelden op deze site, kunnen recepten en bijpassende boodschappenlijsten downloaden en winkeltips ontdekken. Daarbij kun je gerichte receptsuggesties ontvangen, op basis van het eigen persoonlijke profiel. Voor de gebruiker (de zogenoemde Culie) zijn de recepten en het gebruiksgemak een belangrijk onderdeel van de site. De achterliggende gedachte van al dit gemak is het terugdringen van de voedselverspilling. Culios biedt de helpende hand om op maat te kopen en te koken. De hoeveelheden die in de recepten worden gegeven, zijn precies aangepast aan de gezinssamenstelling, rekening houdend met geslacht en leeftijd (zie ook de reportage van Altijd Wat over dit onderwerp).

Aangezien ik destijds betrokken ben geweest bij de strategie voor het in de markt zetten van dit concept, heb ik begin dit jaar de community manager van Culios gevraagd om de eerste resultaten van de PR-campagne met ons te delen. Inmiddels heeft Culios een volgende stap gezet in haar strategie om de consument te bereiken maar vooral ook om de consument te helpen van winkel tot bij het fornuis. Daarvoor heeft Culios deze week een iPad App gelanceerd dat de consument moet helpen bij de keuze van een recept, bij het maken van een boodschappenlijst en tot slot bij het koken.

Moet zelf nog even mijn weg vinden in de iPad App, maar heb inmiddels de samenstelling van mijn huishouden ingevoerd en aangegeven wat ik graag eet en wat ik liever niet eet. Op basis daarvan kan ik met de app op zoek naar een gerecht welke vervolgens in ‘mijn eetboek’ kan worden geplaatst en er een ‘kooplijst’ wordt samengesteld. De app werkt samen met de Culios Kooplijst App voor de iPhone (gratis) zodat je de kooplijst ook kunt meenemen naar de winkel. Binnen de iPad App is een scherm ontwikkeld waarmee je stap voor stap door de bereidingsregels van het recept loopt.

Leuke en handige app voor de kookliefhebber dat ook nog eens een bijdrage levert aan het terugdringen van de voedselverspilling. Maar wat ik persoonlijk nog interessanter vindt is hoe Culios dankzij nieuwe (mobiele) technologie haar weg vindt naar juiste moment en plaats voor de gebruiker. Een logische volgende stap is het uitbouwen van de apps met bijvoorbeeld voedselproducenten (voor het ontsluiten van productinformatie), uitgevers (premium content) en elektronica (aansluiting met keukenapparatuur). Wie ziet nog meer mogelijkheden?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  AlexMatatula

  Leuke App! Wellicht ook interessant voor restaurateurs om elke maand een gerecht toe te voegen.

  Hoeveel mensen gebruiken deze App nu?


  20 december 2010 om 21:29
  media

  @Alexmatatula de app is deze week gelanceerd dus het aantal is nog beperkt; zal Henri Luitjes, een van de eigenaren vragen om hier binnenkort op te reageren. Ben zelf ook wel benieuwd naar aantal gebruikers.


  21 december 2010 om 05:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!