Waarom zou je mensen laten reizen als je ze ook kunt uitnodigen voor een virtuele bijeenkomst? Kost minder tijd voor alle betrokken partijen, de technologie is er en verschillende online vormen hebben zich intussen prima bewezen, toch? Ik ben betrokken bij de organisatie van zo’n grootschalig online event, het Sociaal Innovatie Lab, dat binnenkort plaatsvindt en ik weet vanuit webinar-ervaring dat er in Nederland slechts mondjesmaat mee ge-experimenteerd wordt. Ik ben dus erg benieuwd naar reacties op dit online experiment.
Virtuele tradeshows
Bij de term tradeshow denk ik aan de Rai of aan de Jaarbeurs, groots opgezet, in de hele stad congresgangers, herkenbaar aan hun badge en congrestas. Wat is dan een virtuele tradeshow? Deze online tradeshows zijn erg populair in de VS en vooral in de IT-wereld. Veel grote IT-bedrijven organiseren minstens een keer per jaar een grote tradeshow of gebruikersconferentie, waarvoor niet alleen een compleet congrescentrum, maar ook alle hotels van de stad moeten worden afgehuurd. Zo’n congres brengt een hoop organisatie en veel kosten met zich mee. Bovendien bereik je niet iedereen, want niet iedereen is bereid het vliegtuig te pakken en er twee of drie dagen tussenuit te zijn. En zo zijn er technologie-leveranciers die zich volledig toeleggen op het opzetten van online tradeshows, een wereld op zich.
En webinars dan?
Steeds meer bedrijven, met name in B2B marketing, stappen over op nieuwe tools en andere manieren om dichterbij de doelgroep te komen. Online seminars, webinars, of webcasts zijn dan ook zeer in opkomst. Nog niet zo lang geleden publiceerde ik een eBook over De Kracht van Webinars en daarin zet ik uiteen hoe webinars een nieuwe dimensie geven aan de sales-, marketing- en communicatiepraktijk.
Een webinar is een online presentatie waarbij de deelnemers kunnen luisteren naar een spreker en tegelijkertijd een presentatie kunnen zien, vragen kunnen stel en met polls mee kunnen doen. Er kunnen wel duizend deelnemers tegelijk meedoen. Webinars worden vooral ingezet als het gaat om het genereren van leads, het vergroten van naamsbekendheid, het vergroten van loyaliteit en het uitbreiden van je database.
Thoughtleadership en duurzaamheid
Een belangrijk voordeel van webinars is dat je je expertise kunt delen en op die manier kunt bouwen aan je imago en thoughtleadership. En dat is weer een belangrijke trend in de hedendaagse marketing: content marketing. Je wordt bijna niet meer serieus genomen als je je niet met content profileert. Bovendien laat je door het geven van webinars zien dat je duurzaam bezig bent door online kennis aan te bieden.
Online experiment: Sociaal Innovatie Lab
Binnenkort dus vanuit Utrecht zo’n online webinar/tradeshow. Georganiseerd door het Agentschap van SZW in het kader van Sociale Innovatie (het nieuwe werken e.d.), en volgens mij een van de eerste echt groots aangepakte online events. Ik ben erbij! Wil wel eens van dichtbij zien hoe zo’n grootschalig interactief event werkt, met meer dan 10 sprekers live en honderden deelnemers online. Eigenlijk zou iedere marketing- en communicatieprofessional eens mee moeten kijken. Zijn dit de events van de toekomst? Gaat dit face-to-face vervangen?