Economisch weerbericht (111): Aan de goden overgeleverd

27 november 2010, 10:39

U kent waarschijnlijk het verhaal van Zeus, die in de gedaante van een stier de beeldschone prinses Europa schaakt. Het beeld van Europa op de rug van de verliefde stiergod stamt van heel ver voor de eurocrisis, maar is een treffende vergelijking voor wat er vandaag aan de hand is: Europa in loodzwaar weer vanwege een rodeo op een dolgedraaide bullmarkt van list en bedrog. En was het in de mythologie niet een als stier vermomde Griek die Europa ontvoerde? Zie je wel: daar is de huidige ellende voor de eurozone ook begonnen (pdf).

Griekenland is niet eens meer een schim van wat we onder een bullmarkt verstaan. De bakermat van de Westerse beschaving bleek in handen te zijn van een stel bedriegers. Inmiddels weten we wat Ierland, Portugal en Spanje ons de komende tijd ook nog gaan kosten: 85, ruim 50 en meer dan 350 miljard euro. Opgeteld en de bijkomende kosten meegerekend, is daarmee de bodem van het 750 miljard grote EU-garantiefonds in zicht. Dat wordt bijstorten, terwijl aanvankelijk werd gedacht, dat puur het gebaar van het fonds de eurozone financieel-economisch voldoende zou kunnen stabiliseren.

In plaats daarvan staan nu grote delen van Europa sociaal-economisch op instorten en moeten alle zeilen worden bijgezet om de euro overeind te houden. Op de kop af een omineuze 9 maand nadat Griekenland de Europese munt gijzelde. Kop of munt: die tweedeling is er al lang. Sommige eurolanden – die waarvoor de euro in eerste instantie bedoeld was – liggen boven, andere onder. Ierland, met een bankensector van ruim 8 maal de eigen economie, heeft ook nog een paar andere posten openstaan, die de totaalsom in plaats van 85 eerder in de richting van 200 miljard euro brengen. Daarnaast is daar een braindrain gaande van talent dat het zinkende schip verlaat.

De kans dat op enig moment een of meer schuldenaars niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, is levensgroot aanwezig. De eventuele 350+ miljard voor Spanje bijvoorbeeld staat in schril contrast tot het tekort van 1700 miljard aldaar. Al in mei waarschuwde Angela Merkel, dat de Europese eenheid op het spel staat. Als een prinses Europa met inmiddels de nodige levenservaring zegt ze eigenlijk, dat de eurozone aan de goden is overgeleverd. Met België en Italië – daar heeft toevallig nu weer een (r)aging bull de leiding – ook nog in de sovereign debt-pijplijn moet de monetaire unie uiteindelijk wel uiteenvallen.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

11 Reacties

    JaapBloem

    @raoulvanheese: kerneurozone zonder PIGS is een polletje op FTD.de.

    Net gedaan. Stand nu:

    46% > enige kans voor de euro

    23% > op z’n minst het overdenken waard

    4% > een extreem risico voor Duitsland

    27% > een politieke ramp voor Europa

    Ik heb 1 geantwoord.


    28 november 2010 om 12:02
    JaapBloem

    “Merkel Crash” is op ieders lippen > Angela is om de dooie donder niet dom, en weet heel goed waarheen ze stuurt/masseert. Wat mij betreft is de euro volstrekt doorgeschoten. Kennelijk om op een organische manier ook een politieke eenheid in Europa te bewerkstelligen. Nou, met geld alleen red je dat dus niet. De Oude Wereld is een zooitje eigenheimers dat sinds kort een Amerikaans model nastreeft, dat aldaar in de verschillende staten tegenwoordig aan alle kanten piept en kraakt. Globaliseringsgriepje wat mij betreft 😉


    28 november 2010 om 19:49
    rjvanheese

    Met speciale aandacht in het artikel voor ‘Was hat Spanien damit zu tun?’ Want voor Spanje is na Portugal geen geld meer, hoezo sneeuwbaleffect?


    30 november 2010 om 07:55
    JaapBloem

    @raoulvanheese ja, zeker! Spanje heeft veel aan Portugal geleend. Op het Iberisch schiereiland help je elkaar natuurlijk 😉 Dus als Portugal niet gered wordt, wordt de Spaanse meltdown nog veel erger.


    30 november 2010 om 08:07
    JaapBloem

    Wat ik ook zie, Raoul, is dat de wereld elkaar en met name de eurozone krampachtig vast begint te houden. China ontfermt zich over de eurozone en ook Frankrijk gaat, zo zag ik vanochtend, door de bocht tav de versterking van de European Financial Stability Facility. Alle ontwikkelingen zijn van het kaliber “je zag het al mijlenver aankomen”. Onder meer Christine Lagarde wil ernaartoe, dat op termijn ook obligaties van eurolanden in nood kunnen worden opgekocht. Eea in het perspectief van de verlaging gisteren door Fitch van de Griekenland-rating naar junk! De eurozone is er nog lang niet.

    Roubini in Der Spiegel: “The cost-cutting measures, the ECB’s tight monetary policy, the current high value of the euro — that’s all fine for Germany and the heart of the EU. But what’s good for Germany is by no measure good for the countries on the periphery of the EU. The economic output of Greece, Ireland and Spain is shrinking, and there is hardly any growth in Portugal and Italy. To get these countries back on track for recovery the ECB should do what the Fed is doing and increase the money in circulation to stimulate growth.”

    Zonder groei blijft de dreiging dat de eurozone uiteenvalt levensgroot aanwezig. En er zitten vast ook her en der nog wel wat skeletjes in de kast.


    15 januari 2011 om 10:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!