Economisch weerbericht (111): Aan de goden overgeleverd

Economisch weerbericht (111): Aan de goden overgeleverd
, Sogeti/VINT
@BLO2M

U kent waarschijnlijk het verhaal van Zeus, die in de gedaante van een stier de beeldschone prinses Europa schaakt. Het beeld van Europa op de rug van de verliefde stiergod stamt van heel ver voor de eurocrisis, maar is een treffende vergelijking voor wat er vandaag aan de hand is: Europa in loodzwaar weer vanwege een rodeo op een dolgedraaide bullmarkt van list en bedrog. En was het in de mythologie niet een als stier vermomde Griek die Europa ontvoerde? Zie je wel: daar is de huidige ellende voor de eurozone ook begonnen (pdf).

Griekenland is niet eens meer een schim van wat we onder een bullmarkt verstaan. De bakermat van de Westerse beschaving bleek in handen te zijn van een stel bedriegers. Inmiddels weten we wat Ierland, Portugal en Spanje ons de komende tijd ook nog gaan kosten: 85, ruim 50 en meer dan 350 miljard euro. Opgeteld en de bijkomende kosten meegerekend, is daarmee de bodem van het 750 miljard grote EU-garantiefonds in zicht. Dat wordt bijstorten, terwijl aanvankelijk werd gedacht, dat puur het gebaar van het fonds de eurozone financieel-economisch voldoende zou kunnen stabiliseren.

In plaats daarvan staan nu grote delen van Europa sociaal-economisch op instorten en moeten alle zeilen worden bijgezet om de euro overeind te houden. Op de kop af een omineuze 9 maand nadat Griekenland de Europese munt gijzelde. Kop of munt: die tweedeling is er al lang. Sommige eurolanden – die waarvoor de euro in eerste instantie bedoeld was – liggen boven, andere onder. Ierland, met een bankensector van ruim 8 maal de eigen economie, heeft ook nog een paar andere posten openstaan, die de totaalsom in plaats van 85 eerder in de richting van 200 miljard euro brengen. Daarnaast is daar een braindrain gaande van talent dat het zinkende schip verlaat.

De kans dat op enig moment een of meer schuldenaars niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, is levensgroot aanwezig.  De eventuele 350+ miljard voor Spanje bijvoorbeeld staat in schril contrast tot het tekort van 1700 miljard aldaar. Al in mei waarschuwde Angela Merkel, dat de Europese eenheid op het spel staat.  Als een prinses Europa met inmiddels de nodige levenservaring zegt ze eigenlijk, dat de eurozone aan de goden is overgeleverd. Met België en Italië – daar heeft toevallig nu weer een (r)aging bull de leiding – ook nog in de sovereign debt-pijplijn moet de monetaire unie uiteindelijk wel uiteenvallen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.