Inzet subdomeinen kan veel beter

Inzet subdomeinen kan veel beter

Veel websites maken nog geen gebruik van “vriendelijke” subdomeinen. Opvallend is dat ze daarentegen wel bijna allemaal het overbodige www. gebruiken. Het subdomein is het eerste deel van de URL dat voor de domeinnaam en de landextensie staat. Bijna altijd wordt het standaard subdomein “www.” gebruikt, wat in mijn ogen nietszeggend en overbodig is. Zowel voor de bezoeker als voor zoekmachines.

Bezoekers

Ten eerste is een URL zonder www. mooier, websites als Neckermann.nl, Pasfoto.nu en Feest.je hebben dit goed begrepen. Grote webshops kunnen subdomeinen inzetten om aan te geven op welk gedeelte van de website een bezoeker zich bevindt of gaat bevinden. De Volkskrant gebruikt bijvoorbeeld het subdomein webwinkel om aan te duiden dat het om een aparte sectie van de website gaat.

Zoekmachines

Bovendien geeft de standaard www.-prefix geen extra informatie aan zoekmachines. Een gemiste kans. Het gebruik van keywords in het subdomein kan van grote waarde zijn voor de vindbaarheid. Omdat Google en consorten elk subdomein als een aparte website zien, levert het externe links op wanneer je het ene subdomein doorlinkt naar het andere.

Duplicate content

Waar het ook nog vaak fout gaat is bij duplicate content, oftewel pagina’s die exact hetzelfde zijn. Dit komt omdat pagina’s zowel met als zonder www. te benaderen zijn. Een voorbeeld hiervan is Overheid.nl, waarop pagina’s zowel met als zonder www. werken. Ook bij Bobshop.nl, GSMweb.nl, Komplett.nl, Holidaycars.com en Readersdigest.nl (allen sites uit de Twinkle 100 van 2010) is dit het geval. Voor de bezoeker is dit niet erg, een zoekmachine is er echter minder blij mee. Inkomende links worden verdeeld over beide pagina’s, waardoor het moeilijker wordt om hoog te scoren in zoekresultaten. Bovendien worden er straffen uitgedeeld wanneer de zoekmachine denkt dat een pagina gekopieerd is.

Onbereikbaar

Wat ook voorkomt, is dat pagina’s totaal niet bereikbaar zijn als de www. niet wordt ingetypt. Dit kom ik tegen bij Vakantiestunt.nl (ook terug te vinden in de Twinkle 100), waarmee zonder www. geen verbinding kan worden gemaakt en met www. wel. Hetzelfde geldt voor Belcompany.nl. Dat kost gegarandeerd bezoekers!

Oplossing

Dit alles is te voorkomen door een simpel regeltje aan het htaccess-bestand van de website toe te voegen, welke de foutieve URL automatisch doorschakelt naar de goede. Mijn tip is om géén subdomein te gebruiken, behalve voor aparte onderdelen van de website. Hoe zetten jullie subdomeinen in en waarom?


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Goed artikel, wat opvalt is dat er ook weinig gebruik gemaakt wordt van SEO in het subdomein.
  Bedrijven kunnen het subdomein goed inzetten indien een reeds bestaande oudere domeinnaam niet zo goed gekozen is of weinig toevoegt m.b.t. SEO.

  b.v.;
  http://www.eigennaam.nl voor een schoenenwinkel, leuk voor ego maar voegt weinig toe.
  Je kunt dan bijvoorbeeld http://www.schoenenwinkel.eigennaam.nl gebruiken om het product op te nemen in de url.

  geplaatst op
 • @Rene Liebrand

  Bedankt voor je aanvulling! Het voorbeeld van de schoenenwinkel moet schoenenwinkel.eigennaam.nl (zonder www.) zijn neem ik aan? :)

  geplaatst op
 • Leuk artikel, wat me inderdaad opvalt is dat er veel site zijn waarbij de site het niet doet zonder www. ervoor, heel vervelend.
  En ik vind het nog altijd dom om niet die regel in de htaccess te zetten dit kost je gewoon posities in de zoekmachine!

  Mijn site wordt automatisch naar het subdomein www. geredirect puur omdat ik niet wil dat google mijn site als meerdere sites ziet. waarom ik wil dat er www. voor staat weet ik eigenlijk niet, ik denk dat veel mensen zelf die www. er ook voor zetten bij het intypen van de url waardoor mijn site eerder in de suggesties van de browser naar boven komt.

  Maar goed artikel ik zie het echt nog teveel sites fout doen!

  geplaatst op
 • Nee hoor,

  Je kunt www. opnemen in je subdomein. Er zijn mensen die dit gewend zijn en iets meer vertrouwen vinden uitstralen.

  Voorbeeld: http://www.lighting.philips.nl/

  René

  geplaatst op
 • Ten eerste is een URL zonder www. mooier

  Dat vind jij. Er zijn genoeg doelgroepen waarvoor het internet gelijk staat aan www. Die zullen in de www. een vorm van herkenning hebben.

  Bovendien worden er straffen uitgedeeld wanneer de zoekmachine denkt dat een pagina gekopieerd is.
  Dat is niet waar. Google deelt helemaal geen straffen uit. Google heeft een algoritme die er zo goed mogelijk voor zorgt dat er in een zoekresultaat niet 2 keer hetzelfde staat. Het is dus een duplicate content filter, en absoluut geen penalty.

  Je argument dat google de subdomeinen als aparte sites ziet gaat wel op als je het hebt over het interne links die als externe links gezien worden. Maar Google ziet ook wel dat alles op 1 server gehost wordt en zal dat meenemen in het afzwakken van de linkkracht. Ook moet je met subdomeinen elke aparte site populair maken, terwijl je met 1 groot domein alle populariteit kunt concentreren op 1 domein. En dat laatste kost lang niet zo veel moeite.

  Google is tegenwoordig heel goed in staat om www. en www-loze domeinen als hetzelfde te zien. Je kunt eventueel in de Google Webmaster Tool je eigen voorkeur opgegeven. Al ben ik het met je eens dat je dat zelf gewoon met een redirect moet oplossen.

  geplaatst op
 • @AndreScholten

  Maar moeten we niet proberen om er juist voor te zorgen dat ook deze mensen leren dat www niet gelijk staat aan een website? Als iedereen www ervoor laat staan zullen ze het nooit snappen natuurlijk.

  geplaatst op
 • Goed bondig artikel. Ik ben het met @AndreScholten eens dat het subjectief is of je een URL met of zonder "www." erin "mooi" vindt of niet.
  Als aanvulling nog een argument dat voor web(sites/winkels) aanleiding kan zijn om géén specifieke subdomeinen te kiezen is omdat je een apart SSL-certificaat nodig hebt per subdomein (of een zgn. wildcard certificaat), als die ook wilt beveiligen tenminste.

  geplaatst op
 • Tip 1. Om meteen hierop in te haken. Er zijn ook genoeg mensen die ww.url.nl, wwww.url.nl of w.url.nl intypen. Zorg er voor dat je dit ook opgevangen hebt.

  Tip 2. Naast die aanpassing kun je er ook aan denken hoe je jouw domein kunt schrijven. Wij hebben namelijk zelf altijd door de snelheid van de bedrijfsnaam te typen, nog wel eens de neiging om niet Freshter, maar Fresther of Frester te typen. En als wij die fout al maken, geloof mij maar dat genoeg andere mensen dat ook doen. Daarom als tip om ook URl's te claimen die lijken op die van jou.

  geplaatst op
 • Wij gebruiken subdomeinen in de combinatie http://merknaam.productnaam.nl, bijvoorbeeld http://kip.caravans.nl.

  geplaatst op
 • Volgens mij heeft iemand bij Bobshop en de Belcompany dit artikel ook gelezen :)

  geplaatst op
 • Ook wij zijn voor belnu.nl druk bezig met het verbeteren van onze duplicated content, leuk artikel!

  geplaatst op
 • Believe me when I say that this is simply the best article I have ever had the privilege to read on this topic. It has taken my mind into a whole new arena of thought.

  geplaatst op
 • Ik ben volkomen eens met dit artikel, nu mijn inzicht verruimd is. Eerst dacht ik dat www vereist was voor zoekmachines.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.