#Picnic10: Future Cities

23 september 2010, 12:48

Eén van de onderwerpen over Picnic 2010 is: City. In dit thema vallen allerlei sessies waarin gesproken word over zogenaamde “Urban Experiments”. Door de snelle toename van mens en technologie in steden is het essentieel om te kijken naar de toekomst. In de sessie Future Cities werd juist deze verandering in beeld gebracht. Hoe kan men steden transformeren tot plaatsen waarin mens, natuur en technologie hand-in-hand gaan.

Monitoren

Om een beeld te krijgen van steden in de toekomst, is het essentieel om allereerst zoveel mogelijk gegevens te verzamelen rond een specifieke stad en/of steden. Veel organisaties, waaronder MIT, onderzoeken dit en proberen dit visueel in beeld te brengen.

Door de bewegingen op het gebied van transport, mobiele communicatie en mensen in de gaten te houden, bestaat er een mogelijk om de steden om te vormen tot Digital&Social hubs van de 21e eeuw. Dachten ze in 1990 nog dat de steden uieindelijk zouden verdwijnen, zien we nu steden transformeren om zo “Alive & Kicking” te blijven. De bevolking en hun beweegredenen spelen hierin een grote rol.

Mobiliteit

In een stad van de toekomst is vervoer erg belangrijk. Je hoeft de radio maar aan te zetten en je hoort alle ellende van files e.d. voorbij komen. Om deze problemen op te lossen is er meer nodig dan beter en meer asfalt. De stad van de toekomst zal vooral terug naar de basis (moeten) gaan, leven in kleiner communities. Een voorbeeld om mobiliteitsproblemen in de ‘nieuwe’ steden te voorkomen: Het Copenhagen Wheel: een fiets, of beter gezegd het wiel van de toekomst.

Informatie

In de stad van de toekomst is het belangrijk om op een flexibele manier informatie over te brengen naar de inwoners. Conventionele displays zijn niet flexibel genoeg om te overleven in de stad van de toekomst en zullen simpelweg verdwijnen, althans dat is de visie van enkele onderzoekers op MIT. Deze onderzoekers zijn op het moment bezig met “Project FlyFire”, een onderzoek naar het maken van dynamische displays.

Art

Ook kunst krijgt een plek in de stad van de toekomst. Vooral het ‘Social’ aspects van kunst staat centraal. Een organisatie die stappen zet in deze richting is Gray Area of the Arts. Deze organisatie te San Francisco is momenteel bezig om een deel van de stad om te vormen tot een Art District.

Onno Groen
Multimedia designer bij ONNO VISUAL&INTERACTION;

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!