Vanaf dinsdag 14 september heeft Google haar Trademark Policy aangepast. De één verwachtte grote veranderingen, terwijl de ander weinig wijzigingen voorzag. Hoewel we nog maar 36 uur verder zijn, volgen hierbij de eerste bevindingen. Staan alle Trademarks nu open? Nee, Google geeft aan 72 uur nodig te hebben voor het open stellen van alle trademarks. Op het moment van schrijven staat ongeveer 40% van de trademarks ‘open’.
Wat zien we gebeuren?
Na een rondje langs de top-100 online adverteerders in Nederland (N.B. niet alle merken zijn dus gewhitelist!):
- 8% adverteert niet op de eigen merknaam;
- Bij 30% worden er advertenties van concurrenten getoond op de eigen merknaam;
- Op 12% van de merknamen worden advertenties van Affiliates vertoond;
- Bij 9% van de merken worden er advertenties van resellers vertoond.
Met in het achterhoofd dat meer dan de helft van de ‘merken’ nog niet is gewhitelist kunnen we concluderen dat er al redelijk wat activiteit plaatsvindt.
Google zelf?
Als we gaan analyseren welke advertenties bij worden getoond, zien we dat er in de meeste gevallen niet bewust ‘geadverteerd’ wordt op de branded keywords, maar dat het Google Algoritme door middel van haar Expanded Broad Match zelf advertenties matcht.
Voorlopig Resultaat
Omdat er nu nog niet voldoende data beschikbaar is kan er alleen nog maar worden gekeken naar gemiddelde posities en huidige CPC’s. In de gevallen waar adverteerders voorheen alleen adverteerden en waar er nu extra advertenties verschijnen, stijgt de CPC substantieel. In de gevallen die wij hebben gezien was de stijging in CPC tussen de 50 en 500%. We verwachten dat deze stijging na verloop van tijd wel weer, deels, zal afvlakken.
Toekomst?
Omdat we nu pas 36 uur onderweg zijn, niet alles gewhitelist is en het algoritme van Google waarschijnlijk tijd nodig heeft om te ‘leren’, kunnen we nu nog niet inschatten wat de toekomst zal brengen. Zal de relevantie van de expanded broad match hoog genoeg zijn om de advertenties van concurrenten ook op de lange termijn te vertonen?
Dit artikel is geschreven door mijn collega Harmen Visscher.