Adobe kondigt HTML5 tool aan

14 september 2010, 04:55

“New open standards created in the mobile era, such as HTML5, will win on mobile devices (and PCs too). Perhaps Adobe should focus more on creating great HTML5 tools for the future, and less on criticizing Apple for leaving the past behind.” schreef Steve Jobs eerder dit jaar in zijn veelbesproken ‘Thoughts on Flash’. Of Adobe dat advies nodig had, betwijfel ik. Adobe is ook niet gek, de gisteren aangekondigde HTML5/CSS3/SVG pack voor Illustrator lijkt in ieder geval een eerste stap in de richting die zowel Steve Jobs als veel ontwikkelaars voor ogen hebben. Met de HTML5 pack kunnen gebruikers o.a. Illustratorbestanden aan de export van de SVG attributen (zoals vulkleur, lijndikte, transparantie etc.) als variabelen meegeven. Zodat deze met code aanpasbaar worden. Een mooi overzicht van de belangrijkste toevoegingen staat in deze blogpost van RWIllustrator. De demo van Adobe’s Greg Rewis is ook erg verhelderend:

Overigens ziet het er in dit soort demo’s altijd leuker en makkelijker uit dan de werkelijkheid, maar is desondanks het bekijken waard:

In de demo lijkt het eindresultaat echter wel een groot SVG circus te worden. SVG is goed bruikbaar voor echte graphics, maar zonde om te gebruiken voor backgrounds, gradients en borders. Dat kan ook met CSS3. Zelf ben ik vooral benieuwd of Adobe ook met een Flash-achtige ontwikkelomgeving zal komen, waarmee op vergelijkbare wijze animaties en interactie met technieken als HTML5, CSS3 en Javascript gecreëerd kunnen worden.

Mangrove
Internetbureau bij mangrove.com

Artikelen geschreven door internetbureau Mangrove (nu: We Are You). Verantwoordelijk voor de realisatie van de huidige Marketingfacts website (2012).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!