Boekrecensie: Goed boek - Tien kansen voor een betere toekomst

Boekrecensie: Goed boek - Tien kansen voor een betere toekomst
,
@mijkepost

Er wordt veel gepubliceerd door trendwatchers. We hadden al “De Seizoenen van de Tijdgeest van Kniesmeijer”, Rohde en Mirani komen eraan met “Dossier Supertrends” en Bakas publiceert het ene na het andere trendthema.

Ras kennen we als trendwatcher en journalist en Roothart kennen we van Trendslator.nl en eerdere boeken.

In “Van trends naar brands” uit 2001 introduceert zij een model: uit omgevingsfactoren komen megatrends voort, ontwikkelingen over langere tijd als individualisering of digitalisering. De term maxitrend verwijst naar consumentenbehoeften en de microtrend, tot slot, is het makkelijkst te herkennen omdat die concreet en zichtbaar is op de markt.

Dit nieuwe boek spreekt over een aanstaande ‘lente’, misschien zelfs revolutie, maar in elk geval een kering van het tij bij het binnentreden van een nieuw decennium. Aan de hand van tien megatrends,  zoals transparantie, verbonden zijn en duurzaamheid, behandelen zij vijf W’s en één H: Wie, Waarom, Waar, Hoe, Wat en Web.

Iemand die het een beetje heeft bijgehouden, vindt hier alle mogelijke initiatieven van grote organisaties, kleine ondernemers, idealisten, vrijwilligers en andere cultural creatives terug en meer. Veel foto’s en url’s maken het boek tot een gids en naslagwerk van deze tijd.

Qua ‘wit’ en qua ‘hoop’ doet het denken aan Fons van Dyck’s “De kracht van wit”. Maar dat boek is meer een diepgaande analyse met een historische grondslag en dit werk is een inventarisatie van nu en een verbeelding van de horizon.

GOED BOEK - Tien kansen voor een betere toekomst

Hilde Roothart & Irene Ras
Kluwer 2010
244 pagina’s
ISBN 9789013074857


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Mijke, wat is je mening over dit boek? Is het de moeite waard? Wat zijn sterke en minder sterke punten? Waarom moeten we het (niet) lezen?

    geplaatst op
  • wim, ik vind het een leuk boek en ik vind het de moeite waard. veel ideeen en complete inventarisatie, fijne vormgeving, inspirerend, misschien is het was tijdgebonden, of je het moet lezen bepaal je zelf, groet mijke

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.