Bas blikt: De blindenauto en stad onder een brug

Bas blikt: De blindenauto en stad onder een brug
, -
@BasvanEssen

Elke week hier een overzicht van opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week: een auto voor blinden, een stad onder een brug en een bank bestaand uit Tetris-blokken.

Serieus een auto voor blinden op de markt brengen, is tot op heden niet gebeurd. Maar Ford lijkt er nu wel aan te denken. Ontwikkeld door onderzoekers van Virginia Tech, en bedoeld voor een hybride Escape, kwam Ford gisteren met een mechanisch concept dat verkeersinformatie verzamelt en deze op effectieve wijze doorgeeft aan een blinde.

Een reeks sensoren helpt de bestuurder onder meer bij het navigeren langs naderende bochten, kruisingen en tegenliggers. Ford zou de blindenauto volgend jaar februari op een autoshow presenteren.

Een stad onder een brug
Helemaal ondenkbaar voor mensen is een stad die totaal aan een brug bevestigd is. Waarschijnlijk wordt het ook nooit werkelijkheid, maar toch is het een idee dat door architectenbureau JA Studio naar voren wordt gebracht.

Bedenk een duurzaam en innovatief project voor het hergebruik van een snelweg tussen het Italiaanse Scilla en Bagnare, is de opdracht van de internationale ‘Zero-emission’-ontwerpwedstrijd. JA Studio dacht dus aan een stad onder een brug, bestaande uit stapels huizen die onderbroken worden door een weg die zigzag omhoog gaat. Waarom dat duurzaam en innovatief is, legt het bureau uit bij een aantal fantastische afbeeldingen.

Scheepscontainers als stilteruimten
Ruimtelijke creativiteit die wel gerealiseerd kan worden, is in Genève te vinden. Daar worden scheepscontainers ingezet als stilteruimtes binnen een kantoorpand. Architectenbureau Group8 werkte het concept uit met de Spaanse interieurfabrikant Dynamobel.

Diegenen die binnenin de containers werken, hebben weinig last van lawaai en kunnen dus ongehinderd doorwerken of vergaderen. Daarnaast kunnen de containers de werkgeest versterken: scheepscontainers doen nu eenmaal denken aan de haven en dus aan arbeid.

TAT-Tris
Gaen Koh uit Singapore maakt ook gebruik van een bestaand concept om ons interieur te verrijken. De industrieel ontwerper bedacht TAT-Tris, een project dat kinderen door middel van Tetris-achtige onderdelen naar eigen wens hun zithoek laat maken.

Koh stelt dat kinderen door zijn ontwerp al spelend leren wat teamwork, conceptueel design en ruimtelijk inzicht precies inhoudt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • These will be new advances in mobility for the visually impaired and disabled. Should have automatic driving mode to ensure absolute safety and have smart features, you can combine mapquest driving directions to support the best way.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.