Spotify gebruiken op kantoor of in een winkel? Eerst even afrekenen…

Spotify gebruiken op kantoor of in een winkel? Eerst even afrekenen…

Sinds enkele weken kunnen we in Nederland gebruik maken van Spotify (uitlegfilmpje). De online muziek stream dienst heeft een deal gesloten over de muziekrechten met Buma/Stemra waardoor er online ‘legaal’ naar 8 miljoen liedjes geluisterd kan worden. Mag je Spotify of Spotify Pro dan ook gebruiken op kantoor, restaurants en in winkelpanden? Webarbeider.nl heeft deze vraag voorgelegd aan Spotify, SENA en Buma/Stemra.

Spotify

Spotify zelf kan de volgende dag direct met een antwoord: nee je mag Spotify niet in een professionele omgeving gebruiken. De rechten zijn alleen afgedekt voor persoonlijk gebruik. Ook Spotify Unlimited (€4,99 per maand) en Spotify Premium (€9,99 per maand) dekken deze rechten niet af en Spotify heeft geen plannen dit in de toekomst aan te bieden.

SENA

De beheerder van naburige rechten SENA deed iets langer over het beantwoorden van de vraag. Na bijna 2 weken wachten was daar het verlossende woord: de rechten voor het openbaar maken door Spotify van muziekwerken zijn afgedekt maar de openbaarmakingen hierna, zijn niet door deze licentie afgedekt. Voor het openbaar maken op kantoor of een winkel moet er dus een individuele licentie worden afgesloten met zowel SENA als Buma/Stemra.

Wat gaat dat dan kosten? Dat moet u zelf even opzoeken in deze 55 pagina’s (!!!) tellende PDF (die in het SENA CMS gek genoeg is opgeslagen in de map ‘foto’s personeel’). De prijzen hangen af waar de muziek wordt afgespeeld. Zo betaald een kantoor tot 10 fte’s €106,52, een crematorium €377,87 en een website met 1 liedje als achtergrondmuziek €75,83 per jaar.

Buma/Stemra

Op een antwoord van Buma/Stemra wachten we nog steeds. Na het stellen van de vraag op 24 juni jl. kregen we netjes een ontvangstbevestiging terug met de belofte dat onze vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord. Wellicht duurt het wat langer door het mooie weer?

Muzieklicentie.nl

Uitgaande van de informatie verkregen via SENA moet er dus bij Buma/Stemra ook een licentie worden afgenomen. Dat kan tegenwoordig zelfs online via Muzieklicentie.nl waar Buma/Stemra en SENA samen met u afrekenen voor de licentie. Via een 4 stappenplan kunnen de kosten worden berekend en direct met iDeal worden afgerekend. Makkelijker kunnen ze het niet maken!

Kosten? Voor een kantoor met 10 fte’s dat Spotify wil gebruiken voor muziek op de werkplek, in de kantine (50m2) en bij de receptie wil moet €1.003,20 per jaar afrekenen. Een restaurant van 200m2 dat Spotify wil gebruiken als achtergrondmuziek moet €1.213,84 per jaar afrekenen.

Conclusie

Wil je als ondernemer vooruitstrevend zijn en online diensten als Spotify gebruiken om personeel of klanten te voorzien van een muziekje dan is het typisch een geval van: Ho, ho…dat gaat zomaar niet meneertje! Vraag is hoe SENA en Buma/Stemra dit controleert; ik heb nog nooit iemand gesproken die een inspecteur over de vloer heeft gehad. Zullen we dan toch maar vrijdagmiddag stiekem Spotify aanzetten om de borrel op te leuken?

Bron: Webarbeider.nl


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • gelukkig hebben we youtube met die leuke afspeellijsten nog hehehe.

  geplaatst op
 • Is op kantoor Spotify Premium *persoonlijk* gebruiken (headphones op desnoods) ook niet toegestaan?

  geplaatst op
 • het is leuk maar mis wel de reclame en actualiteit...het staat de hele dag aan op kantoor en dan klinkt het soms "klinisch" in mijn oren..des te irrantant als die Spotify reclame komt.

  geplaatst op
 • Ik heb een café van 50 vierkante meter . Betaal ieder jaar buma en stemra. Als ik spotify gebruiken wil, wat moet ik dan bij betalen ? Het is me niet helemaal duidelijk. Gr. Ferry

  geplaatst op
 • Heb een winkel en betaalde braaf aan Buma/Stemra - Sena een belachelijk bedrag boven op de aanschafkosten van de muziek die ik afspeelde waar volgens mij ook al e.e.a. in zit verwerkt omtrent de rechten. En dat alleen om dat er in een winkel ook nog andere mensen "stiekem" meeluisteren ! Maar goed, vervolgens een abonnement op Spotify en of ik even bij wil betalen. Niet dus, heb alles opgezegd en binnen 2 weken had ik een inspecteur in de winkel die kwam controleren, de loser. Had geen muziek aan, zo eerlijk ben ik dan ook wel weer, is trouwens wel saai maar ja in deze tijd van crisis is plezier dmv muziek te duur in Nederland.

  geplaatst op
 • @Remco: Het gebruik van Spotify (zowel free als premium abonnement) in een commerciële omgeving is (helaas) niet toegestaan. Zie de FAQ van Spotify (https://support.spotify.com/nl/using_spotify/the_basics/use-spotify-in-my-bar-restaurant-store-school-etc/)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.