Economisch weerbericht (89): Knap warm zomertje

Economisch weerbericht (89): Knap warm zomertje
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Volgende week dinsdag kan zo maar het begin zijn van een knap warm zomertje. 22 juni 2010 telt namelijk ten minste twee historische momenten. In Nederland komt op die datum het CPB met zijn langetermijnstudie “The Netherlands of 2040”. Het eerste exemplaar daarvan zal worden aangeboden aan onze toekomstige Koning der Nederlanden. In de NL2040-studie staat de vraag centraal hoe Nederland dan zijn geld verdient en welk beleid daarvoor nodig is. In deze tijd van kabinets(in)formatie is dat een belangwekkend thema, te meer omdat transformatief langetermijndenken geboden is.

Zoals wij hier al enige tijd weten en melden, houdt dat vele malen meer in dan een sommetje van 29 miljard ombuigen. Deze week werd immers bekend, dat de Nederlandse staatsschuld over 5 jaar is opgelopen tot 512 miljard euro. Dat is driekwart van ons BBP en het gaat met jaarlijkse stappen van ruim 20 miljard euro. Elke Nederlander torst in 2015 daarmee 32.000 euro van de staatsschuld. In een 1-2tje met deze staatsschuldberekening van het CPB bereidde de OESO kabinets(in)formaterend Nederland er op voor, dat er al in 2011 drastisch beleid zal moeten worden hervormd inzake pensioenen, de huizenmarkt en de zorg.

Hoe we deze twee toch weer wat extra ongemakkelijke berichten moeten duiden, verwoordde de nieuwe Britse premier David Cameron vorige maand tamelijk kernachtig. De bezuinigingen “will affect our whole way of life”. Niet dat ik Groot-Brittannië nu direct met Nederland wil vergelijken, maar de 156 miljard pond waar het daar ineens na de val van Labour tot ieders ontsteltenis om gaat, leidde tot de onmiddellijke opstelling en doorrekening van een “Emergency Budget”, dat komende dinsdag zal worden gepresenteerd. Dat wordt historisch moment nummer 2 op 22 juni 2010.

Het nationale NL2040-evenement gaat misschien nog enigszins badinerend over arbeid, globalisering, steden(netwerken) en kennis – het Britse “Emergency Budget” zou wel eens een siddering door Europa en de wereld kunnen sturen. De Fransen klimmen momenteel al in de gordijnen, omdat ze tot hun 62ste zullen moeten gaan werken, de banken gaan aan de leiband, Europa krijgt een economische “regering” en Spanje lijkt Griekenland achterna te gaan. Tellen we dit alles plus het bovenstaande samen op, dan voorspel ik u: het wordt waarschijnlijk nog een knap warm zomertje.


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Stresstest banken in juli operbaar. Gaat wellicht 300 miljard aan extra vangnet betekenen. Zie http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week24/vr_1000_stresstest_eijffinger.avi_plain.xml

  geplaatst op
 • Medvedev maakt zich grote zorgen over de continuïteit van de Eurozone. Rusland is natuurlijk geen EU-lid maar economisch wel afhankelijk van Europa. Zie: http://www.ftd.de/finanzen/maerkte/anleihen-devisen/:schuldenkrise-medwedew-warnt-vor-euro-kollaps/50130013.html

  geplaatst op
 • "The world is currently undergoing an economic shock every bit as big as the Great Depression shock of 1929-30. Looking just at the US leads one to overlook how alarming the current situation is even in comparison with 1929-30. The good news, of course, is that the policy response is very different. The question now is whether that policy response will work."

  Bron: Eichengreen & O'Rourke, zie http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3421

  geplaatst op
 • Krugman: "Economic policy around the world has taken a major wrong turn, and the odds of a prolonged slump are rising by the day." http://www.nytimes.com/2010/06/18/opinion/18krugman.html

  geplaatst op
 • Sarkozy wil Russisch-EU-territoor en gaat vaker overleggen met Merkel en Medvedev: http://www.handelsblatt.com/politik/international/frankreichs-praesident-sarkozy-wirbt-fuer-russisch-europaeischen-wirtschaftsraum;2604099

  geplaatst op
 • Tissen: Accepteer de gevolgen van deze systeemcrisis. "Die zijn simpel samen te vatten. Eerst moet het systeem verder instorten, zodat er een ‘nieuw natuurlijk evenwicht’ van ellende ontstaat. Let op: van ellende. Pas dan ontstaan nieuwe inzichten met betrekking tot oplossingen die wél werken. Eerder niet." Lees deze positie tussen Greenspan en Krugman, zoals Tissen zelf zegt, hier: http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2010/articles/0619_2200_greenspan_krugman.xml

  geplaatst op
 • NYT: "Seizing Fannie Mae and Freddie Mac may wind up costing more than the banking industry rescue. [...] The Congressional Budget Office predicts that the final bill could reach $389 billion." http://www.nytimes.com/2010/06/20/business/20foreclose.html

  geplaatst op
 • Zolang we blijven debatteren over de oorzaken van deze (economische) geldcrisis en eveneens blijven soebatten over het gevoerde beleid waarmee we de gevolgen kunnen verzachten of op zijn minst hanteerbaar kunnen maken, zullen er steeds nieuwe zeepbellen ontstaan.

  Dit proces gaat net zolang door totdat we er achter komen dat geld in wezen geen waarde heeft of dat we in onze drift om de winst te maximaliseren waarschijnlijk ook in staat zijn om te beknibbelen op de kosten die noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze toekomstige kerncentrales of dijken te garanderen. Hierdoor kunnen er nog grotere rampen ontstaan dan nu het geval is in de Golf van Mexico.

  Geld heeft geen moraal. Dat laatste zou ons zorgen moeten baren omdat degenen die erover gaan, juist op dit punt, zo ook volgens de interne berichten bij BP, soms een catastrofaal steekje laten vallen. Niets menselijks is ons vreemd! Helaas richten we ons met z’n allen op economische modellen. Zou het niet eens tijd worden om ook de gevolgen van ons handelen in de context te plaatsen van ethische vraagstukken en psychologische inzichten? Wanneer is genoeg, ook echt genoeg? Je zou het er warm van krijgen!

  Zie ook: http://nos.nl/artikel/165417-congresleden-nemen-bptopman-onder-vuur.html

  geplaatst op
 • Meredith Whitney: dubbele dip voor Amerikaanse huizenmarkt http://www.zerohedge.com/article/meredith-whitney-no-doubt-we-have-entered-double-dip-housing

  geplaatst op
 • Jaap, een dubbele dip op de huizenmarkt lijkt me onontkoombaar omdat de stimulerende maatregelen om de huizenmarkt weer op te peppen op vroeg of laat weer afgebouwd moet worden. Zelfs in Amerika. Ook daar ontkomt men er niet aan om het begrotingstekort aan te pakken, wat direct gevolgen zal hebben voor de koopkracht van de gemiddelde Amerikaan.

  Het signaal vanuit China om de munt meer te laten fluctueren ten opzichte van de dollar kon wel eens samenvallen met het gedoogbeleid van de regering ten aanzien van het nieuwe Chinese stakingswapen. Wat is het geval? China is in mijn optiek op weg om een nieuwe fase in te gaan, namelijk die van selfsupporting. Hogere lonen genereren een hogere afzetmarkt op het eigen (regionale) grondgebied. Ondertussen heeft men op internationaal niveau al het nodige voorwerk gedaan om de aanvoer van de benodigde grondstoffen veilig te stellen. Wereldwijd lijkt het signaal van een oplopende goudprijs een voorbode te zijn van een nieuwe wereldmunt. Ook daar hebben we het hier al eens eerder over gehad. We vallen in herhaling :-)

  geplaatst op
 • Jaap, nog eens wat. Wat vind jij? Is er een parallel te trekken tussen de prestaties van de economieën in het Westen en de prestaties van voetbalteams uit het Westen? Hoe is het mogelijk dat een land als Nieuw Zeeland, met slechts 25 BETAALDE PROFS, kan gelijk spelen tegen Italië?

  geplaatst op
 • @Arnoud:
  1. Niet betalen is kennelijk een incentive. Ook erg TweePuntNul trouwens en wordt door de crisis nog populairder ;-)
  2. Voetbal als spelletje is voor de moderne mens niet meer moeilijk genoeg.
  3. Conditie en common sense, oftewel "mens sana in corpore sano" is genoeg, dat wisten de Romeinen al. En de Grieken. En de Feniciërs. En de Egyptenaren. En de Chinezen.

  Dit had van mij inderdaad duizend malen breder mogen worden uitgemeten in de pers dan een knuffelrondje PaarsPlus.

  geplaatst op
 • Brits Emergeny Budget bekend:
  • VAT to rise to 20% from January 2011
  • Higher CGT rate of 28% from midnight
  • Public sector pay frozen for two years
  • £2bn a year levy on bank balance sheets
  • Child benefit frozen for three years
  • Budget will damage recovery, says Harman
  Zie: http://www.guardian.co.uk/uk/2010/jun/22/budget-2010-key-points

  geplaatst op
 • CPB presenteert 'The Netherlands of 2040', zie: http://www.nl2040.nl/

  geplaatst op
 • Één op de zes Europeanen heeft voortdurend moeite om de gewone huishoudelijke rekeningen te betalen, zo is te lezen op nu.nl. Twintig procent van de Europanen heeft moeite met het afbetalen van de rekeningen en het afbetalen van de kredieten.

  Doordat vele Europanen zich zorgen maken over hun financiële situatie, waarbij ze ervan uitgaan dat het over de afgelopen periode eerder moeilijker is geworden om rond te komen dan dat men vindt dat de financiële situatie is verbeterd, lijkt een tweede dip voor de hand te liggen omdat het consumentenvertrouwen afbrokkelt en daarmee vermoedelijk ook de consumentenbestedingen verder zullen dalen.

  Zoals we hier in deze rubriek wel vaker hebben vastgesteld, zullen we door de hele zure appel heen moeten bijten. Het is niet anders. Het kan in mijn optiek pas weer goed komen met de economie als we in staat zijn om de schulden af te bouwen en in staat zijn om voldoende te sparen voor duurzame consumentengoederen. Omdat we te lang op krediet hebben geleefd zal de economie niet zo snel herstellen. Hoe langer iets de tijd heeft gekregen om scheef te groeien, hoe langer het duurt om weer in evenwicht te komen.

  Door de recente ontwikkelingen en het vooruitzicht dat veel landen hun begrotingstekort zullen moeten aanpakken, zal het voor veel Europanen moeilijk worden om het lijf gezond te houden. Vet eten, zoals chips, is vaak goedkoper dan fruit. Het zal een nog grotere opgave worden (voor de werkende ‘armen’) om nog een beetje optimistisch te blijven of de geest in een blakende gezondheidstoestand te houden. Ik vermoed dat het psychisch welbevinden, bijvoorbeeld als gevolg van slapeloosheid, als eerste zal lijden onder de financiële zorgen en voor de meesten pas daarna het lichaam.

  Degenen die nog wel ruimte hebben om hun financiële situatie onder de loep te nemen en speelruimte hebben om te consuminderen kunnen ervoor kiezen om niet af te wachten totdat het lot hen treft, maar kunnen ook een bewuste keuze maken en een begin maken met het aflossen van kredieten of meer te gaan sparen. Hiermee neem je het heft in handen, wat de psychische gesteldheid in de meeste mensen die zich in een normale situatie bevinden goed zal doen. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal voor degenen die werkloos worden of het huis onverhoopt verkocht moet worden als gevolg van een scheiding!

  Zie: http://www.nu.nl/economie/2275417/meer-mensen-hebben-moeite-rond-komen.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.