SiteSuggest (1): Noordelijk Informatie Netwerk

7 juni 2010, 09:40

Een nieuwe rubriek over nieuwe websites. We kennen allemaal de ReclameReview van David Brinks (@davidbrinks), Economisch Weerbericht van Jaap Bloem (@jaapbloem) en Arnoud Rademaker, Viral Friday en de SlideshareReview van Wichert van Engelen. In deze nieuwe rubriek SiteSuggest bespreek ik zo nu en dan een nieuwe website, of een website die in een nieuw jasje is gestoken. Een aantal zaken zullen besproken worden, zoals de eerste indruk, gebruiksvriendelijkheid, de vindbaarheid, algemene uitstraling en de houdbaarheid. Een beetje een review, maar ook gewoon informeren. De criteria voor de selectie van deze websites zijn: ze moeten iets met (online) marketing te maken hebben of het moet van een bekend merk zijn en de site moet een gemiddeld tot hoog “je moet deze site even bekijken”-gehalte hebben. In deze eerste SiteSuggest bespreken we de nieuwe website van het Noordelijk Informatie Netwerk.

Het Noordelijk Informatie Netwerk is een netwerk voor eenieder die onderneemt in de noordelijke regionen van ons land. Dit is voortgekomen uit het Amsterdam Informatie Netwerk en gestart in 2006. Een erg populair netwerk onder noorderlingen, ook op LinkedIn. Ze hebben de site ergens op of rond 13 mei 2010 gepubliceerd, zo verneem ik via Google. De site is ontwikkeld door Vincis. De vorige site was ontwikkeld door Arrix Optimus. Tot zover de feitjes, wat vinden we ervan?

Oude site:

Nieuwe site:

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van deze website was eigenlijk “goh, leuk!”. Veel kleurgebruik in de pagina’s, maar niet storend, afbeeldingen die een sfeer oproepen en redelijk modern. Ook al zijn ronde hoeken niet helemaal meer 2010, ze staan erg leuk. Eerste indruk qua inhoud was iets minder goed. Er staat op de homepage heel summier wat nieuws, maar verder moet je eigenlijk al weten wat NIN is voordat je op de site komt. Niet handig eigenlijk. Opvallend zijn de sociale icoontjes rechtsboven. Dat geeft wel aan dat het NIN graag contact zoekt met de doelgroep.

Gebruiksvriendelijkheid

De website is overzichtelijk. Er is een zoekveld rechtsboven en het menu is duidelijk te onderscheiden. De uitklapmenu’s zorgen ervoor dat ook onderliggende pagina’s goed bereikbaar zijn. Verder is direct te zien welke activiteiten er nog komen, en welke er geweest zijn. Het logo is klikbaar en verwijst naar de homepage, maar op de homepage zelf is dit logo niet klikbaar. Dat riekt naar een webbouwer die usability aardig onder de knie heeft. Behalve dat het vergroten van letters of laten oplezen van teksten wel ontbreekt. Maar ja, over de belangrijkheid daarvan valt te twisten.

Vindbaarheid

Ik ben blij met de broncode. Die is heel netjes opgebouwd en bevat geen onnodig commentaar en geen onnodig javascript en andere code. Daar houdt dan eigenlijk wel bij op, want de titels van de pagina’s zijn niet ingericht voor SEO en de meta-descriptions zijn ook leeg. Verder zijn de url’s niet vriendelijk, dus ook daar valt geen eer op te behalen. De site is wel aardig goed geindexeerd met 400 pagina’s en scoort zelfs op de afkorting NIN een 4e plaats tussen het afkortingengeweld op Google. Wel is te zien aan de door Google zelf gegenereerde meta-descriptions dat ook de hoeveelheid tekst op de pagina’s nog wel beter kan (meer is in dit geval beter).

Inhoud

Inhoudelijk vind ik de website niet bijzonder sterk. Er staan wat feitjes over de historie, contactmogelijkheden, activiteiten, nieuws, maar vooral veel links naar netwerkpartners. Beetje karig vind ik. Ik mis op de homepage een verhaaltje over het doel van het NIN en waarom het er is en vooral: waarom moet ik daar deelnemer van worden? Ik mis ook iets over de kosten: kost het mij iets om deelnemer te zijn van het netwerk? Kortom: de site mag qua informatievoorziening wel wat uitgebreider.

Houdbaarheid

Vanwege de ronde hoeken moet de website waarschijnlijk over een tijdje weer herzien worden. Ook mist de website veel activiteit. Een weblog is er niet, alsmede de mogelijkheid om te interacteren met anderen. De site biedt puur informatie en de mogelijkheid om je aan te melden als NIN-deelnemer. Ik vermoed dat binnen een jaar de website weer iets nieuws moet doen om de doelgroep te blijven aanspreken. Het geeft met deze website de indruk dat alle leuke dingen op LinkedIn gebeuren. Als dat zo is, dan zou het gebeuren op LinkedIn veel prominenter aanwezig moeten zijn op deze website, om de link duidelijk te leggen. Los daarvan worden de voordelen van het deelnemer worden niet heel duidelijk gemaakt met deze website. Wat voor unieks biedt het NIN bovenop bestaande netwerkmogelijkheden?

Eindoordeel

Mooie site, redelijk gebruiksvriendelijk, redelijk vindbaar, maar over het geheel: niet echt heel bijzonder. Voor een site gemaakt in 2010 missen er te veel zaken waar wel aandacht aan besteed had moeten worden in mijn beleving. Maar goed, nieuwe website dus, van het NIN, lid worden schijnt leuk te zijn, dus kijk sowieso even als je in het Noorden des lands woont!

Heb je ook onlangs een nieuwe site gespot en wil je dat ik daar mijn (kritische) blik even overheen laat gaan? Stuur dan even een tweet (@insperide of @anneliesje) of {encode=”info@anneliesje.nl” title=”mail even”}. Ook zijn we natuurlijk benieuwd naar wat jullie vinden van de opzet van de rubriek: feedback is welkom.

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

5 Reacties

  Martin

  Hoi Annelies, Ik vind je review leuk geschreven, maar je commentaar behoorlijk mild voor een site die technisch zwak tot matig is en grafisch weinig te bieden heeft.


  7 juni 2010 om 10:17
  Annelies Verhelst

  Hi Martin, dank voor het compliment. Het is niet de bedoeling dat ik hier websites of de makers ervan volledig ga afkraken natuurlijk. Ik probeer ze te wijzen om mankementen, maar ik ga niet een uitgebreide analyse van een website neerzetten, daarvoor moeten ze maar iemand inhuren ;-). Overigens: als ik een keer een slechte dag heb, kan het zomaar gebeuren dat mijn kritiek wat minder mild is ;-).

  Als je zelf nog nieuwe sites hebt gespot…laat het me dan ook even weten!


  7 juni 2010 om 10:26
  JaapBloem

  Welkom Annelies, in het vaste rubriekenkamp. Waardevolle aanvulling, dunkt me.


  7 juni 2010 om 10:53
  Charla

  This is directed to obama supporters– hardly no one conceals the truth. If anything is concealed, it's probably a LIE !!! This is so logical, that it is funny.Since obama has concealed eveytrhing— that can only mean that everything is a LIE !!! Now , this is what baffles me. How can anyone support a LIAR ???If you are getting power or money then that's a reason — like congress. But, ifYou are getting nothing– then, what is your reason? STUPIDITY ?????????


  12 juli 2016 om 06:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!