Nieuw Nederlands elftal-tenue en Nike-schoeisel

7 juni 2010, 04:24

Elke week hier opmerkelijke innovaties, start-ups en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week: een nieuw Nederlands elftal-shirt, een sociaal netwerk zonder internet, een chirurgengame en nieuwe Nike-sneakers. Het mobiele internet wordt door steeds meer mensen gebruikt, alleen is het niet overal beschikbaar. Soms door netwerkproblemen, soms door een gebrek aan WiFi-hotspots. Dat betekent dat gebruikers niet kunnen inloggen op sociale netwerken als Facebook en Hyves. Nokia ontwikkelt nu echter een mobiel sociaal netwerk, dat geen internetconnectie vereist. Gebruikers die in elkaars nabijheid verkeren, kunnen dankzij een ad hoc WiFi-technologie chatten en foto’s en muziek uitwisselen.

Chirurgengame

In de gamewereld is Nintendo’s gameconsole Wii niet meer weg te denken. Maar voor sommige doelgroepen waren er nog weinig interessante spellen voor ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor chirurgen: de Leeuwardse start-up Grendel Games meent dat de huidige simulatiespellen, die operaties nabootsen, te saai zijn voor aspirant internisten. De serious game-developer ontwikkelt daarom een Wii- en Playstation 3-spel, dat zowel leerzaam als vermakelijk is. Ingrediënten zijn een gekke professor, monsters, robots en een meisje.

Griep

Ook een medische innovatie van Nederlandse bodem komt van industrieel designer Jan van der Asdonk: hij wilde een methode ontwikkelen en ontwerpen, die mensen snel in staat stelt om te controleren of ze griep onder de leden hebben. Resultaat is de FluDOC, een klein apparaat waarin speeksel en een capsule gestopt kunnen worden. De capsule bevat bio-luminescente bacteriën, die achter glas als een groene gloed zichtbaar zijn, maar binnen een kwartier gedood worden als ze in contact komen met het griepvirus.

Shirt

Ander nieuw ‘Dutch design’ is gericht op het aanstaande WK Voetbal. Bas van de Poel en Daan van Dam, studenten van de Rotterdamse Willem de Kooning-academie, hebben een voetbalshirt ontworpen waarmee supporters kunnen juichen namens de spelers op het veld. Want als spelers van de scheidsrechter hun shirt niet mogen uittrekken, dan doen ‘wij’ het maar.

Nike-sneakers

Minstens zo mooie mode komt van creatieven in Groot-Britannië: hen werd gevraagd om nieuwe Nike-schoenen te ontwerpen, met sport als inspiratiebron. Resultaat is Nike78, een verzameling van 78 zeer origineel vormgegeven sneakers.

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!