Video in GMail: De implicaties voor e-mail marketing

Video in GMail: De implicaties voor e-mail marketing

Sinds kort staat de functionaliteit voor het automatisch tonen van een YouTube video-preview standaard aan in GMail. Voorheen was dit nog een functie die de gebruiker zelf apart in GMail Labs aan moest zetten, dat is nu niet meer nodig. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat GMail in een e-mail detecteert of er een link naar een YouTube-video in staat: zo ja, dan wordt onder de e-mail zelf een kleine preview van de video (of meerdere video’s) getoond. Met een klik op de knop zal de video dan gaan afspelen in de originele resolutie inclusief geluid. Hiervoor zijn in de e-mail zelf verder geen speciale codes nodig: het is voldoende om een link naar een YouTube-video in de e-mail te hebben staan om de video-preview te activeren.

De implicaties voor e-mail marketing kúnnen groot zijn: het is voor het eerst dat in een e-mailclient video’s direct afgespeeld kunnen worden. Dit is weliswaar dan wel buiten de e-mail zelf, maar met een klik op de knop een video afspelen betekent veel gebruiksgemak. Het lijkt in eerste instantie een zeer mooie functionaliteit, hoewel die voor e-mailmarketeers niet altijd even goed van toepassing zal zijn.

Allereerst is het zo dat de video-preview onderaan de e-mail komt te staan: de link wordt dus niet in of naast de ontvangen e-mail geactiveerd maar helemaal onderaan buiten de eigenlijke e-mail. Daarnaast zullen niet alle mensen met een @gmail.com-adres de web-interface van GMail gebruiken: er zijn genoeg mensen die hun e-mail in aparte e-mailprogramma’s ontvangen zoals Outlook, Thunderbird of Mac Mail. In dat geval zal de video-preview van GMail niet werken en zullen deze ontvangers de e-mail ‘normaal’ zien.

De vormen van een YouTube-link die ervoor zorgen dat de preview wordt geactiveerd in GMail zijn de volgende:

- Simpelweg een YouTube-url als kale tekst invoegen in de e-mail:

http://www.youtube.com/watch?v=t5g79qeBiDg (gebruikte links als voorbeeld: een video van ons eigen MailPlus, voor wie dat leuk vindt)

- De YouTube-url achter de url als tekst in een link:

http://www.youtube.com/watch?v=t5g79qeBiDg (idem)

Een nadeel aan de preview is verder dat trackable links naar YouTube-video’s niet de preview zullen aanroepen: deze worden als normale link behandeld. Indien je tracking op links toepast zal de preview in GMail dus niet gebeuren. Verder zal segmentatie op een domein als gmail.com voor het verzenden van een video-specifieke e-mail niet per se de oplossing zijn: zoals eerder genoemd gebruikt niet iedereen de webclient van GMail zelf: het nut van segmentatie gaat op dat moment al verloren.

Deze nieuwe ontwikkeling kan ervoor gaan zorgen dat ook bedrijven als Microsoft de functionaliteit van bijvoorbeeld Hotmail en Outlook onder de loep gaan nemen om te kijken of dit daar ook in te implementeren is om niet achter te blijven bij GMail’s functionaliteit. Voor nu zullen de implicaties meevallen doordat er teveel onzekere factoren zitten in de ontvangst van de e-mail door GMail-gebruikers, maar als dergelijke functionaliteit in de toekomst gemeengoed wordt breken er nieuwe tijden aan voor de manier waarop e-mail marketing bedreven kan worden.

Verder lezen


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Leuke feature idd, gebruik hem al een tijdje in Labs. Of het écht een hele grote invloed heeft op e-mail marketing weet ik niet

  geplaatst op
 • Eindelijk! Dit word interessant voor e-mail marketing.

  geplaatst op
 • Mooie ontwikkeling. Ik hoop dat dit Miscrosoft aan het denken zet.

  geplaatst op
 • Ruben: dat zal voorlopig nog meevallen inderdaad, door de beperkte groep van ontvangers die hiermee in aanraking komt. Wat Wendy echter terecht zegt: ik hoop dat dit een aanjager is voor andere mail-aanbieders zoals Microsoft om ook in bv Hotmail en/of Outlook te gaan implementeren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.