Economisch weerbericht (75): Hete aardappels op weg naar 9 juni

19 maart 2010, 09:27

Het is maar stil aan het politieke front. Kennelijk hebben in de lentekeeltjes de Haagse krieltjes plaats gemaakt voor hete. Het echte antwoord is, dat de verkiezingsprogramma’s nog niet klaar zijn: nog lang niet! Met nog zo’n 80 dagen te gaan zien we veel standpunten maar geen programma’s. Tachtig lijkt het toverwoord. Terug naar de jaren ’80 zegt Coen Teulings van het CPB. Da’s een mooi vooruitzicht. Het waren ook de jaren dat de familie er nog was. Vandaar misschien het vertrek van Eurlings en Bos. Het zij ze gegund, want de politiek en het debat eromheen is extreem verhard. Neem nou zo’n Komrij. Deze week merkte deze dichter des vaderlands op, dat politiek en nageslacht niet te verenigen zijn, met als klapper de vraag of we Hitler wel eens luiers hadden zien verschonen?

Zonder macht

Daar hebben we dus die 80 weer. Pas in 2013, 80 jaar nadat Adolf aan de macht kwam, zijn we weer een beetje uit de crisis weg. Dat wordt dus een Pyrrus-overwinning voor wie er straks besturen gaat. Nog zo’n reden waarom het stil is in Den Haag. Eerst maar eens de raden in Almere en Dan Haag afwachten. Misschien heeft u het zich nooit zo gerealiseerd, maar bestuursvorming zijn eigenlijk de echte verkiezingen. Electoraal gewin is leuk, maar zonder macht ben je nergens. We straks een macht die 29 miljard mag bezuinigen. Opeens horen we hier niemand meer “Change we can believe in” roepen. Vindt u het gek? Niemand weet namelijk wat ons nog meer te wachten staat.

Hygiënisch

Dat blijkt ook uit de Twitter-actie van onze demissionaire lands-CFO De Jager. Met al zijn fijne temperaturen is Griekenland het topje van de ijsberg. Eerst de banken, nu de landen. Daar gaat je economie. Geen wonder dat Barosso het IMF buiten de deur wil houden. In de Europese keuken gaat het er namelijk niet zo hygiënisch aan toe.

We moeten nog een lange maand wachten: op 25 april beslist de PvdA namelijk formeel over Cohen. Dan, met prachtig mooi weer, barst de verkiezingsstrijd pas echt los. Dan ook hebben we weer een beleving bij de opwarming van de aarde en wordt het energieplan van deze week weer relevant, waarin staat dat we in 2050 van alle fossiele brandstoffen af moeten zijn. A propos hete aardappels. De komende maand zullen we nog vaak meemaken dat er weggedraaid wordt van de brij. Zoals gisteren van de kilometerheffing.

Bijgesteld referentiekader

Maar goed, hoe het verder gaat, wilt u natuurlijk weten. Simpel: we laten ons stemgedrag beïnvloeden door vooral recente situationele omstandigheden en door de beloning die we ons in het vooruitzicht stellen als we besluiten om op partijen te stemmen die op dezelfde weg willen doorgaan of juist op partijen die het roer willen omgooien. Omdat we ons voortdurend laten leiden door een bijgesteld referentiekader en tevens continu op zoek zijn naar verbetering, blijven we open staan voor veranderingen. We draaien eigenlijk net zo lang tot ons gedrag het succes van de oorspronkelijk ingeslagen weg volledig heeft uitgemolken. Op dat moment steken gevoelens van onvrede de kop op en staan we open voor een nieuwe richting of extremere maatregelen.

In de politiek, en niet alleen alleen daar, slingert de pendule heen en weer van links naar rechts en van rechts naar links. De richting van de slingerbeweging verandert op het moment dat we te ver zijn doorgeslagen, dreigen vast te lopen, of zelfs al schade hebben opgelopen.

Rechts en links

Rechtse partijen zullen terecht aandacht vragen voor een vrije marktwerking, voor globalisering, voor het afbreken van verstikkende regels voor het bedrijfsleven, voor meer winst willen maken zodat er weer geïnvesteerd kan worden. Ze bepleiten minder belasting en vragen om meer concurrentie in de gezondheidszorg en bij nutsbedrijven als blijkt dat ondernemers als gevolg van alle regulerende maatregelen niet meer toekomen aan ondernemen. Linkse partijen zullen terecht aandacht vragen voor een grotere rechtszekerheid en bescherming van de arbeidsmarkt als blijkt dat na een periode van deregulering alle aandacht is uitgegaan naar vrije marktwerking en naar globalisering, terwijl de concurrentie zelfs in de gezondheidszorg en bij nutsbedrijven te ver is doorgeslagen waardoor de dienstverlening afkalft en bedrijven alleen maar oog lijken te hebben voor winstmaximalisatie.

Drijfijs

Wat hete aardappels betreft: de politiek is drijfijs zonder weersverwachting. Nieuwe stormpjes van allerlei aard steken zo maar de kop op. Op 9 juni zullen we ten minste weten welke richting u heeft gekozen. Maar of we daar ook heengaan, blijft onzeker. De komende 80 dagen kunt u misschien het beste maar een negentiende-eeuws reisje om de wereld maken.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

11 Reacties

    JaapBloem

    Hete aardappels op weg naar 9 juni is het eerste EW in een reeks van 12 naar de Tweede Kamer-verkiezingen toe. Allemaal worden ze in eendrachtige samenwerking geschreven door Arnoud Rademaker en mij. Helaas schijnen we niet samen als auteurs te kunnen worden genoemd. Jammer!

    Hoor trouwens net van Marja Ruigrok het volgende: “Bij persconferentie D66 in stadhuis, oneens met benoeming waarnemend burgemeester @LodewijkA. D66 stapt uit mogelijke coalitie.”

    Interesting: waar Twitter al niet goed voor is 😉


    19 maart 2010 om 11:21
    Arnoud Rademaker

    Is het eerste bommetje alweer gelegd? Na de verkiezingen behoort een breed gedragen linkse regering met de SP, GroenLinks, PVDA en D66 tot de mogelijkheden? Voordat je het weet groeit het Amsterdamse gedoe over de tijdelijke vervanging van de onlangs vertrokken burgervader uit tot Haags gedoe. Als Pechtold en Cohen in staat zijn om het (Veen)brandje te blussen kunnen zij aan het volk laten zien dat zij klaar zijn voor het staatsmanschap.

    Het is de vraag of zij boven hun eigen politieke partij willen uitstijgen.


    19 maart 2010 om 12:43
    Arnoud Rademaker

    Wat zou er gebeuren als we alle politieke partijen, samen met het papiergeld door de papierversnipperaar heen halen? Als zelfs dierenliefhebbers, BNN en pedofielen een partij kunnen oprichten, wordt het dan niet eens tijd voor een ‘Partij van het boerenverstand?’ Jammer dat de inschrijfperiode voorbij is. Ik voorzie dat zij een coalitie zouden kunnen vormen met de nog op te richten volgende partijd: ‘Partij voor weldenkende mensen! Alweer helaas, deze partijen kunnen vanwege de versnippering in het politieke landschap alleen maar aan de macht komen als de partij ‘Wij gunnen u het licht in de ogen’ nog wordt opgericht. Rest mij u allen (politiek bewust of niet) nog een goed weekend toe te wensen.


    19 maart 2010 om 13:54
    Arnoud Rademaker

    Wat zou er gebeuren als we alle politieke partijen, samen met het papiergeld door de papierversnipperaar heen halen? Als zelfs dierenliefhebbers, BNN en pedofielen een partij kunnen oprichten, wordt het dan niet eens tijd voor een ‘Partij van het boerenverstand?’ Jammer dat de inschrijfperiode voorbij is. Ik voorzie dat zij een coalitie zouden kunnen vormen met de nog op te richten volgende partijd: ‘Partij voor weldenkende mensen! Alweer helaas, deze partijen kunnen vanwege de versnippering in het politieke landschap alleen maar aan de macht komen als de partij ‘Wij gunnen u het licht in de ogen’ nog wordt opgericht. Rest mij u allen (politiek bewust of niet) nog een goed weekend toe te wensen.


    19 maart 2010 om 13:54
    JaapBloem

    Hete aardappel die we snel moeten inkoppen is elektronische gezondheidszorg. Daarover blogt onze nieuwe Digitale Agenda-EU-commissaris Neelie Kroes het volgende: “Our finances demand it. Our citizens expect it. The technology is ripe”.


    21 maart 2010 om 08:56
    Arnoud Rademaker

    Navelstaren of contextualiseren? Welke leidraad zal bepalend zijn bij het opstellen van partijprogramma’s? Zal men recente gebeurtenissen als uitgangspunt nemen, of zal men in staat zijn om met enig historisch besef te kijken naar nieuwe plannen en deze plannen zodanig in onze samenleving kunnen inbedden dat daarmee daadwerkelijk betekenis wordt gegeven aan ons verleden en terwijl we ook nog eens rekening houden met veranderende omstandigheden buiten onze landsgrenzen.

    In Buitenhof werd onder andere de hypotheekrenteaftrek aan de orde gesteld. Er moet wat veranderd worden, dat staat volgens D66 en GroenLinks vast. Volgens hen zijn er miljarden te halen. Gaat men navelstaren en zoekt men uitsluitend naar een goudmijn of realiseert men zich dat de hypotheekrenteaftrek in de loop van tientallen jaren is gestimuleerd door de overheid en was bedoeld om het eigen woningbezit te bevorderen? Overigens kunnen we ons ook afvragen waarom we met het grootste gemak onze verworvenheden moeten inleveren, terwijl we ogenschijnlijk achtloos moeten meebetalen aan het oplossen van een Grieks, en vermoedelijk een Spaans en Portugees drama.

    Meer over contexualiseren:

    http://www.vanderkaap.org/histoforum/2009/historischdenken.html


    21 maart 2010 om 11:40
    Arnoud Rademaker

    Navelstaren of contextualiseren? Welke leidraad zal bepalend zijn bij het opstellen van partijprogramma’s? Zal men recente gebeurtenissen als uitgangspunt nemen, of zal men in staat zijn om met enig historisch besef te kijken naar nieuwe plannen en deze plannen zodanig in onze samenleving kunnen inbedden dat daarmee daadwerkelijk betekenis wordt gegeven aan ons verleden en terwijl we ook nog eens rekening houden met veranderende omstandigheden buiten onze landsgrenzen.

    In Buitenhof werd onder andere de hypotheekrenteaftrek aan de orde gesteld. Er moet wat veranderd worden, dat staat volgens D66 en GroenLinks vast. Volgens hen zijn er miljarden te halen. Gaat men navelstaren en zoekt men uitsluitend naar een goudmijn of realiseert men zich dat de hypotheekrenteaftrek in de loop van tientallen jaren is gestimuleerd door de overheid en was bedoeld om het eigen woningbezit te bevorderen? Overigens kunnen we ons ook afvragen waarom we met het grootste gemak onze verworvenheden moeten inleveren, terwijl we ogenschijnlijk achtloos moeten meebetalen aan het oplossen van een Grieks, en vermoedelijk een Spaans en Portugees drama.

    Meer over contexualiseren:

    http://www.vanderkaap.org/histoforum/2009/historischdenken.html


    21 maart 2010 om 11:40
    Arnoud Rademaker

    P.S: Sinds dit weekend wordt elke bijdrage twee keer gepubliceerd.


    21 maart 2010 om 11:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!