Wat zijn de belangrijkste momenten in de Nederlandse internet geschiedenis?

Wat zijn de belangrijkste momenten in de Nederlandse internet geschiedenis?

In juni 2010 worden voor de veertiende keer in New York de jaarlijkse Webby Awards uitgereikt in meer dan honderd categorieën. Niet alleen wordt er binnenkort bekend gemaakt wie er aan de haal gaat met een prestigieuze Webby Award en People’s Voice Award, ook komen we te weten welk moment wordt verkozen als belangrijkste mijlpaal in tien jaar internetgeschiedenis. De organisatie nomineerde hiervoor in november 2009 de tien markantste internetgebeurtenissen van het afgelopen decennium. Van de lancering van Wikipedia in 2001 tot de online presidentscampagne van Barack Obama in 2009.

Op globaal niveau weet eenieder makkelijk nog een tiental voorbeelden te noemen, die internet geschiedenis hebben geschreven. Maar hoe zit het eigenlijk met de belangrijkste internet momenten in Nederland van de afgelopen tien jaar of verder terug in de tijd. Anders gezegd: hoe ziet de internet canon van Nederland eruit? NRC Next deed in 2006 al een voorzet. En ook Mark de Bruin.

Ongetwijfeld schieten er nu meteen diverse gedenkwaardige momenten in ieders gedachten: De eerste .nl domeinnaam in 1986, de oprichting van de SIDN in 1996, de ondergang van World Online in 2000, de start van Funda.nl in 2001, ilse.nl, die verliest van Google in 2002, de oprichting van Geenstijl.nl in 2003, de lancering van Hyves en de overname van Marktplaats.nl door eBay in 2004, de ontdekking van Esmee Denters op YouTube in 2006, het vallen van het doek voor Talpa/PCM’s Skoeps in 2008 en de Schiphol vliegtuigcrash via Twitter in 2009.

Welk belangrijk internet moment in Nederland mag er volgens jou niet ontbreken in het overzicht van de Nederlandse historie van het internet? Zie ook concept Canon Nederlands internet in Google Spreadsheet (door iedereen te editen zonder inloggen) of bekijk overzicht hier op Marketingfacts.

Een overzicht: (suggesties? Voeg hier toe)


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • de start van nu.nl in 1999

  geplaatst op
 • De komst van gratis internet in '99 door wish.nl

  geplaatst op
 • Ook al is het een Amerikaans product moet de iPhone hier ook wel tussen. Bij de officiele start in 2008 van de iPhone 3Gs kwam het mobiele internet van de grond

  geplaatst op
 • Mijn eerste inbelverbinding bij de VPRO en DDS.

  geplaatst op
 • Deze lijst doet mij denken aan de tweede wereldoorlog in de Amerikaanse geschiedschrijving. Die begint niet in september 1939 maar in december 1941. De tijdslijn begint hier te lopen in 2000 op het moment dat SIDN al vier jaar bestond.

  Ik heb, toen ik studeerde, rond 1994 de overgang meegemaakt van Gopher (text based internet) naar Mosaic, de voorloper van Netscape. Op dat moment zaten er alleen een paar Nederlandse universiteiten met een website op internet. Surfnet bracht een tijdschrift uit waarin steeds de nieuwe websites werden genoemd. (Zou je nu eens moeten proberen). Alle Europese websites pasten op één webpagina.

  Ik zou dus in elk geval zeggen de oprichting van Surfnet (1988) en SIDN (1996).

  geplaatst op
 • Hi Paul,

  deze posting op Marketingfacts onlangs komt al een heel eind in de richting denk ik:

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20091204_2000-2009_tien_jaar_internet_ranglijsten/

  geplaatst op
 • @Niels Dank voor je comment. Ik ben gemakshalve uitgegaan van het afgelopen decennium refererend naar de Webby Awards & 10 jaar internet geschiedenis. Ik ben een canon concept gestart die door iedereen te editen is. Daar heb ik ook SIDN en Surfnet in meegenomen. Je bent welkom om andere toevoegingen te doen.

  geplaatst op
 • Ik denk dat de verkoop van V3 (come.to en go.to domeinnamen) ook een plaatjes hierin behoort te krijgen. Net als de oprichting van bellen.com, waarmee Ben Woldring liet zien dat leeftijd niet per sé van belang is bij online succes.

  Misschien echter nog wel het meest belangrijke nieuws van Nederlandse bodem, maar goed bewaard geheim, is dat Cassa Rosso (Amsterdamse erotische theater) als één van de eerste live ging streamen (zeg met een 33k6 modem dus 1 plaatje per minuut). Dat was nog ergens eind jaren '90. Die hebben later de credit card maatschappijen in Nederland overtuigd internet betalingen te accepteren omdat de bandbreedte rekening veel te hoog werd het gratis te doen. Daarmee is online adult entertainment geboren en Nederland liep daarmee toen behoorlijk voorop.

  geplaatst op
 • @ Mark de Bruin: Wanneer is 9292ov.nl van start gegaan?

  geplaatst op
 • @Hermaniak dan ken je vast ook 12move, TMFweb, Het Net en Zonnet nog wel ;-)

  geplaatst op
 • Op Bol.com zijn twee boeken te vinden over de internet geschiedenis in Nederland tot 2000: Internet Pioniers en Gekte.

  geplaatst op
 • @paul: Dank voor de link. ovr.nl/9292ov.nl startte in 1998: http://www.9292ov.nl/9292ov107.asp

  Misschien nog wel interessanter: in 2000 heeft 9292ov.nl een blauwe maandag als de eerste NIET porno site een betaalmodel met Switchpoint uitgetest. Zijn tijd te ver vooruit en geen succes...

  geplaatst op
 • Wat wel grappig is dat er maar één naam van een persoon genoemd wordt in het lijstje als bijdrager aan het internet van Nederland..

  2007 Marco Derksen directeur IAB Nederland

  De Page, Brin, Jobs, etc. van Nederland?? Beetje jammer deze vorm van zelfverheerlijking hier op MF maar ook wel weer eentje die een glimlach tovert dus ik beschouw het als een toevalligheidje ;-).

  geplaatst op
 • @Andrei: had nog niet eens gezien dat ik in het lijstje stond ;-) Maar je hebt het lijstje wellicht te snel gelezen, er staan veel meer personen in het lijstje waaronder Igor Beuker, mijn voorganger bij het IAB, en Esmee Denters. Maar mee eens dat er meer personen in thuis horen. Kom maar op met je voorstel dus!

  Laat ik zelf beginnen:
  Francisco van Jole, Michiel Frackers, Maurice de Hond, Ben Tiggelaar en meer recent Jim Stolze die TED naar Nederland haalde, Boris en kornuiten die The Next Web hebben gelanceerd, de mensen achter Layar, Hyves en eBuddy.

  geplaatst op
 • @Marco: Het was ook meer als knipoog bedoeld en als je beter kijkt dan zie je ook dat de titel verwijst naar een gelijke titel van blogpost Marketing Facts. Het artikel gaat over de belangrijkste momenten maar een vervolgartikel over wie zijn de belangrijkste pioniers in de Nederlandse internet geschiedenis is duidelijk in de maak!

  Daarbij denk ik voornamelijk aan diegenen die internet toegankelijk hebben gemaakt voor de grote markt zoals de contentverzorgers (bloggers zoals Marketing Facts), de applicanten (o.a. Hyves) en de marketeers (o.a. SEM bureau's) maar ook de visionairs en investeerders.

  Kortom een grote en interessante groep ;-).

  geplaatst op
 • Geen idee meer wanneer het speelde, maar de rechtzaak die kranten.com won van PCM was toch ook een landmark moment?

  En de start van Cam@home misschien ook wel. Met 1 plaatje per minuut een inkijkje in het leven van Corrie en Rikkert :)

  geplaatst op
 • @Andrei Westerink Dank voor je kritische noot, iedereen kan het document editen en dingen toevoegen op http://bit.ly/canonNL

  Mijn idee van deze post is niet geweest om personen of bedrijven te verheerlijken, maar een discussie op gang te brengen en samen te werken aan de lijst. Overigens zijn er meerdere personen zeker van invloed geweest op het Nederlandse internet, die in de lijst staan maar niet bij naam worden genoemd zoals Start Planet Internet door Michiel Frackers, Start Tonie.net door Tonie van Ringelestijn en vele anderen!!. In de links staan deze personen overigens wel. Aangezien er bij het IAB meerdere personen zijn voor het succes ervan, probeerde ik met deze 'namen' era's aan te geven. Igor Beuker is 10 jaar lang verbonden geweest als voorzitter en directeur en heeft diverse bedrijven bij elkaar gebracht. Ook de inzet van Marco Derksen heeft geleid, dat meer bedrijven zich bij het IAB hebben gevoegd, in zijn nog korte termijn.

  Nogmaals het document is een start, iedereen is welkom om zijn input te geven en het document te editen. Hoe meer editors hoe objectiever de lijst wordt.

  geplaatst op
 • Ik vergeet nog een belangrijke, zeker op internationaal vlak:

  Letmestayforaday.com.

  Het was immers een Nederlander die als eerste zonder een cent uit te geven de wereld rond reisde, dankzij het internet :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.