Economisch weerbericht (65): Terug naar oude grenzen

Economisch weerbericht (65): Terug naar oude grenzen
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Job Cohen wil ze beroven van hun fancy gympen: de overvallers die de hoofdstad teisteren. Job is het beu: we moeten ze maar pakken waar ze het het meeste voelen. Echt een teken van recessie. Meer dan hun gympen hebben die sloebers ook niet.

De Japanse premier heeft als hoogste prioriteit om in zijn land een dubbele dip te voorkomen, maar alweer heeft de deflatie knalhard toegeslagen. Nog zo’n teken van recessie, deze eerste werkweek.

IJsland krijgt een referendum over Icesave. De 300.000 inwoners—200k minder dan de paupers van Parijs ten tijde van de Franse Revolutie—zijn niet bereid om op te draaien voor wat een Britse boef hun met een internetbank heeft geflikt. Recessie dus.

De Grieken rammelen om financiële hulp aan de poorten van de ECB. Die kunnen daar niet aan beginnen. Straks staat België op de stoep, en Italië. Nyenrode-hoogleraar René Tissen schreef het eind vorig jaar:

“In Amerika wordt momenteel overwogen om een schuldplafond in te stellen, maar dat zou in Europa onmiddellijk tot het faillissement van de aangesloten landen leiden. Ook Nederland. Feit is dat we niet langer over een maatstaf beschikken om de financiële gezondheid van een land te kunnen beoordelen.”

Deze week lees ik van hem het volgende:

“Kan het proces van economische neergang gestopt worden, als we niet tegelijkertijd accepteren dat we schoksgewijs (maar niet paniekerig) op een veel lager welvaartsniveau terecht zullen komen? Mijns inziens moeten we eerst terug naar af. Om dan de draad weer op te kunnen pikken.”

Zo klaar als een klontje is dat, en het kan ook makkelijk. In de economie is de volgende Kondratieff de rode draad van Ariadne, maar die hebben we nu nog even niet, want ze moet nog gesponnen worden.

Wat te doen? Minderen. Zo luidt de kop in de eerste editie van het huis-aan-huis-blad De Trompetter/Maas en Mijn. In zijn nieuwjaarstoespraak zei burgemeester Sjraar Cox dit:

“In de komende periode zal het debat vooral gaan over waar we moeten minderen. Tijd voor ferme keuzes dus. Geen prettige boodschap vlak voor de verkiezingen. Hierbij past een oproep aan alle politieke partijen om in de verkiezingstijd geen verwachtingen te wekken, die vanwege dit slechte financieel perspectief niet waargemaakt kunnen worden.”

Maak u op voor revolutie in uw achtertuin.  Helemaal aan de andere kant van het bestuurlijke spectrum wil de Europese Unie zo spoedig mogelijk economisch beleid kunnen afdwingen. Een sprong naar de economische Unie van een Verenigd Europa is dat. De financiële problemen van Oostenrijk belasten de Duitse economie. Heim ins Reich zou ik zeggen. België ons nieuwe Oost-Duitsland. Toch wel tof: krijgen we Henin en Clijsters erbij. Morgen een zinderende WTA-finale in Brisbane.

Maar serieus: Europa terug naar oude grenzen. Zit er in dit eindspel nog wat anders op?

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 24 reacties op dit artikel

 • Oude grenzen worden volgens de site van kritische beleggers mogelijk met de voet overtreden omdat er wordt gesuggereerd dat de koersen in Amerika worden gemanipuleerd. De grenzen van vrije koersvorming zou aan banden zijn gelegd.

  Het vorige decennium was er eentje van extremen. Kunnen we nog zo’n decennium verwachten? De rubriek ‘Economisch Weerbericht’ is in mijn ogen een wekelijkse rubriek waar actuele ontwikkelingen worden herkend en verkent. Hier vallen macro-economisch tendensen, bedrijfseconomisch ontwikkelingen, politieke ontwikkelingen en de invloed van het menselijke gedrag samen in een wekelijkse terugblik en het beschrijven van mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

  Overal doet iedereen zijn best om uit de crisis te komen. Vanaf de jaren zeventig, het moment waarop de dollar werd losgekoppeld van het goud, werden monetaire grenzen voortdurend opgerekt. De ruimte om geld bij te drukken werd vanaf dat moment steeds ruimer. Mij bekruipt het gevoel dat ondanks de wetenschap en een ruime historische ervaring we er niet in slagen om wezenlijk grip te krijgen op economische processen en gebeurteni

  geplaatst op
 • (Bij het plaatsen valt er een stuk tekst weg).

  Overal doet iedereen zijn best om uit de crisis te komen. Vanaf de jaren zeventig, het moment waarop de dollar werd losgekoppeld van het goud, werden monetaire grenzen voortdurend opgerekt. De ruimte om geld bij te drukken werd vanaf dat moment steeds ruimer. Mij bekruipt het gevoel dat ondanks de wetenschap en een ruime historische ervaring we er niet in slagen om wezenlijk grip te krijgen op economische processen en gebeurtenissen. Heeft de onzichtbare hand van Adam Smith dan een grotere invloed dan wenselijk is? Misschien verleggen we de grenzen zodanig, dat nieuwe problemen alleen met wederom grensverleggende maatregelen kunnen worden aangepakt.

  Zou het Kapitalisme vanzelf verdwijnen omdat teveel individuen te ver zijn doorgeschoten in hun zoektocht naar het eigen belang? Of, zal er zoals in deze rubriek al eerder is opgemerkt een ommekeer komen? Heeft Nietzsche gelijk als hij stelt dat ‘al het menselijke gedrag het resultaat is van ‘de wil tot macht’. Als we ons kapitalistische systeem willen koesteren en willen behouden, moeten we volgens mij een evenwicht vinden tussen het zoeken naar het eigen belang en het gemeenschappelijk belang. Om de algemene (wereldwijde) welvaart niet uit het oog te verliezen voor alle wereldburgers moeten we Adam’s ‘onzichtbare hand’ misschien wel herdefiniëren. Zo niet, dan liggen we misschien wel samen met het communisme op de schroothoop. Om de route naar de schroothoop te onderbreken zou het instellen van een schulpplafond een goed begin zijn. Maar kunnen bestuurders uit een ander vaatje tappen. Kunnen de huidige machthebbers dit wel aan?

  Terug naar de beurs. Als de koersen inderdaad worden gemanipuleerd, dan vindt men het klaarblijkelijk onwenselijk als er een koersdaling zou plaatsvinden. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken, bijvoorbeeld om het vertrouwen van consumenten en pensioengerechtigden in positieve zin te beïnvloeden.

  Het is onmogelijk om de koersen van aandelen tot in het oneindige op te stuwen. Op een gegeven moment is de rek er volledig uit. De koersen kunnen zo hoog staan dat daarmee de prijs van individuele aandelen wel erg uit de pas gaat loopt ten opzichte van historische waardebepalingen zoals de koers-winstverhouding en of het dividendrendement.


  Het manipuleren van koersen zal op lange termijn ongetwijfeld een negatief (neven)effect hebben op het vertrouwen op de toezichthouders, de politiek, de beleidsmakers. De IJslanders weten hier alles van. De verantwoordelijken schijnen, zo hoorde ik ergens op het nieuws of RTLZ, allang vertrokken te zijn, terwijl ze de bevolking berooid achterlaten.

  Contraire beleggers zullen het niet snel over het manipuleren van koersen hebben. Zij zullen berichten over koersmanipulatie beschouwen als een contrair signaal en dit meenemen in hun marktoordeel. Ze zullen zich bevestigd voelen in het feit dat de aandelenmarkt overspannen dreigt te raken. Het kan een signaal zijn van het feit dat vele beleggers vinden dat de koersstijging op zijn laatste benen loopt en dat men hiervan de schuld bij anderen legt omdat men het niet kan accepteren dat het slechte nieuws niet meer van invloed is op de koersen, de DOW slechts 25 procent onder zijn hoogtepunt staat terwijl de rest van de grote Westerse beurzen tussen de 50 à 90 procent zijn gedaald sinds het hoogtepunt. Contraire beleggers zullen verwachten dat de DOW binnenkort een top maakt en vervolgens weer zal dalen.

  Koersmanipulatie
  http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/amerika-manipuleert-beurskoersen/

  Adam Smith
  http://www.vkw.be/index.php/publicaties/tijdschrift-ondernemen/januari-2009/200-de-verdachte-hand-van-adam-smith

  De ontkoppeling van de dollar ten opzichte van het goud:
  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/38234978/items/24974731/

  geplaatst op
 • Jaap,

  Op http://www.welingelichtekringen.nl/euro-landen-in-raszuivere-schuldcrisis.html visualiseert men de actuele schuldenproblematiek van de eurolanden en noemt dit een ‘Raszuivere schuldencrisis’. Ik ben het wat dat betreft ook volledig eens met de tweede optie van René Tissen. Ik pleit wel voor een geleidelijke verlaging van het schuldenplafond ten aanzien van overheidsschulden, hypotheekschulden, doorlopende kredieten en roodstand op de bank. We willen toch ook niet in een ruileconomie verzanden?

  geplaatst op
 • Arnoud, het is een teken aan de wand dat de schuldenlasten van nationale staten al deze eerste week het nieuws gingen bepalen. De meesten houden zich vast aan positieve berichten: een meevallend werkeloosheidscijfer in Amerika, de goede positie van Duitsland in Azië, Meryll Lynch die de relatief goede economische vooruitzichten van Nederland bewierookt. Allemaal heel aardig, maar het welvaartspeil staat een heel stuk lager, de problemen bij de gemeenten gaan nu beginnen en de structurele problemen, daar kunnen we helemaal niets aan oplossen momenteel. Alom vindt creatieve destructie plaats en dat betekent: let's face the music and dance! Met heldenmoed en vol afgrijzen door de snijdende economische kou. Alle zogenaamde voordelen die her en der breed worden uitgemeten, zijn kosmetisch: goedkope mascara en rouge, die net zo snel uitloopt en vervaagt als ze worden opgebracht. Ik kijk naar EADS en zie dat die 1) de A400M-transporter niet meer kan betalen - dus krijgen ze extra belastinggeld. 2) ziet EADS de opdracht om 14 Galileo-satellieten te mogen maken voor de neus worden weggekaapt. 3) mag EADS-dochter Astrium geen raketten leveren voor Galileo, want met een Russische Sojoez kan het ook. Het zijn tekenen aan de wand voor hele grote Europese bedrijven. De auto-industrie idem dito. Om van het lijstje met waardevolste ondernemingen maar te zwijgen. Daar tuimelt Duitsland van plaats 2 naar nummer 6. Voeg daarbij de verwachting van de Bundesbank dat de Duitse banken minimaal 50 miljard moeten afschrijven en we zien alleen maar destructie, waar elke opbouw bij verbleekt. Als contrast het bericht dat de OECD groei ziet -- op de cijfers van november wel te verstaan. Aan onze kant van de Duitse grens wordt vooral de Twentse hoofdstad Enschede hard door de crisis getroffen.

  geplaatst op
 • WSJ over het Britse probleem: "Even as Britain recovers from recession, it faces one of the largest budget deficits in the world at more than 12.5% of gross domestic product. That's nearly twice the deficit level it faced during the last major economic crisis of the early 1990s. Paring it down will drain billions of pounds from the economy, as the government boosts taxes and squeezes spending at a time when British consumers face mountains of debt."

  geplaatst op
 • Jaap, de schuldpositie van Engeland is te bizar voor woorden. In mijn eerste reactie had ik het over Nixon die, vanwege de Vietnam Crisis, de dollar loskoppelde van het goud. Mensen doen hun best om elke nieuwe crisis op te lossen, maar het lijkt alleen maar erger te worden. Het zal nog jaren duren totdat economische processen weer zijn genormaliseerd omdat de ene extreme maatregel op de andere is opgestapeld met de bedoeling om alles weer op orde te krijgen. De echte oplossing begint met het accepteren dat er ook perioden zijn waarin het minder gaat. Zover zijn we nog niet.

  We hebben massa’s geld in de economie gestopt, en ja, nu kijken we tegen een berg met schulden aan. Steeds extremere maatregelen lijken nodig te zijn om de boel weer aan de praat te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat we normale economische principes allang overboord hebben gezet. Daarvoor in de plaats lijkt een monopoly economie te ontstaan. Dit alles gaat goed totdat er getornd gaat worden aan de macht van bijvoorbeeld Engeland en Amerika.

  Zodra China het niet meer wil hebben dat er op bepaalde delen van de wereld wordt gevochten, bijvoorbeeld om grondstoffen veilig te stellen, kunnen ze stoppen met de financiering van de begrotingstekorten van genoemde landen. Pas dan wordt duidelijk dat de crisis met schijnoplossingen wordt tegen gegaan. Maar ja, je zou maar in de schoenen staan van Obama. Wie hoor je nog over Bush praten. Die houdt wijselijk zijn mond.

  geplaatst op
 • China zeg je Arnoud. Check deze trotse lijst over 2009:

  - China snatches No 1 slot on economic fronts
  - China's firms surpass US rivals
  - China plays important role in fighting financial crisis
  - High-speed rail network set to take global lead
  - China leads the world in auto sales, production
  - Subway projects in 22 cities given go-ahead
  - Production begins on China's jumbo jet
  - China invests 20B yuan to reduce poverty
  - China ambitious in space mission
  - 'China speed' in clean energy business
  - China 2nd only to US in research: Report
  - Chinese farmers' per capita income hits $735
  - China launches 1st environment industry fund
  - China set to be largest exporter

  Vanweg de enorme omvang, ambitie en daadkracht zal China vanaf 2012 het topniveau in welvaart bepalen, is mijn inschatting.

  geplaatst op
 • Het idee is vaak dat China de volgende zeepbel wordt. Mij lijkt dat tegenwoordig oud-economisch denken. China heeft het helemaal in zich om een nieuw autarkisch systeem te vormen, de nieuwe Kondratieff naar zich toe te trekken en met het 21ste eeuwse Confucianisme een nieuwe redelijkheid en zo nodig glashard realisme in de wereld te brengen. De nieuwe Verlichting (Enlightenment 2.0) komt uit China.

  geplaatst op
 • Indrukwekkend Jaap. Het is een indrukwekkende opsomming geworden waar men terecht trots op kan zijn. Zie ook: http://www.welingelichtekringen.nl/china-komt-onderzoekt-en-overwint.html

  Ik kan me nog herinneren dat jaren geleden, toen ik nog geen grijze haren had, de krant melding maakte van het feit dat China toetrad tot de WTO. Slechts 3 tot 5 regeltjes werden er aan besteed. Meer niet. Niemand besteedde er aandacht aan. Ik had bij Robeco wat aandelen van hun Chinafonds gekocht, en helaas weer veel te vroeg verkocht :-), omdat ik net het boek van Paul Theroux ‘China per trein’ aan het lezen was. Niemand kon indertijd bevroeden welke impact dat land zou hebben op de wereldeconomie.

  Chinezen zijn een intelligent volk. In zijn boek las ik over veel indrukwekkende Chinese uitvindingen: - de eerste mechanische klok; - gietijzer; - de ijzeren ploeg; - de kruisboog;- zij hebben als eersten opgemerkt dat sneeuwvlokken zeshoekig zijn (onderzoek het dit weekend zelf :-) ); - de parasol; - de seismograaf; - lichtgevende verf; - het spinnewiel; - de passer; - porselein (hadden goede betrekkingen met Holland en tijdens problemen in op de scheepvaartroute is uiteindelijk het oudste beursbedrijf De Porceleijne Fles ontstaan); - de toverlantaarn; - de stinkbom; - de kettingpomp; - zij hebben als eersten de vlieger geconstrueerd; - de drukpers;- losse drukletters; - vervolgens het eerste gedrukte boek (moet je aanspreken ;-) ); - de eerste hangbrug; - de eerste brug met een gesegmenteerde boog; - de eerste speelkaarten; - zelfs de eerste Wiskey; - reels voor hengels; - de eerste kruiwagen; - experimenteerde als eerste met een parachute; - de eerste zeelieden die een roer gebruikten; - papiergeld; - het vuurwerk; - behangselpapier; - papieren producten die pas 1200 jaar later in het Westen werden nagemaakt en tot slot wil het eerste ontwerp van de stoommachine nog even benoemen.

  Kleed je morgen goed aan, mocht je toevallig het plan hebben om op een paar Chinese schaatsen een toertochtje maken.

  geplaatst op
 • Morgen eerst om 10 uur naar de damesfinale WTA Brisbane kijken. Kim tegen Justine, geweldig!

  geplaatst op
 • Gezien de enorme inspanningen om goede betrekkingen op te bouwen met landen waar men een overvloed heeft aan grondstoffen, zal het nog wel even duren voordat de Chinezen zichzelf kunnen bedruipen.

  Volgens mij zijn zij in staat om zichzelf razendsnel en zonder problemen aan te passen. Bovendien veroorzaken zij weinig integratieproblemen. Ze gaan gewoon hun eigen gang. Klagen wij wel eens over Chinezen? Ja, alleen in de jaren 50 toen zij de heroïnehandel in handen hadden. Maar dat is alweer zo’n 60 jaar geleden. Kortom, ik kan me voorstellen dat zij op veel plekken welkom zijn. Ook bij het op Nederland gerichte oorlogstaaluitkramende en grondstofrijke land van Hugo Chavez. Zie: http://www.telegraaf.nl/autotelegraaf/5706634/__Hugo_Chvez_zegt_Toyota_de_wacht_aan__.html

  Ik denk dat geen enkele economie in staat zal zijn om zich te ontrekken aan sociale- en economische cycli. Realiseer je dat ook China kampt met economische en of statistische problemen. Ze hebben Ordos gebouwd, een lege spookstad voor miljoenen Chinezen, waar de bouwactiviteiten wel zijn meegenomen in de groeicijfers. Zie: http://nos.nl/artikel/124647-glimmende-spookstad-in-noordchina.html .

  Ik ben het helemaal met je eens met je veronderstelling dat zij in de 21ste eeuw de kar zullen gaan trekken.Het zal me niet verbazen als de nieuwe Kondratieff golf daar al is geboren omdat men op dit moment al alternatieve energie weet op te wekken die goedkoper is dan de energie uit fossiele brandstof. In een eerdere EW ben ik hier al uitvoerig op ingegaan.

  Ik krijg het gevoel, meer is het niet, dat Westerse beurzen krampachtig mee willen doen met de koersontwikkeling van de Chinese beurzen. China is eerder uit de economische crisis gekomen dan Amerika. De belangen zijn groot. Het maakt, qua geldstromen, volgens mij nogal wat uit welke beurs als belangrijkste wordt beschouwd. Shanghai, de Hang Seng of Wallstreet. Wij zullen het verliezen. Ook al zijn de koersen vandaag, min of meer zoals verwacht na een stevige dip vanwege het verlies aan Amerikaanse banen weer allemaal in het groen. Zelfs de DOW staat op het moment van schrijven op -/-1 punt. Is er toch sprake van marktmanipulatie? De beren zullen bevestigend reageren. Zie: “Beste beleggers, wat we nu zien vandaag slaat nergens op, de cijfers waren slecht, eigenlijk heel slecht en een heel eind onder de + waar men op had gehoopt. Toch jeukt het aan mijn handen om rare dingen te schrijven daarover, maar ik zal me beheersen. Vandaag alleen al zoveel zaken gezien waar ik van moet huiveren, bijvoorbeeld, Bank Of Amerika, nooit eerder zo`n grote bonussen gegkregen daar, en dat is niet enkel daar het geval (www.usmarkets.nl/beursdagboek.html , - Beursdagboek - vrijdag - 18,39 uur)’

  Veel plezier met tennis.

  geplaatst op
 • Denk inderdaad dat wij een achterhoedegevecht voeren. Moet steeds maar weer denken aan Hans Wijers, die aan het begin van het millennium zei dat Europa een goed kans loopt om de sjieke achterbuurt van de wereld te worden.

  Meanwhile graag aandacht voor de 1,5 uur durende docu HOME op http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU. Waanzinnig zeg. Over economie en ecologie. WAT EEN BEELDEN. Ga gauw weer verder kijken.

  geplaatst op
 • Arnoud, weet je wat het enorme voordeel is vna die Chinezen? Die komen vanuit een niks-komma-nul-situatie. Dus hun WELZIJNS-belevenis is al gauw op een in hun perceptie superhoog niveau. Ze zijn niet verwend, ze kunnen afzien, ze nemen de lead. Met hun omvang, ambitie, daadkracht en succes streven ze ons in no time voorbij. Nogmaals, 2012 zeg ik. Dan hebben we de transformatie te pakken waarvan iedereen zegt: oeps, hebben we even niet zien aankomen. Maar in retrospect eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Een nieuw autarkisch systeem, dat voor de rest van de wereld een voorbeeld zal zijn. Voel het aan mijn bevroren water ;-)

  geplaatst op
 • Correctie, Hans Wijers zei dat Nederland de sieke achterbuurt van Europa gaat worden. Dank je Herman voor de mail. Maar goed, bij extensie beweer ik dan dus nu dat Europa . . . etcetera, wat ik al gezegd heb. Vraag me gelijk ook af wat Hans daarover denkt.

  Nu toch bezig. Dan maar weer reclame voor HOME op http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU. Waanzinnig zeg. Over economie en ecologie. WAT EEN BEELDEN. Ga gauw weer verder kijken.

  En morgen om 10 uur Kimmetje tegen Justineke op Eén (de Belg).

  geplaatst op
 • Jaap, ik heb ooit met een zekere Lauw en zijn vrouw Ching Tjang (ofzo) gewerkt. Ze zullen vast niet model staan voor alle andere Chinezen. Mijn mening is dan ook subjectief, maar toch.

  Wat me opviel was hun enorme vriendelijkheid, de grote mate van tevredenheid (precies zoals je zegt), hun tomeloze werklust (behalve in de pauze, want dan lagen ze in een hoekje te slapen) en bijna een perfectionisme manier van werken. Nu, bijna 30 jaar later, kan ik hen nog voor de geest halen. Ben je wel eens in een Chinees restaurant geweest waar veel Chinezen zelf eten? Een aanradertje, maar volgens mij hebben we het hier al eens over gehad. Overigens is mijn dochter niet te spreken over de Chinese keuken. Toen ze daar was werd er volgens mij een levende vis op haar bord gefileerd. Ik zal het haar nog eens vragen.

  P.S, wat leuk dat er lezers zijn, zoals Herman, die kritisch mee lezen. C.J bij deze nog bedankt voor het compliment die we vorige week mochten ontvangen.

  geplaatst op
 • Herman is een trouwe brombeer, zodra er wat niet klopt. Dank daarvoor!!!

  En CorJan, die zit met zijn beauty in Tampa, Florida. Hoeven wij geen medelij mee te hebben ;-)

  Iets anders. Nog een puntje over IJsland. Ik vind echt dat de verhoudingen zoek zijn. Ik vind dat zo'n "land" met 300k inwoners geen zelfstandig land mag zijn. Leidt maar tot autonome grondgebiedjes misbruiken voor eigen gewin. Ik vind dat IJsland onmiddellijk in de EU moet worden ingelijfd en dat de shit moet worden verdeeld. Over de grote akkers uitgesproeid. Mensen die met Icesave in zee zijn gegaan, dachten ontzettend slim te zijn. Dus niet. Dat die nu volledige reparatie van problemen krijgen, vind ik exorbitant. Krijgen ze bij DSB ook niet.

  IJsland-premier, heel goed. Laat]http://www.nu.nl/economie/2158567/referendum-ijsland-mogelijk-later.html"]Laat die brave greedy burgers nog maar even lekker zweten.[/url] Gratis geyser-tripje.

  geplaatst op
 • Calimero begreep waar het in het leven om draait: ‘Zij zijn groot, ik ben klein’. Jammer, dat er met twee maten wordt gemeten. We verhalen de kosten, of de geleden verliezen, als gevolg van de val van Lehman Brothers toch ook niet op de Amerikaanse belastingbetaler? Het is een utopie om te veronderstellen dat het er in de wereld op een eerlijke en gerechtvaardige manier aan toe gaat.

  De DSB klanten kunnen zich misschien beter richten op het opstellen van een financieel levensplan. In dat geval nemen zij het heft in handen, hoe uitzichtloos hun situatie ook is, en krijgen zij langzaam maar zeker meer grip op hun financiën. Deze opmerking is absoluut niet cynisch bedoeld en voor sommigen misschien jammer genoeg te laat. Anderzijds zullen er ook veel mensen zijn die nog wel in staat zijn om hun financiële leven anders in te delen, zodat zij een belangrijke levensles hebben geleerd.

  Lehman-schikking duur voor Nederlandse banken:
  http://www.fd.nl/artikel/13961780/lehman-schikking-duur-nederlandse-banken

  geplaatst op
 • Werkeloosheidsprognoses 2010 voor Europa in deze infographics.

  Toch geven de analyse annex het advies hoop: "The best answer to unemployment is neither more regulation, nor pushing people into early retirement, nor massaging the numbers down. These either do not work or they tackle the symptoms, not the disease. They are also perverse given Europe’s demographic future, in which working populations in most countries will be shrinking, not expanding. In the short run Europe may experience high unemployment; in the long term it will suffer from labour shortages."

  Vraag me alleen achterdochtig af wat "short run" en "long term" precies zullen betekenen. En wat er allemaal aan contingente showstoppers nog over het hoofd wordt gezien.

  geplaatst op
 • Obama heeft het zwaar. Met 10 procent werkeloosheid, zegt Christina Romer, kunnen we vergeten dat we ook maar een fractie kunnen wegpoetsen van ons tekort. De Amerikaanse president wordt van hot naar haar geslingerd. Tja, daar ben je president voor natuurlijk. Na de Bush-era en met alle steeds meer bekender wordende problemen, hebben de Republikeinen gezegd: gooi die Zwarte Piet maar voor de leeuwen. Onverwacht kwamen McCain en Palin nog veel verder dan gedacht. Palin nu de luwte in, en zo meteen runnen 4 president. Doorgestoken kaart? Nee, overduidelijke strategie. Laat Obama maar Change gillen. Wij lachen later en beter. Washington Post vandaag: "Getting out the message gets harder for Obama. Rhetorical skills that helped Obama dominate oppponents to win the presidency are put to the test in 1st-year efforts on health care, economy."

  Werkeloosheid is nu het issue. Ach, die 85000 kunnen nog weggeredeneerd worden tegen de winter die het werken onmogelijk maakt -- weet je ook precies om welk type banen het gaat -- maar het tij keert gewoonweg niet. Het voedt het paniekgevoel, dat door de nationale-staten-drama's (zie post) al in de eerste week van 2010 op de spits is gedreven.

  geplaatst op
 • Jaap,

  Is het niet zo dat wij in het Westen, sinds de globalisering zijn intrede heeft gedaan, verhoudingsgewijs teveel banen hebben gecreëerd in de dienstverlenende sector? Volgens mij is er een schreefgroei ontstaan. Het is te kort door de bocht om al deze banen onder de categorie ‘Gebakken lucht’ te laten vallen, maar dat er een scheefgroei is ontstaan lijkt me duidelijk. Volgens mij moeten we weer op zoek gaan naar een balans. Bijvoorbeeld door met innovatieve ontwikkelingen de industriële productie en de landbouw weer in ere te herstellen.

  Niet voor niets is China tot een van de grootste exporteurs uitgegroeid. Wat kan het Westen hier tegenover stellen? De Amerikaanse export van oninbare hypotheken heeft tot de kredietcrisis geleid, wat blijft er dan nog over? Moeten we de toenemende frictie tussen China, Amerika en Europa ten aanzien van het opwerpen van handelsbarrières versneld laten escaleren om onze eigen banen te redden?

  Nog een grafiek: http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=514

  geplaatst op
 • Jazeker, de hypotheker ;-) "Is het niet zo dat wij in het Westen, sinds de globalisering zijn intrede heeft gedaan, verhoudingsgewijs teveel banen hebben gecreëerd in de dienstverlenende sector?" Perfectly right!!

  geplaatst op
 • Tja, ik denk dat Obama voor een geweldig dilemma staat. Naar aanleiding van jouw opmerking over het begrotingstekort, het stimuleren van de werkgelegenheid en de aandacht die EW in 2009 heeft geschonken aan de thema’s deflatie/inflatie, zie ook: http://goudformule.nl/?p=15 . Ik ken deze site niet, maar de goudverkooplocaties lijken in navolging van Willem Middelkoop als paddenstoelen uit de grond te worden gestampt.

  Heb je trouwens genoten van het tennis? Ik in ieder geval wel van het schaatsen :-)

  geplaatst op
 • Heb ik het even over Sarah Palin, en daar is die lieve schat dan weer, precies zoals ik het bedoelde:

  "Palin signs on with Fox News

  Sarah Palin, who regularly rips the media, is becoming a television pundit at a place where she's likely to feel at home.

  A Fox News executive says the network will shortly announce that the former vice-presidential nominee is signing on as a contributor.

  Palin, who resigned as governor of Alaska last summer, will appear as a commentator on various Fox shows. She will also host an occasional program that will examine inspirational tales involving ordinary Americans.

  Palin will join Mike Huckabee as a Fox contributor who was also involved in the 2008 campaign. The exposure can only help Palin if she decides to pursue a 2012 presidential bid."

  @Arnoud: de WTA-finale tussen Kim Clijsters en Justine Henin in Brisbane was supervet: 6-3, 4-6, 7-6. Na 6-3, 4-1 kwam Henin helemaal terug. Het was op het enge af. Zelfd in de tie break aan het eind werd het nog 6-6. Bijzonder fraaie Belgische derby van tweeëneenhalf uur afgelopen zaterdag dus.

  geplaatst op
 • Er is geen weg meer terug, zo lijkt het. Met nieuwe grensverleggende financiële overheidsmaatregelen worden op het gebied van steeds verder uit de hand lopende begrotingstekorten nieuwe grenzen opgezocht. Griekenland, Japan en Amerika en IJsland bevinden zich op een financieel heilloze weg. Wie volgt?

  Hoe langer we een terugkeer naar oude grenzen uitstellen, hoe groter en onoverkomelijker het probleem zal worden. Naar mijn idee zullen de grenzen van de leencapaciteit zichtbaar worden zodra Azië minder afhankelijk zal zijn van de export naar het Westen als gevolg van een groeiende binnenlandse afzetmarkt. De middenklasse neemt daar al toe. Ofwel, de eigen binnenlandse afzetmarkt groeit gestaag.

  Amerikaans begrotingstekort
  http://www.nu.nl/economie/2161839/vs-tekort-van-15-biljoen-dollar.html

  Begrotingstekort Griekenland en Japan
  http://biflatie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=389:michel-klaster-griekenland-donkere-voorbode&catid=34:economisch

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.